Social

#bush #serbia #kosovo

Bush a promis presedintelui si premierului Kosovo ca va insista pentru recunoasterea statului lor

Presedintele american George W. Bush a promis astazi, ca Statele Unite vor face eforturi pentru ca tot mai multe tari sa recunoasca independenta Kosovo , careia i se opun Serbia si Rusia, aliata sa traditionala, transmite AFP, citata de NewsIn.

Bush s-a declarat impotriva divizarii Kosovo, primindu-i la Casa Alba pe presedintele Fatmir Sejdiu si premierul Hashim Thaci , in prima lor vizita in Statele Unite de la declararea independentei Kosovo.

"Mi-am dat cuvantul ca Statele Unite vor continua sa depuna eforturi pe langa tarile care nu au recunoscut Kosovo, pentru a le convinge sa faca acest lucru cat mai repede", a spus Bush dupa discutiile cu cei doi lideri.

Kosovo si-a proclamat independenta la 17 februarie 2008

Kosovo, provincie sarba cu majoritate albaneza plasata sub administratie ONU din 1999, si-a proclamat independenta in 17 februarie. Statele Unite au recunoscut aceasta independenta a doua zi. Secretarul de stat Condoleezza Rice a anuntat vineri numirea primului ambasador al Statelor Unite in Kosovo.

Aproximativ 40 de tari, printre care Statele Unite si doua treimi dintre membrele Uniunii Europene si NATO au recunoscut independenta Kosovo, care cauta insa o recunoasterea oficiala din partea Serbiei, Rusiei, Chinei sau Spaniei de exemplu.

"Sunt un partizan fervent al independentei Kosovo. Sunt impotriva oricarei divizari a Kosovo", a spus Bush, referindu-se la nordul teritoriului, locuit majoritar de sarbi care nu recunosc autoritatea Pristinei, ci se supun celei a Belgradului. Sarbii din Kosovo si-au constituit propriul Parlament la sfarsitul lunii iunie, iar Belgradul considera inca teritoriul ca fiind sub suveranitatea sa.

120.000 de sarbi au ramas in Kosovo


Presedintele kosovar a prezentat intalnirea cu cel american ca pe un "eveniment extraordinar" si i-a transmis "multumiri sincere" pentru sprijinul acordat de Wasshington independentei Kosovo. Sejdiu si Thaci i-au "garantat" lui Bush ca tara lor va continua sa evolueze pe calea democratiei.

"Kosovo va respecta in special minoritatile. Vrem sa traim in relatii bune cu Republica Serbia", a spus presedintele Sejdiu.

Premierul Thaci a adaugat ca albanezii kosovari vor ramane "pentru totdeauna prietenii fideli" ai Statelor Unite.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea