Social

#obiceiuri #boboteaza #traditii #superstitii

Boboteaza 2023. Traditii si obiceiuri de care sa tii cont

Boboteaza este o sarbatoare crestina importanta care marcheaza botezul lui Iisus in Iordan. In Romania, aceasta sarbatoare este celebrata pe 6 ianuarie si este marcata prin diverse traditii si obiceiuri specifice.

 

In ziua de Boboteaza se sfintesc apele mari si se purifica mediul nostru inconjurator de fortele malefice. Prin traditie, apele raman sfintite timp de sase saptamani.

Credinciosii merg astazi la biserica pentru a lua apa sfintita. In timpul ceremonialului religios de sfintire, apa primeste virtuti terapeutice miraculoase si nu se strica de-a lungul anului. Apa sfiinta mai este cunoscuta si ca agheazma.

Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri de Boboteaza este scufundarea crucilor in apele curgatoare, care simbolizeaza botezul lui Iisus in Iordan. Acest obicei este practicat atat de catolici, cat si de ortodocsi, iar crucile sunt scufundate atat in rauri, cat si in lacuri sau chiar in mare. In unele regiuni ale tarii, se organizeaza adevarate procesiuni cu cruci care sunt purtate de credinciosi pana la locul unde se va face scufundarea.

O alta traditie importanta de Boboteaza este botezul copiilor mici. Multe familii aleg sa-si boteze copiii in aceasta zi, considerand ca este o zi speciala pentru a primi harul divin. De asemenea, in unele parti ale tarii exista obiceiul ca in aceasta zi sa se ofere daruri copiilor, cum ar fi jucarii sau dulciuri.

O alta traditie de Boboteaza este prepararea unui fel de mancare traditional numit piftie, care trebuie preparata cu picioare de porc, urechi, gușă, mușchi și aromante cu usturoi. Potrivit traditiei, de pe masa nu trebuie sa lipseasca sarmalele, carnea friptă si cârnați. Pentru desert, de Boboteaza, se prepara niste lipii din aluat de cozonac, care sunt servite cu smântână dulce.

De asemenea, este obicei ca in aceasta zi sa se serveasca vin fiert cu scortisoara si cuisoare, care este considerat un simbol al bucuriei si al bucuriei.

Ce sa nu faci in ziua de Boboteaza

In ziua de Boboteaza, gospodinele nu trebuie sa dea cu imprumut sau sa instraineze niciun obiect din casa si nici bani. Daca fac acest lucru nu vor avea spor in gospodarie tot anul.

In aceasta zi, nu trebuie sa te certi, deoarece atragi ghinionul asupra ta.

Traditia mai spune ca la Boboteaza nu se spala rufe. Cei care fac acest lucru vor avea parte de ghinion multa vreme de acum in colo.

O alta traditie mai spune ca in aceasta zi nu se stropesc cu apa sfintita caii si iepurii, care se pot preface in diavoli.

CITESTE SI: Cea mai puternica rugaciune pe care sa o spui de Boboteaza. Te ocroteste de rele si ghinioane tot anul

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea