Social

#piata #volanta

Bucurestiul va avea piete specializate

Locuitorii Capitalei vor putea cumpara legume, fructe si lactate direct de la producatori, din piete mobile personalizate. Primaria cauta locatii, iar Ministerul Agriculturii cumpara casute frigorifice.
 
Taranii nu vor mai trebui sa-si vanda branza, cartofii si rosiile pe la colturile strazilor din bucuresti din cauza chiriilor prea mari percepute de administratorii pietelor. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, si presedintele Agrostar, Nicolae Stefan, au stabilit infiintarea pietelor agroalimentare mobile in care produsele sa fie vandute direct de producatori.

„Ne-am intalnit sa discutam punctual despre combaterea speculei in piete“, a declarat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. Potrivit lui Oprescu, este vorba despre o „organizare rapida“, care vizeaza „saptamani, si nu luni“, municipalitatea punand la dispozitie locurile si amenajarile temporare, astfel incat producatorii sa gaseasca conditii sanitare bune.

„Vor fi piete personalizate. De exemplu, intr-un cartier va exista de doua ori pe saptamana piata de lactate, iar in altul, una de fructe. Ele vor fi montate in cartierele unde sunt multe blocuri-turn inghesuite si in zonele mai sarace. In pietele mobile vor avea acces numai cei care au certificat de producator, eliberat de primarie, si adeverinta de producator de la Agentia Nationala de Plati. Preturile vor fi mult mai mici, avand in vedere ca in pietele mari producatorii platesc chirii mari“, ne-a explicat Nicolae Stefan. Un metru patrat inchiriat in Piata Matache costa acum intre 15 si 42 de euro pe luna, iar in Piata Amzei, intre 50 si 90 de euro.

Primaria Capitalei va pune la dispozitie terenurile, inca neidentificate, iar Ministerul Agriculturii, logistica, mai precis casute mobile dotate cu aer conditionat si lazi frigorifice. Sorin Oprescu a apreciat ca infiintarea acestor piete va suplini lipsa „magazinelor de proximitate“ cu alimente proaspete din cartierele bucurestene si va acoperi nevoile cetatenilor care nu pot merge in supermarketuri.

Primarul Capitalei a mai spus ca vor fi luate masuri de combatere a speculei in piete. Astfel, in fiecare piata va exista un fond de 30% rezervat producatorilor directi, care au „acte in regula“, pentru a-si vinde direct produsele. „Aceste masuri vor fi luate ca sa nu-i mai gasim pe cei care nu au loc, in mod cronic, in piete, pe trotuar, vanzand pe plastic. Trebuie sa le gasim un loc civilizat in piata“, a explicat Oprescu.

Ideea unor piete volante in Bucuresti nu este noua, fostul ministru al Agriculturii Ilie Sirbu a mai avut aceasta initiativa in 2002. Prima piata volanta a fost infiintata pe Bulevardul Basarabia, la intrarea in parcul national . Aceasta functiona intre orele 7.00 si 18.00 in zilele de vineri, sambata si duminica.

Piata avea o suprafata de 400 de metri patrati, fiind dotata cu 30 de tarabe mobile, instalatii cu apa potabila pentru spalarea produselor agricole, instrumente pentru masurare si cantarire, cosuri de gunoi, wc-uri ecologice.

Aceasta este si singura piata volanta care a rezistat in timp, devenind chiar permanenta, pentru ca in cazul celorlalte a aparut problema curateniei, autoritatile nereusind sa se inteleaga asupra responsabilitatilor.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea