Social

Bucurestenii vor avea metrou numai patru ore

Sindicalistii de la Metrou vor sa radicalizeze greva. Dupa cea de avertisment desfasurata joi intre orele 4.00 si 6.00, se pregatesc sa intre, saptamana viitoare, in greva generala . Pentru calatori, programul va fi mai dur decat cel de la greva generala din noiembrie. Atunci, pe timpul protestului, trenurile au plecat din statii la ora 16.00. Saptamana viitoare, trenurile vor fi blocate intre orele 4.00 si 19.00, ceea ce inseamna ca bucurestenii vor putea circula cu metroul doar 4 ore. Ziua in care va fi declansata greva generala va fi decisa vineri, la adunarea generala a sindicalistilor.

Administratia Metrorex s-a plans Justitiei, considerand ca protestul este ilegal. Directorul Metrorex, Liviu Soava, sustine ca Directia de munca a refuzat sa inregistreze conflictul de interese dintre sindicat si administratie, considerand ca nu indeplineste conditiile legale si, in consecinta, decizia instantei va opri greva generala. De cealalta parte, liderul Uniunii Sindicale Libere Metrou si, totodata, senator PSD, Ion Radoi, sustine ca are un act semnat de reprezentantii Directiei de munca, act ce consfinteste inregistrarea conflictului de interese care a dus la declansarea grevei de avertisment.

Nici in privinta modului in care s-au derulat negocierile, variantele partilor nu coincid. Liviu Soava spune ca sindicalistii au refuzat de patru ori sa se prezinte la discutiile privind incheierea unui nou contract colectiv de munca , Radoi spune ca administratia a refuzat sa faca orice oferta de crestere a salariilor, batandu-si joc de negocieri.

Ion Radoi a declarat ca oamenii sunt mai indarjiti ca niciodata si nu vor renunta la greva daca nu vor obtine o crestere a salariilor. Procentul cerut este 20%. Radoi a explicat ca cifra este negociabila, dar nu poate fi mai mica decat rata inflatiei pe 2005 si 2006, ultima indexare fiind acordata in octombrie 2004. Liviu Soava a declarat ca angajatii de la Metrou vor primi o majorare salariala peste rata inflatiei, dar s-a referit doar la cea prognozata pentru 2006. Deoarece Metrorex beneficiaza de subventii de la stat , bugetul se elaboreaza pe baza unei scrisori-cadru pe care o primim de la ministerul de finante si intra in vigoare dupa ce este aprobat de Guvern, a explicat directorul. In varianta elaborata de administratie, fondul de salarii pentru 2006 urmeaza sa creasca cu 6%, cu 0,5 procente peste rata inflatiei prognozata.

De pe Defileul Oltului, ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, a comunicat marti seara ca se va implica si in rezolvarea problemelor de la Metrou, dar pana atunci i-a recomandat lui Ion Radoi sa respecte legea si sa-si controleze vocabularul. Ca si directorul Metrorex, ministrul considera greva ilegala. In replica, Radoi spune ca ministrul nu avea dreptul sa se pronunte asupra legalitatii grevei inainte ca instanta sa decida si ca, oricum, toate cele 15 greve declansate la Metrou de la revolutie pana acum au fost declarate ilegale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea