Social

#medicamente #lista #compensate #ministerul sanatatii

Bolnavii nu pot primi medicamente compensate din cauza problemelor cu softul noii liste

Ministerul Sanatatii s-a grabit sa lanseze noua lista a medicamentelor compensate inainte ca softul aferent sa fie functional si, implicit, utilizabil in toate farmaciile, motiv pentru care bolnavii nu isi pot procura medicamentele compensate sau gratuite, sustin medicii si farmacistii.

Noua lista a medicamentelor compensate sau gratuite a intrat in vigoare pe 15 iulie, adica inainte de implementarea softului ce contine noua lista a acestor medicamente.

„Aceasta lista nu a facut decat sa creeze o mare harabura, mai ales in asistenta primara , deoarece medicii de familie nu pot accesa, deocamdata, aceasta lista decat pe site-ul Ministerului Sanatatii. De cele mai multe ori, din cauza abundentei de accesari, site-ul se blocheaza si am primit numeroase plangeri de la medici ca nu pot elibera medicamentele la timp, neavand posibilitatea de a consulta lista”, a declarat pentru NewsIn, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), prof. dr. Vasile Astarastoae .

Presedintele CMR a mai criticat si protocoalele terapeutice care insotesc lista de medicamente, pe motiv ca acestea nu contin indicatii terapeutice si recomandari de administrare a unor medicamente pentru o anume boala, ci doar specifica ce medicamente sunt compensate si gratuite pentru afectiunea respectiva.

„Aceste protocoale nu sunt deloc terapeutice, ci de detectare a medicamentelor compensate si gratuite si nu cresc deloc calitatea actului medical”, a subliniat prof. dr. Astarastoae.

Pe de alta parte, multe farmacii din tara nu au primit de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) softul cu lista de medicamente compensate si nu pot elibera aceste medicamente, chiar daca pacientul vine cu o reteta prescrisa de medic.

„Sunt peste 4.500 de farmacii in Romania care se afla in relatie contractuala cu CNAS si nu toate au primit softul necesar. Cele care nu au acest soft se afla in imposibilitatea de a elibera medicamentele compensate si gratuite”, a declarat Aurora Toma, secretarul Patronatului Farmacistilor din Romania.

Potrivit Ministerului Sanatatii, noua lista de medicamente compensate sau gratuite include si produse in premiera pentru boli cronice sau rare, triate in functie de rezultatele pe care le-au dat in alte tari si de efectele lor terapeutice.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, spune ca noutatea principala legata de lista este aparitia protocoalelor terapeutice, mai exact a criteriilor medicale pe care trebuie sa le indeplineasca un pacient pentru a beneficia de un medicament gratuit sau compensat.

"Pretul unui medicament va fi compensat numai pentru afectiuni pentru care s-a dovedit stiintific ca are eficienta. Medicii au termen 30 de zile pentru a reevalua tratamentele prescrise bolnavilor pe care ii au in grija, in functie de aceste protocoale", a precizat ministrul Sanatatii.

Efortul financiar al statului pentru compensarea pretului medicamentelor se ridica la trei miliarde de lei.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea