Social

Boc baga termopane la tot Clujul, cu plata in rate

Municipalitatea lui Boc va incepe un program de reabilitare termica a blocurilor, care va presupune izolarea peretilor exteriori, introducerea de geamuri termopan , inlocuirea planseelor si schimbarea conductelor, atat cele din subsoluri, cat si cele de pe coloane. Proiectarea va fi suportata din bugetul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, iar in ce priveste executia, costurile vor fi impartite in mod egal intre MTCT, consiliul local si asociatiile de proprietari.
Proprietarii vor putea plati esalonat, in 5-6 ani (cei care au deja termopane vor plati mai putin), conditia pentru inceperea lucrarilor fiind existenta votului majoritatii membrilor asociatiilor. Un prim calcul arata ca pentru o garsoniera, suma de plata va fi de 500 de euro, la un apartament de patru camere putand ajunge la 1.200. Dupa consultarea administratorilor de bloc, primarul va initia o hotarare de consiliu local si va trimite guvernului planurile de expertiza. De retinut ca municipalitatea se grabeste, deoarece la dispozitia guvernului exista pentru acest proiect, pe 2006, 81 de miliarde de lei, iar regula dupa care se vor distribui banii este primul venit, primul servit. Regula care se va aplica si pentru selectarea blocurilor ce vor intra in programul de reabilitare termica. Daca birocratia va lasa municipalitatea sa lucreze, documentatia pentru proiectare va fi gata in 2-3 luni, dupa care se va putea organiza si licitatia.


Proiecte asemanatoare derulate in Germania de Est, Italia, Suedia, Austria sau Franta au redus cantitatea de energie necesara incalzirii cu pana la 60 la suta.

In Cluj-Napoca sunt 53.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare , in 1.700 de imobile. Subventia la energie termica , ajutor care din 2007 va disparea, costa municipalitatea 300 de miliarde de lei anual.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea