Social

Bucatar vestit, numai daca stii sa inovezi

Ioan Borlean este presedintele Fundatiei OVR Agrotur-Art, din Vadu Izei, prin intermediul careia, din 1992 incoace, banii europeni au rescris istoria acestei comune . Un bucatar de succes trebuie sa aiba intuitie si sa stie sa combine gusturile diverselor alimente si bauturi. Aparent, pentru meseria de bucatar cerintele nu sunt mari. Cinci-sase luni de scolarizare, peste anii de invatamant obligatoriu. Cererea pe piata muncii este atat de mare incat, de cele mai multe ori, cursantii raman ca angajati in restaurantele in care s-au pregatit. Cei care practica aceasta profesie spun ca nimeni nu te invata nimic. Tu trebuie sa „furi" de la altii. Succesul vine cu timpul si numai daca ai talent cu carul. Performantele in arta ga­ti­tului sunt date de expe­rien­ta, dar mai ales de talent. "Daca nu-ti place si nu suflet, degeaba faci cu­rsuri", spune Angela Panait, directoarea Centrului de Formare Profesionala "Eurodeal", vorbind despre o meserie foarte ceruta atat pe piata interna, cat si pe cea internationala. Pentru a intra in aceasta profesie, cerintele nu sunt mari. Diploma se obtine de obicei dupa cinci-sase luni de scolarizare si, pentru a se inscrie la un astfel de curs, doritorul trebuie sa aiba minimum scoala generala terminata. Sunt insa si centre de formare care le cursantilor la inscriere diploma de absolvire a celor 10 ani obligatorii. Absolventii se angajeaza imediat Cum cererea pe piata muncii este mare, cei care finalizeaza un astfel de curs isi gasesc repede un loc de munca. "Nevoia de bucatari e atat de mare, incat uneori ne contacteaza mai multi angajatori decat elevi", a explicat Angela Panait. Ea a adaugat ca acestia fac foarte multe cursuri practice, astfel ca, de regula, cursantii raman ca salariati in localul in care s-au pregatit. Cei mai multi absolventi, in proportie de 90%, si-ar dori o slujba in strainatate sau pe un vas de croaziera . Aceste satisfactii vin insa mai tarziu, odata cu acumu­larea de experienta, pentru ca angajatorii sunt mult mai exigenti. In plus, un bucatar pe un vas de croaziera trebuie sa urmeze obligatoriu cursuri de scufundari, inot, de acordare a primului ajutor in de incendiu, naufragiu etc. Debutul in meserie se face la curatat cartofi Inceputul este insa intotdeauna greu. Bucatarul-sef de la restaurantul "Carul cu bere" din Bucuresti, Octavian Lepadatescu, ne-a explicat ca intotdeauna se incepe de jos, de la curatat cartofi: "Nu stiam nimic prima data. Ma uitam in stanga si-n dreapta, ca sa vad cum se face. In meseria asta nu te invata nimeni nimic, trebuie sa «furi» meseria". El a avut o cariera de succes – a inceput in anul 1994, a lucrat noua ani in strainatate si din vara acestui an s-a reintors in Romania. A urmat diverse in domeniu in Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Elvetia, urmate de lucrul efectiv in tarile respective. Cele mai multe joburi le-a avut in localuri de lux, unde extravaganta era la ea acasa. "Cerintele sunt foarte mari pentru a obtine in astfel de locuri. Trebuie sa ai experienta. Cand m-am angajat la un castel din Marea Britanie, managerul nu m-a intrebat nimic de bucatarie, i-am spus doar pe unde am mai lucrat si i-am aratat scrisorile de recomandare", a spus el. Daca ai fler, nimic nu e complicat Succesul sau a venit in momentul in care a prins dedesubturile acestei meserii. "Nicio mancare nu e complicata, trebuie sa stii sa faci combinatii, pentru ca in functie de cum sunt amestecate si gatite alimentele, mancarea are un anumit gust", a mentionat bucatarul-sef. De exemplu, banalul piure de cartofi are alt gust si este facut dupa o alta reteta in Franta: dupa ce sunt fierti, cartofii sunt pusi in anumite ustensile pentru a se scoate toata apa, apoi sunt trecuti printr-o sita foarte fina, iar pasta obtinuta se amesteca cu smantana proaspata. Operatiunea dureaza cam trei sferturi de ora. Unul dintre felurile de mancare cerute des de clienti este salata. Ele sunt satioase si usor de preparat din legume, branza, carne si sosuri. Acestea se pot combina in diferite chipuri dupa specific: romanesc, bulgaresc, grecesc etc., iar timpul de preparare necesar nu este mai mare de 10 minute. Mici secrete, mari efecte Pe parcursul formarii sale a mai invatat la ce temperatura trebuie pas­trat un anumit aliment, la ce temperatura se coace un fel de mancare, cum se combina culorile pe farfurie. Cine detine aceste mici secrete nu trebuie nici sa munceasa prea mult: "Cand mi se comanda sa fac meniul pentru o petrecere, ma duc la supermarket, vad cam ce cumpara clientii, ma intorc si inventez imediat cateva retete", a spus Octavian. El a subliniat ca arta culinara nu are legatura cu cartile, ci cu inteligenta si spiritul inovator al bucatarului. Octavian Lepadatescu spune ca, in functie de cum sunt amestecate si gatite alimentele, mancarea are un gust sau altul Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea