Social

#buletine 2018 #buletine cu cip #buletine electronice

Buletine electronice pentru toti romanii, din 2018. Ce beneficii au si cat ne costa VIDEO

De anul viitor vom avea buletine electronice. Noua carte de identitate cu cip ar putea sa contina inclusiv amprentele digitale, asa cum se intampla in cazul pasapoartelor biometrice.

Buletinele electronice vor costa aproximativ 20 de euro, preţ ce va fi suportat de cetaţean, si ar putea fi disponibila de anul viitor, aceasta având dimensiunea unui permis auto sau a unui card bancar, potrivit informaţiilor prezentate intr-o dezbatere publica ce are loc, miercuri, la sediul MAI.

Buletinul electronic va avea dimensiuni mai mici, cat un card bancar, si va contine cateva informatii in plus fata de actualul act de identitate. Pe fata vor fi adaugate data nasterii, semnatura titularului, dar si, optional, amprentele de la doua degete, asta pe langa fotografia digitala. Iar pe verso, vor fi trecute data emiterii documentului, locul nasterii, domiciliul, codul personalizat al actului, dar si cipul efectiv.

Cartea electronica va putea fi folosita si in relatia cetateanului cu ANAF, Directiile de taxe si impozite, banci, inspectorate scolare sau spitale.

„Cartea electronica de identitate va conţine un CIP care permite accesarea serviciilor electronice prin utilizarea certificatului electronic emis de MAI pentru autentificarea in sistemele informatice. Va permite stocarea in condiţii de siguranţa a datelor biometrice ale titularului, respectiv imaginea faciala si, opţional, imaginile impresiunilor papilare a doua degete. De asemenea, va permite utilizarea semnaturii electronice”, s-a precizat in cadrul dezbaterii, transmite Mediafax.

Miinorii pana in 14 ani vor putea opta si ei pentru una dintre cele doua variante. Cei care nu au implinit 12 ani nu vor avea amprentele pe buletin.

In cazul copiilor care au intre 0 si 14 ani, documentul va fi valabil 2 ani. Cei care au intre 14 si 18 ani pot sa il foloseasca 4 ani. Pentru adulti, valabilitatea va fi de 10 ani.

Pentru cei care din motive religioase, ori de alta natura, nu vor un buletin digital, ministerul de Interne va emite si o varianta, fara date biometrice.

 

Sursa foto: stireazilei.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea