Social

Bush si Putin ar putea semna la Soci un acord privind scutul antiracheta

Un document comun care va include si problemele privind scutul antiracheta va fi semnat de catre presedintele Rusiei si cel al SUA, in 6 aprilie, conform presei ruse care citeaza o sursa de la Kremlin.

George W. Bush si Vladimir Putin se vor intalni la Soci, statiune ruseasca de la malul Marii Negre, pentru a discuta despre expansiunea NATO si despre planurile Statelor Unite de a plasa elemente ale scuturilor antiracheta in Polonia si Republica Ceha .

„Expertii lucreaza din greu la un document pentru o cooperare strategica intre Rusia si SUA. Documentul va include si problema privind apararea cu rachete”, a declarat sursa citata de presa rusa. Acesta a continuat precizand ca viitoarea intalnire va constitui o adevarata „harta a traiectoriei pe care o vor urma si viitorii presedinti ai celor doua tari.”

Bush a declarat marti ca nu va exista o intelegere cu Moscova in privinta retragerii sprijinului american pentru aderarea la NATO a Georgiei si Ucrainei, in schimbul unui accept al Rusiei privind amplasarea scutului antiracheta in Europa.

In conferinta de presa sustinuta la Kiev, dupa discutiile pe care le-a avut cu presedintele ucrainean Viktor Yushchenko, Bush a declarat ca va sprijini cele doua state foste sovietice in vederea intrarii acestora in Planul de Actiune pentru Aderare (MAP).

Statele Unite intentioneaza sa desfasoare in Polonia 10 dispozitive de interceptare a rachetelor si un radar in Republica Ceha, americanii motivandu-si aceste intentii prin amenintarile reprezentate de Iran si alte state.

Rusia priveste planurile SUA ca fiind o amenintare la siguranta sa si, de asemenea, un factor de destabilizare a Europei. Moscova se opune vehement in privinta extinderii NATO.

Kremlinul a amenintat in februarie ca isi va indrepta rachetele spre Kiev daca Ucraina se va alatura organizatiei nord-atlantice si va permite amplasarea echipamentelor militare pe teritoriul sau.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea