Social

Butoiul cu pulbere Nagorno-Karabah sare din nou in aer!

In regiune se dau lupte grele, cu tiruri de racheta. Nu se stie cati au murit in ciocnirile dintre militarii armeni si class ="xirtireh" href="//www.acasa.ro/ class ="xirtireh" href="//www.acasa.ro/azeri" title="azeri">azeri " title="azeri">azeri in doua districte din Karabah. Enclava Nagorno-Kara-bah, localizata in Azer-baidjan si populata de etnici armeni, este din nou in fierbere, amenintand stabilitatea acestei regiuni din Caucaz. Oficiali din Armenia si Azerbaidjan au confirmat pentru Radio Free Europe (RFE) ca au izbucnit violentele intre militari in doua regiuni din teritoriul disputat. Exista deja victime, iar Azerbaidjanul a confirmat ca doi militari de-ai sai au murit. Oficiali din ambele tari au admis ca au izbucnit violente in doua districte separate din nord-vestul Karabahului, unde au fost trase focuri de arma si tiruri de racheta. Experti internationali in medierea conflictelor si un reprezentant al Departamentului de stat din SUA se afla in regiune pentru a media un armistitiu, insa luptele continua, aceasta fiind cea mai serioasa incalcare a acordului de incetare a focului din ultimii ani. Evenimentele vin pe fondul decretarii starii de urgenta in Armenia, ca urmare a reprimarii dure a protestelor opozitiei dupa alegerile prezidentiale. Stingerea conflictului este cu atat mai improbabila, cu cat ambele parti se acuza reciproc de alimentarea violentelor.

Armenii dau vina pe azeri

Ministrul armean de Externe, Vartan Oskanian, a declarat, pentru RFE, ca fortele azere sunt responsabile de initierea „unei provocari serioase la adresa fortelor armene”. Oskanian a dezvaluit ca in lupte sunt implicate mai multe echipamente militare decat au fost folosite in incalcarile anterioare ale armistitiului, incheiat in 1994, in urma unei confruntari care s-a soldat cu peste 25.000 de morti. Diplomatul a acuzat autoritatile de la Baku ca au inceput violentele in acest moment pentru a profita de faptul ca Erevanul este vulnerabil in perioada de 20 de zile cat dureaza starea de urgenta (in urma ciocnirilor dintre politie si protestatari, la Erevan au murit opt persoane). „Condamnam aceasta provocare si credem ca este o incercare a partii azere de a exploata situatia curenta din Armenia”, a spus Oskanian, adaugand ca „probabil au crezut ca ne-am concentrat intreaga atentie asupra situatiei interne, si asta le ofera un avantaj psihologic, dar nu a fost asa”.

Azerii s-au inarmat

De la Baku insa, situatia se vede diferit. Autoritatile azere sunt de parere ca Erevanul a declansat actualele violente pentru a distrage atentia de la situatia interna. Purtatorul de cuvant al MAE azer, Khazar Ibrahim, a declarat ca „este clar o provocare din partea Armeniei. Ei incearca sa distraga atentia cetatenilor de la chestiunile interne si domestice, cautand un dusman extern”. E drept, si presedintele azer, Ilham Aliev , a alimentat tensiunile mocnite dintre cele doua tari, folosind averea castigata de stat din vanzarea si tranzitul de hidrocarburi pentru a canaliza mai mult de un miliard de dolari spre modernizarea armatei. El a declarat, la inceputul saptamanii, ca Azerbaidjanul este pregatit sa recupereze, chiar si cu forta, regiunea separatista Nagorno-Karabah. „Am cumparat echipament militar, avioane si munitie pentru a fi pregatiti sa eliberam teritoriile ocupate, si suntem pregatiti sa facem acest lucru”, a anuntat Aliev. Liderul de la Baku a facut referire la autoproclamarea independentei Kosovo, care i-a incurajat pe etnicii armeni din Nagorno-Karabah, noteaza Mediafax. Parlamentul Azer a votat de curand retragerea a 33 de soldati azeri din misiunea NATO de mentinere a pacii, in semn de protest fata de proclamarea independentei Kosovo. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea