Social

Boureanu, tinara speranta in mafia retrocedarilor

Deputatul Cristian Boureanu, vicepresedinte al PD-L, a dat un tun imobiliar de 1,5 milioane de euro cu ajutorul primarului orasului Sinaia, Vlad Oprea, care-i este prieten si partener de afaceri.

 O romanca stabilita in Franta a primit, dupa aproape sase ani de asteptare , un teren de peste 3.000 de metri patrati, situat in centrul orasului Sinaia. Cu o zi inainte de a primi terenul de la primarie, ea a incheiat un precontract de vinzare-cumparare cu deputatul PD-L Cristian Boureanu, prieten si partener de afaceri cu primarul din Sinaia, Vlad Oprea. Boureanu a cumparat terenul cu 350.000 de euro si l-a revindut cu un pret de cinci ori mai mare.

In 2001, Maia Maria Ileana Sculy-Logotheti, cetatean roman in virsta de 87 de ani, cu domiciliul in Franta, a depus un dosar la Prefectura judetului Prahova, prin care demonstra ca este mostenitorul de drept al bunicilor ei, solicitind astfel un teren de 3.313 metri patrati pe care se afla doua case.

Acest teren este situat in orasul Sinaia, pe Bulevardul Carol I, nr. 53.

Din punct de vedere imobiliar, proprietatea respectiva este o adevarata comoara: se afla in centrul orasului Sinaia, chiar linga primarie, si are iesire la drumul european care strabate localitatea. Dosarul Sculy-Logotheti nu a fost rezolvat timp de aproape sase ani, deoarece chiriasii din imobilele de pe terenul respectiv si-au cumparat apartamentele in care locuiesc.

Prin urmare, daca membrii comisiei locale ar fi dorit sa rezolve acest dosar, ar fi trebuit sa restituie mostenitoarei doar terenul din curte si de sub case, fara cladirile construite pe el. In aceste conditii, fosta conducere a Primariei Sinaia nu a solutionat acest caz.

Dupa schimbarea conducerii Primariei Sinaia, in 2004, noul primar liberal, Vlad Oprea, a avut o alta parere despre rezolvarea cazului. Comisia care se ocupa de rezolvarea acestor dosare, prezidata chiar de primarul Vlad Oprea, a considerat ca se poate rezolva cazul Sculy-Logotheti, atribuind mostenitoarei terenul din curte si de sub cele doua imobile.

Comisia a facut un referat intern care a ajuns la urmatoarea concluzie: „Se propune restituirea in natura a terenului liber cu destinatia de curte, precum si a spatiilor cu alta destinatie decit locuinta ce fac obiectul unor contracte de inchiriere“. In toata aceasta perioada, mostenitoarea era in Franta, ea delegind un avocat din Bucuresti, Stefan Cornel, sa se ocupe de rezolvarea dosarului ei.

Pe 8 iunie 2006, Primaria Sinaia a eliberat Dispozitia nr. 262 privind solutionarea dosarului Sculy-Logotheti. Dupa doar citeva zile, mostenitoarea a primit un telefon direct de la deputatul Cristian Boureanu, care i-a propus sa-i vinda lui terenul pe care urma sa-l primeasca de la Primaria Sinaia.

Cele doua parti s-au intilnit si au incheiat pe 27 iunie 2006 un precontract de vinzare-cumparare a respectivului teren, pentru 350.000 de euro, deputatul Boureanu platind cu aceasta ocazie un avans de 10%, adica 35.000 de euro. A doua zi, pe 28 iunie 2006, Primaria Sinaia, prin primarul Vlad Oprea, a incheiat cu fiica mostenitoarei protocolul de predare-preluare a terenului. Dupa trei luni, in septembrie 2006, deputatul Cristian Boureanu si fratele sau, Sorin-Constantin, au platit si diferenta de bani.

Intrebat care au fost argumentele ce au stat la baza rezolvarii acestui dosar dupa aproape sase ani, primarul Vlad Oprea ne-a declarat: „ A fost un lucru firesc si normal. Avem peste 500 de dosare. Nu avem niste criterii speciale, ci se analizeaza fiecare dosar in parte.

Mostenitoarea respectiva a depus toate actele la dosar, comisia le-a analizat si apoi a decis ca are dreptul“. In legatura cu semnarea precontractului inainte ca Primaria Sinaia sa-i dea mostenitoarei protocolul de predare-preluare a terenului, primarul Oprea a precizat: „Nu stiu ce contract au incheiat cei doi. Nu ma intereseaza. Exista o procedura si ea a fost respectata“.

Primarul Vlad Oprea este seful filialei locale a PNL si prieten foarte bun cu deputatul Boureanu. Impreuna sint actionari la firma CVS Constructii si Investitii Imobiliare SRL, Oprea detinind 49% din actiuni, Boureanu - 50,5%, iar Maria Violeta Prujoiu, celelalte 0,5%.

In aceasta firma a mai fost actionar si fostul ministru al Finantelor, liberalul Sebastian Vladescu, cu 26% din actiuni. Actiunile lui Vladescu au fost cumparate de Boureanu, dupa cearta dintre cei doi, cauzata de faptul ca fostul ministru al Finantelor i-a luat sotia deputatului Boureanu, dupa ce i-a cununat.

Daca impartim cei 350.000 de euro la suprafata terenului, reiese ca fratii Boureanu au cumparat un teren in buricul statiunii Sinaia cu 105 euro metrul patrat. Specialisti de la doua dintre cele mai mari agentii imobiliare din Sinaia ne-au declarat ca, in septembrie 2006, un metru patrat de teren pe Bulevardul Carol I, cu iesire la strada, nu avea cum sa coste doar 105 euro metrul patrat.

„In acea perioada, metrul patrat de teren in acea zona era in jur de 800 de euro. Categoric, pretul pe metru patrat al acestei tranzactii a fost mult subevaluat. Explicatiile ar fi urmatoarele: ori vinzatorul nu a stiut pretul exact al zonei, ori cele doua parti au cazut de acord sa declare un pret mai mic la notar, pentru a plati un impozit mai mic la stat“, ne-a declarat un expert imobiliar, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Dupa exact un an, fratii Boureanu au vindut terenul unui dezvoltator imobiliar cu 1.725.000 de euro, de cinci ori mai mult decit pretul de achizitie.

Intrebata cum a ajuns sa-i vinda terenul deputatului Boureanu, Sculy-Logotheti ne-a declarat: „Pina sa primesc acest teren, eu nu l-am cunoscut pe domnul Boureanu. El mi-a dat telefon si mi-a spus ca ar vrea sa-mi cumpere terenul pe care urmeaza sa-l primesc.

El a aflat ca vreau sa vind, banuiesc ca de la primarie, ca nu aveam de vinzare decit acel teren. Am negociat pretul“. Dupa ce a aflat ca deputatul Boureanu a vindut dupa un an terenul la un pret de cinci ori mai mare, mostenitoarea a ramas blocata.

„Vorbiti serios? Nu cred. Mie mi-a spus ca vrea sa cumpere acel teren, deoarece ii trebuie. Adica dumneavoastra vreti sa spuneti ca deputatul Boureanu a facut o afacere imobiliara pe spinarea mea?“, s-a intrebat retoric Sculy-Logotheti.

Nicole Alexandra Maria Babeanu, fiica doamnei Sculy-Logotheti, care a fost prezenta la preluarea terenului, a ramas si ea interzisa cind a aflat pretul cu care a fost revindut terenul. „Glumiti? De unde stiti pretul de revinzare?“, ne-a intrebat Nicole Babeanu. Dupa ce i s-a recomandat sa verifice declaratia de avere a deputatului Boureanu, fiica doamnei Sculy s-a convins singura.

Intrebat cum a aflat despre acest teren, deputatul Boureanu l-a indicat pe avocatul doamnei Sculy. „Am sunat-o pe doamna Sculy prin avocatul dinsei. Nu am vorbit cu primarul Vlad Oprea despre acest teren inainte sa devin proprietarul lui. Dupa ce am luat terenul, am vrut sa aflu de la primarie care e statutul proprietarilor care stateau in acele case. Daca Vlad imi spunea dinainte care e statutul acelor chiriasi care au devenit proprietari, nu cumparam“, afirma Boureanu.

In legatura cu precontractul incheiat inainte ca mostenitoarea sa fi primit de la primarie protocolul de predare-preluare a terenului, deputatul PD-L a precizat: „Am incheiat un precontract fiindca nu aveam atunci toti banii. Am dat un avans, apoi am imprumutat de la o banca diferenta de bani. Daca vreti sa insinuati ca mostenitoarea a fost conditionata de catre primarie sa incheie precontractul cu mine, va inselati, deoarece, in momentul in care s-a incheiat precontractul, doamna Sculy avea deja dispozitia de primire a terenului, iar aceasta tine loc de act de proprietate a terenului“.

Legat de pretul mic de cumparare si de pretul mult mai mare de revinzare, Boureanu ne-a explicat: „Eu am luat terenul sa fac un business pe persoana fizica. Am cumparat cu 105 euro si am vindut cu 500 de euro metrul patrat. Daca reuseam sa-i scot din casa pe chiriasii care si-au cumparat apartamentele, atunci puteam sa vind cu 1.200 de euro metrul patrat“.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu: Branding - Cum sa eviti vecinii nepotriviti

Experti It

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu, multimedia designer si specialist de marketing online

Experti It

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: 8 functii ignorate ale smartphone-ului care iti imbunatatesc considerabil viata

Experti It

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Tendinte ale tehnologiei in 2014

Experti It

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului