Medicul Beatrice Mahler a vorbit marti seara despre riscurile asociate cu Boala X, o afectiune urmarita cu mare atentie de comunitatea medicala internationala. Conform specialistului, la nivel global au fost raportate deja 71 de decese, dintr-un total de sub 500 de cazuri confirmate. Asta inseamna ca rata mortalitatii este de aproximativ 14%.
“Nu este un joc si nici o gluma, este o boala pe care lumea medicala internationala o priveste cu mare atentie.
Pana acum stim ca se transmite prin aer. Simptomele seamana in primele zile cu gripa. Adica: febra, dureri de cap, tuse, dificultati de respiratie. Ulterior apare anemia severa, care necesita transfuzii de sange. Pana in prezent sunt declarate 71 de decese dintr-un numar total mai mic de 500 de cazuri.
Congo, caci acolo a aparut Boala X, a cerut ajutor international pentru pacienti, dar si pentru a identifica cine produce boala.
Mesajul meu nu are rolul sa induca panica.
Cred insa cu tarie ca oamenii din Romania trebuie protejati, iar haosul zilelor actuale nu inseamna protectie. Dar poate asta se doreste: Haos.
Sunt medic in cel mai mare spital de boli respiratorii din Romania, iar acesta informare nu am primit-o, desi World Health Organization (WHO) atrage atentia ca vorbim de o afectiune respiratorie. Poate nu se considera important ca spitalele sa fie pregatite pentru situatii dificile.
M-am intrebat daca strategia Ministerul Sanatatii - Romania este cea de a atentiona populatia....am cautat... nu am gasit nimic. Domnul Ministru Prof. Dr. Alexandru Rafila are alte prioritati, sigur nu sanatatea publica.
Si pentru ca acum pot sa spun, in pandemie, la inceput, cand am fost intrebata, o singura data care este parerea mea, am subliniat ca trebuie informare si nu panica, ca trebuie sa avem spitale pregatite si noi nu eram...si nu suntem nici acum... cu tristete am constatat atunci ca parerea mea nu a contat, iar consecintele au fost devastatoare pentru increderea oamenilor in medici si nu numai.
Congo pare departe, este o poveste de pe un alt continent, nivelul de alarma international este scazut pentru Romania, insa informarea este esentiala si obligatorie pentru institutiile statului, catre noi medicii si catre toata populatia Romaniei”, a scris, marti seara, pe Facebook, Beatrice Mahler.