Social

#rromi #italia #roma

Cabinetul Berlusconi spune ca Basescu a fost de acord cu masurile la adresa rromilor

Ministrul de Interne italian nu a avut timp sa se intalneasca cu omologul roman.

In ciuda criticilor lansate de parlamentarii europeni si chiar de reprezentantii opozitiei italiene, ministrul italian de Interne, Roberto Ma­roni, a anuntat ca nu re­nun­ta la ordonanta privind re­censamintele in taberele de nomazi.

Ieri, urma sa inceapa marea operatiune in cele 50 de tabere de la Roma. S-a renuntat insa la masura care a provocat atata valva: amprentarea rromilor, in special a minorilor. Nomazii vor fi fotografiati, iar operatorii Crucii Rosii, insotiti de carabinieri , vor completa formulare cu datele personale.

Acestea au insa caracter privat si pentru utilizarea lor va fi nevoie de o decizie a justitiei. Aparent, potrivit Il Tempo, amprentarea apare totusi intr-o anumita situatie: nomazii care nu au documente vor fi dusi la Oficiul pentru imigratie din cadrul prefecturii unde vor fi fotografiati, li se vor preleva amprentele, iar cei considerati periculosi pot fi expulzati . Minorii (mai mari de 14 ani) gasiti fara documente vor fi doar fotografiati.

Basescu a fost de acord cu masurile italiene

Desi scandalul amprentarii rromilor tine primele pagini ale ziarelor de mai multe zile, pozitia autoritatilor romane nu e foarte clara. In timp ce premierul Calin Popescu Tari­ceanu a cerut autoritatilor ita­liene sa nu aplice romanilor un tratament discriminatoriu, presedintele Traian Basescu pare sa fie de acord cu amprentarile. Cel putin asa sustine ministrul Roberto Maroni , citat de La Repubblica. Oficialul italian considera lipsite de fundament criticile premierului Tariceanu.

Pe de alta parte, insistand ca recensamantul nomazilor nu este o masura indreptata impotriva rromilor romani, MAE de la Roma a mai dat un „croseu” Romaniei: ingrijorarea Guvernului roman fata de situatia propriilor ceta­teni aflati in Italia „este dictata probabil de o cunoastere incom­pleta a initiativelor legis­lative adoptate recent”, spune Maroni.

Conform autoritatilor italiene, recensamantul este o forma de identificare a nomazilor. In ceea ce ii priveste pe minori, scanteia care a declansat scan­dalul la nivel european, Roberto Maroni a declarat ca in cele 700 de tabere din Italia se afla 7.000 de minori, dintre care doar 1.000 au primit vreo forma de educatie. Tot Maroni a vorbit chiar de oferirea cetateniei italiene minorilor rromi care nu au parinti.

Ministrul David s-a dus la Roma degeaba


Prins, probabil, cu organizarea primei zile de amprentari in taberele de nomazi din Roma, acelasi ministru de Interne italian l-a lasat, ieri, pe omologul sau roman, sa il astepte degeaba. Ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, venise la Roma tocmai pentru a participa la Conferinta „Italia si Romania – partnership, crestere economica si viitor in Europa”.

Conform unui comunicat transmis de MIRA, la conferinta trebuia sa participe si ministrul de Interne italian, Roberto Maroni. David promitea, in conformitate cu ordinele primite de la premierul Calin Popescu Tariceanu, sa discute din nou cu Maroni despre „situatia romanilor din Italia si aplicarea recentelor masuri dispuse de autoritatile italiene”. Maroni i-a cerut scuze lui David, printr-un biletel, motivand ca are treaba in Parlament, au declarat surse oficiale din MIRA.

Maroni se ocupa de periferie, Alemanno de centrul Romei

In timp ce Ministerul de Interne identifica rromii din taberele de la periferia Capitalei, primarul Romei s-a dotat cu o lege care permite intr-un fel curatarea strazilor din Cetatea Eterna, dar loveste direct turistii. Astfel, Gianni Alemanno a declarat razboi persoanelor care indraznesc sa doarma in aer liber, sa manance sau sa bea pe strazile Romei, sa lipeasca afise, sa tipe, sa cante sau sa vanda produse fara autorizatie.

Potrivit Independent, amenda este de 50 de euro. Cu o armata de reporteri pe urme, carabinierii au trecut deja la aplicarea legii si au prins pe picior gresit trei tunisieni care mancau si beau bere pe treptele din Piata Spaniei, doi indieni care mancau in apropiere de Forum si altul care adormise in zona. In aceste conditii, la Roma practic oricine risca sa devina un mic infractor .


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea