Social

Boagiu a dat partidului mai mult decat are

Contributiile financiare a 600 de membri PD si 104 firme au depasit pragul maxim admis. Unii democrati au dus la partid mai mult decat au castigat

PD ar putea fi sanctionat cu confiscarea unei importante sume de bani in conditiile in care mai bine de 600 de membri au incalcat legea finantarii partidelor politice donand mai mult decat limita maxima prevazuta: 10 salarii minime brute pe tara. Unii parlamentari democrati ar putea risca insa mai mult de atat, de vreme ce sumele donate in nume propriu intrec cu mult veniturile declarate. Printre ei, nume grele precum Anca Boagiu, Maria Petre si Dan Carlan .

PD a reusit sa adune anul trecut 11,7 milioane de lei noi numai din donatii. Alte 1,97 milioane de lei au fost inregistrate drept cotizatii din partea celor cu carnet de membru PD. Potrivit legii finantarii activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, o persoana sau o societate comerciala poate dona sau cotiza la un partid cu o suma care nu poate depasi valoarea a 10 salarii de baza minime brute pe tara.

La inceputul anului 2007, indicele acestui salariu era de 390 de RON. Desi legea in cauza nu contine prevederi care sa ofere posibilitatea controlului si prevenirii unor asemenea situatii, actul normativ stipuleaza posibilitatea confiscarii sumelor care depasesc valoarea maxima a donatiei. Sumele supuse acestei proceduri se constituie parte la bugetul de stat.

Donatori generosi PD are!

617 democrati au fost identificati de Autoritatea Electorala Permanenta ca incalcand prevederile legii partidelor politice prin actele prea generoase de donatie realizate in beneficiul propriului partid.

Conform listei facute publice in "Monitorul Oficial", printre ei se numara o serie de parlamentari, eurodeputati, membri cu functii de conducere in ierarhia de partid, dar si persoane fara vizibilitate politica la prima vedere. Hagicalil Erghin este un nume cunoscut in lumea afacerilor medicale.

Actionar majoritar al grupului de firme ROMAR, unul dintre primii trei operatori de servicii medicale din tara, el si-a onorat statutul de membru PD donand in 2007 cauzei democrate 700 milioane de lei vechi. Exemplul sau nu este singular. Un alt necunoscut in sfera politicii centrale, Constantin Luta a contribuit la visteria PD cu 60.000 RON.

Rudele primarului de Bistrita, Vasile Moldovan, au contribuit cu aproximativ 260 milioane de lei vechi. Vicele PD, Sorin Frunzaverde, si-a deschis anul trecut baierele pungii mai mult decat trebuia: 130 milioane s-au oprit direct in vistieria de partid, alaturi de cele 540 milioane donate de seful deputatilor democrati, Cristian Radulescu .

Alti parlamentari le-au urmat exemplul: deputatii Daniel Buda si Tudor Constantin, fiecare cu cate 12.000 RON, colegii Petru Movila - 40.000, Mircea Man – 36.000 si Nicolae Bara – 25.000, senatorii Radu Berceanu -19.000, Paula Ivanescu – 10.600 si Marius Marinescu – 13.000. Iar exemplele democrate in materie pot continua.

Sacrificii in numele partidului

Unii colegi de partid par gata sa faca sacrificii imense pentru partid. Fostul ministru al integrarii, deputata Anca Boagiu, are doua rate ipotecare pe cap, bijuterii de 15.000 de euro si o Dacie veche. Indemnizatia sa anuala este de 48.000 RON. Cu toate acestea, ea a reusit performanta de a-si rupe de la gura 568 de milioane, donatie pentru binele partidului.

Senatorul Dan Carlan si-a insusit modelul. 740 milioane de lei vechi reprezinta suma pe care Carlan a oferit-o PD sub forma de donatii si cotizatii in anul care a trecut. Asta in conditiile in care veniturile sale, cumulate cu ale sotiei, au totalizat 73.229 RON, iar 100.000 de euro au fost acordati sub forma de imprumut unei persoane fizice.

Actuala europarlamentara, Maria Petre face si ea sacrificii pentru cauza democrata. Din ultima sa declaratie de avere ca senator, reiese ca venitul Mariei Petre pe anul 2007 a fost insusi salariul, ca nu are niciun apartament si nici masina.

De unde resurse pentru a suporta simultan ratele unui credit bancar scadent pana in 2013 si cei 74.000 RON donati partidului ramane o dilema. Si sotii Ridzi fac sacrificii pentru partid. El viceprimar, ea, mai nou, eurodeputat PD ales, au donat partidului 27.000 RON, mai bine de un sfert din veniturile declarate anul trecut.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea