Social

Cad capete de om la boala pasarilor

O demisie si noua persoane cercetate penal: bilantul dupa cinci zile de la descoperirea focarului de la Codlea.

Parchetul a anuntat oficial deschiderea dosarelor penale pentru Vasile Dardala (patronul fermei Drakom Silva din Codlea), Adrian Axinte si Constantin Ciuca (ambii din Fagaras, cei care au cumparat puii fara acte de la Drakom).

Cei trei risca o pedeapsa de trei ani de inchisoare, pentru raspindirea de boli la animale. Am dat prioritate autoritatilor sanitar-veterinare sa-si faca treaba. Noi avem tot timpul din lume sa desfasuram ancheta, a spus Ioan Aron, adjunctul sefului IJP Brasov.

Dezvaluirile lui Dardala

Luni seara, Vasile Dardala, patronul fermei Drakom Silva din Codlea, a recunoscut vinzarea celor 500 de pui la Fagaras, dar a sustinut ca avea actele in regula. Totodata, el a amenintat, alaturi de sotia sa (inginer zootehnist la Drakom Silva), ca va face dezvaluri incendiare despre lucratura a carei victima ar fi fost.

A renuntat a doua zi. Liviu Pop, medic veterinar la Circumscriptia pentru Siguranta Alimentelor din Codlea, arata care-i cea mai mare greseala a lui Dardala: S-a lacomit. Stiu ca avea nevoie de bani sa-si plateasca angajatii si a vindut puii aia la Fagaras.

Cum a intrat aviara in ferma lui Dardala, e inca un mister. La Drakom, puii nu erau clociti, veneau vii de la Sevrom Ploiesti, din Prahova. E imposibil ca acestia sa fi fost contaminati. Cel mai probabil, nu s-au respectat normele de biosecuritate, spune Gheorghe Pucheanu, director adjunct la DSV Brasov. Si veterinarul Liviu Pop crede ca de vina sint pasarile migratoare care bintuie lacul Dumbravita, chiar linga ferma Drakom:

Eu rapund de pui de la cirlig incolo, dupa taiere. In nici o situatie nu a fost cazul sa confisc vreo carcasa de pui de la Drakom. Abatorul nu trebuia insa autorizat fara personal sanitar-veterinar permanent, asa cum zice legea, arata medicul Pop neregula.

Demisie la DSV

Ministrul Flutur a propus destituirea conducerii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare.

Directorul DSV Brasov, Dumitru class ="xirtireh" href="//www.comunicatedepresa.ro/mihai1" title="mihai">Mihai , si-a dat demisia luni seara, din motive de sanatate.

Noua persoane sint anchetate: Ioan Bobes si Aurel Jitveanu, angajati ai Circumscriptiei Sanitar-Veterinare Fagaras; Vasile Dardala, patronul firmei Drakom Silva; Florin Macovei, administrator si Catalin Munteanu, director la una dintre societatile anchetate; Ioan Stavru, administratorul altei firme unde s-au gasit curcani si citeva sute de kilograme de pui morti; doua persoane din Fagaras sint cercetate, pentru vinzarea de pui vii.

Carantina extinsa

In judetul Brasov, localitatile Beclean, Ucea si Vistea au intrat ieri in carantina. In Codlea sI Soars, se va face o izolare restrinsa a focarelor de gripa aviara identificate. Cei 16 muncitori de la Drakom Silva, sechestrati in carantina la Codlea, au parasit ieri ferma de pui, fiind transportati a Spitalul din Fagaras, la sectia Boli infectioase.

Pui morti, aruncati la intimplare

Concentrati pe dezinfectarea focarului de la ferma, veterinarii ignora un cartier marginas unde au fost gasiti sute de saci plini cu pui morti.

Autoritatile din Codlea stiu ca oamenilor din cartierul Malin, zis si Tiganie, le mor gainile. Despre puii morti de la groapa de gunoi n-au insa habar. De doua zile au inceput sa moara pasarile prin curti. A venit medicul veterinar, s-a uitat si ne-a zis ca, daca mai mor, sa nu mai zicem la nimeni, spune reprezentanta comunitatii de romi din zona.

Am venit, am luat probe si le-am trimis la laborator. Mai mult nu am avut ce face pentru ca dezinfectia vine de la Brasov. Nu este adevarat ce va spun ei, se apara insa doctorul veterinar Virgil Urdea.

Primarul - in concediu, vicele - in sedinte

La marginea cartierului, intr-o ripa, zac sute de saci insingerati, plini cu pui morti. In jur, prin noroi, se vad gheare si pene razletite, cazute probabil din saci. Vin cu tractoarele de la fermele de pe platforma, pe la 2.00 noaptea si descarca aici. Iisuse, nu credeam ca sint atitea mortaciuni aici! Pai cum sa nu vina virusul?, se inspaiminta localnicul care ne-a condus la groapa de gunoi din Malin.

In Codlea, primarul este in concediu, viceprimarul Ivan Calin o tine din sedinta in sedinta, veterinarul Urdea nu a primit nici o informatie despre groapa de gunoi, dar banuieste ca Malin va intra in carantina. Prefectul de Brasov, Aurelian Dan, a recunoscut ca inspectorii din judet nu mai fac fata, asa ca s-au chemat intariri din Timis, Tulcea si din alte judete.

Autoritatile inca mai cauta pasarile vindute

Ieri, autoritatile inca nu stiau cita carne si citi pui au vindut firmele de la Codlea.

Autoritatile sanitar-veterinare continua sa alerge dupa carnea de pui livrata, in ultima saptamina de Vasile Dardala, patronul firmei Drakom Silva si de firma Pati Prod. Pentru ca fermele din Codlea aveau relatii comerciale cu peste 100 de firme din mai multe judete ale tarii, inspectorii sanitar-veterinari si politistii nu reusesc sa dea de urma carnii scoase la vinzare.

300 de tone de carne suspecta

Totusi, potrivit datelor oferite de Ministerul Agriculturii, capacitatea lunara de productie a abatorului firmei Drakom era de 160 de tone, ceea ce inseamna ca in ultima saptamina este posibil sa fi vindut 40 de tone de carne. Firma Pati Prod avea o capacitate de productie de sase ori mai mare.

Astfel, rezulta ca in magazine au ajuns in jur de 300 de tone de carne de la firmele din Codlea. Pina acum s-a reusit recuperarea de pe piata a numai 50 de tone. Autoritatile spera acum sa obtina mai multe date de la cei care au achizitionat produse de pasare provenind de la cele doua firme.

Au dat de urma a 2.500 de pui

Puii plecati de la Codlea sint si mai greu de depistat, deoarece cei mai multi au fost vinduti fara documente. Pina acum, am descoperit pui provenind de la Codlea in 20 de localitati din mai multe judete.

Toti au fost ucisi si incinerati, a spus Flutur. Pasari bolnave au fost gasite in gospodarii din judetul Brasov: Hurez , Fagaras, Feldioara, Soars, Codlea, Beclean, Vistea de Jos, Comana de Jos, Venetia de Jos, Parau, Simbata de Sus, Barcut, Stupini, judetul Vrancea: Bolotesti, judetul Covasna: Sita Buzaului, judetul Buzau: Valea Lupului, Valea Turcului, judetul Bacau: Palanca , Beleghet, Agas. Din datele Ministerului Agriculturii rezulta ca in judetul Buzau au ajuns 541 de pui, in Bacau 1.520, in Brasov 550 de pui, iar in Covasna 10 pasari.

Singurii care au oferit informatii an-chetatorilor privind locurile unde au fost vinduti puii de la Codlea sint distribuitorii. Unul dintre acestia, Adrian Axinte, sustine in continuare ca nu a vindut in zona Fagarasului decit 500 de pui, desi anchetatorii banuiesc ca numarul este dublu si ca a vindut pasari si in alte zone ale tarii.

Un alt distribuitor, Gheorghe Birzoi, a vindut in judetul Buzau 540 de pasari, iar Paul Tiganus a comercializat in Bacau 1.250 de pui.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea