Social

#explozii metrou Belgia #explozii Zaventem #atac terorist Belgia #explozii Bruxelles #atac Bruxelles

Bruxelles, sub teroare! Doua explozii pe aeroport, una - la metrou! 10 morti si 30 de raniti

UPDATE 23 de persoane si-au pierdut viata si alte 35 au fost ranite in urma atentatelor care au avut loc azi-dimineata in Belgia.
 
Aeroportul din Bruxelles, Zaventem, a fost zguduit marti dimineata, in jurul orei locale 8.00 de doua explozii puternice. Zece persoane si-au pierdut viata, iar alte 30 au fost ranite. Dupa aproximativ o ora,  o alta explozie a avut loc la o statie de metrou de langa sediul UE din Bruxelles, iar pasagerii au fost evacuati prin tunel. Guvernul belgian a declarat nivelul patru de alerta terorista, nivelul maxim, pentru toata tara.

 Potrivit unor informatii furnizate de martori, exploziile ar fi avut loc la o poarta de unde urma sa plece o cursa American Airlines.

Agentia de presa Belga spune ca la fata locului, inainte de explozii, s-au auzit focuri de arma si strigate in araba. 

Focurile de arma au fost confirmate si de Luana Rednic, fiica lui Mircea Rednic, antrenorul echipei Dinamo, care se afla pe aeroport. „Am vazut morti pe jos. Au venit multe ambulante si pompieri. Multi oameni au lesinat. „Ambele bombe au fost la plecari si inainte de controlul de securitate. M-a luat un domn, m-a tras de mana, m-a bagat in biroul lui si ne-am pus sub masa cu toti si am asteptat sa mai vedem ce se intampa. Cazuse tavanul, era praf, fum, nu mai stiu ce a fost. Am luat-o la fuga, m-a prins domnul si dupa vreo 15 minute s-a evacuat tot aeroportul. Acum suntem pe pista. Nu am aflat nimic. S-au mai auzit focuri de arme. Eram disperata sa ies mai repede”,  a declarat Luana Rednic pentru Digi 24.

Aeroportul din Bruxelles a fost inchis. Toate cursele au fost anulate, la fel ca si aterizarile, aeronavele fiind redirectionate catre alte aeroporturi. 

Cursa Tarom spre Bruxelles care a decolat la 07.30 din Bucuresti a fost redirectionata catre Amsterdam.

Intr-un comunicat de presa, Tarom anunta:  Compania TAROM informeaza  faptul ca aeronava B737 – 700 a companiei TAROM, cu numar de zbor  RO 371 care a decolat de la Bucuresti la ora 07.20, cu destinatia Bruxelles,  avand la bord un numar de 81 de pasageri  se afla in zbor in acest moment si a fost redirectionata catre aeroportul din Amsterdam”.

De asemenea, o aeronava Tarom, catre Bucuresti, trebuia sa decoleze la ora 10.20 de pe Aeroportul Zaventem din Bruxelles.

Ministerul Afacerilor Extene a anuntat ca in urma exploziilor inregistrate in cursul diminetii de astazi la aeroportul din Bruxelles, Ambasada Romaniei in Regatul Belgiei a intreprins in regim de urgenta demersurile legale pe langa autoritatile locale, inclusiv pe langa autoritatile aeroportuare si reprezentantii biroului TAROM de la Bruxelles, in vederea obtinerii unor informatii suplimentare cu privire la circumstantele producerii incidentului si cetatenia persoanelor afectate.

 

“Vom urmari evolutia exploziei de la Bruxelles. Este foarte importanta solidaritatea noastra. Suntem ingroziti si intristati”,  a spus si presedintele Klaus Iohannis.

"Mai sunt suspecti ascunsi in Bruxelles"

Adrian Slavnicu, un roman stabilit in Bruxelles si care locuieste in apropierea aeroportului, a povestit pentru Realitatea TV ca oamenii se asteptau la represalii.
“Stau la cinci minute de aeroport. Eram acasa cand s-a petrecut, exploziile nu s-au auzit, dar au inceput la un moment dat sa sune multe sirene de salvare si trupe de interventie si atunci mi-am dat seama ca ceva s-a intamplat”, a explicat Adrian Slavnicu pentru Realitatea TV.

“Apoi am deschis televizorul si am vazut ce se intampla. in continuare se aud sirene de salvare si asta inseamna ca se desfasoara o mare activitate acolo la aeroport. Oamenii sunt panicati, multi se asteptau si si eu ma asteptam la represalii dupa ce s-a intamplat in ultimele zile la Bruxelles. Ne-am invatat sa traim asa... Autoritatile si ele se asteptau sa se mai intample ceva. Dupa arestarea teroristului (Salah Abdeslam, n. red), nu au mai fost emise alerte, dar autoritatile se asteptau sa mai existe represalii. Mai sunt suspecti ascunsi in Bruxelles, asa spun autoritatile”, a adaugat barbatul.


Incidentul survine la doar doua zile dupa ce teroristul Saleh Abdeslam, cautat pentru implicarea in atentatele de la Paris, a fost arestat la Bruxelles, intr-o operatiune comuna a fortelor belgiene si franceze, fapt pentru care in Belgia era ridicata alerta terorista. Suspectul-cheie in atacurile de la Paris, din noiembrie, Saleh le-a spus anchetatorilor ca planuia sa „reinceapa ceva” de la Bruxelles, a declarat duminica ministrul belgian de Externe Didier Reynders.

Sursa foto: lesoir.be
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea