Social

Blaga, responsabilul din umbra inundatiilor

Conform legii, ministrul Administratiei si Internelor ar fi trebuit sa se ocupe de planurile de evacuare a sinistratilor. Tot el ar fi trebuit sa propuna presedintelui Romaniei sa instituie starea de urgenta in zonele afectate. Acest lucru nu s-a intimplat. A fost nevoie de 12 zile pentru a institui abia starea de alerta. Ministrul Administratiei si Internelor este cel care coordoneaza informarea opiniei publice privind managementul situatiilor de urgenta. In realitate, Sulfina Barbu si-a erodat imaginea in lupta pe care trebuia sa o poarte Blaga.
Vasile Blaga ar fi trebuit sa fie ministrul care sa se implice cel mai tare in criza generata de inundatii. Cu toate acestea el s-a vazut foarte putin, desi, conform legii, ministrul Administratiei si Internelor este cel care coordoneaza celula de criza in asemenea situatii. Mai mult, ministerul condus de Vasile Blaga a declarat stare de alerta in zonele calamitate, la doua saptamini dupa primele inundatii.

Inundatiile din Banat nu au fost considerate de catre autoritati ca fiind o situatie de urgenta , ci doar una de alerta, conform ordinului emis de Ovidiu Draganescu , prefect de Timis, pe data de 25 aprilie si semnat de secretarul de stat Anghel Andreescu, din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), la doua saptamini dupa ce primele zone din Banat au fost inundate. Aceasta a fost si ultima decizie luata de ministerul condus de Blaga care, imediat dupa declansarea starii de alerta, ar fi trebuit sa activeze celula decriza. Aceasta este, conform legii, condusa chiar de ministrul de resort. Desi celula de criza, denumita oficial Comitetul Ministerial pentru Situatii de Urgenta, ar trebuit sa fie primul organism al statului care sa se ocupe de inundatii, acest lucru nu s-a intimplat. In loc sa faca ceea ce este scris in organigrama guvernului, Blaga s-a ocupat de lansarea unui apel umanitar in rindul personalului MAI, pentru ajutorarea oamenilor afectati de inundatii, cu sume banesti si imbracaminte. Blaga a fost un personaj discret la toate intrebarile mass-media legate de inundatii. Presa l-a ocolit cu criticile care in schimb, au vizat-o din plin pe Sulfina Barbu, ministrul Mediului.
Responsabilii pentru situatiile de urgenta

Prefectul judetului este cel care declara situatia de urgenta, atunci cind primeste informatii in acest sens de la specialistii din Inspectoratul Teritorial pentru Situatii de Urgenta. El convoaca celula de criza din care fac parte reprezentanti ai tuturor institutiilor deconcentrate ale judetului. Pentru declansarea situatiei de urgenta, prefectul sau subprefectul caruia i s-a delegat aceasta competenta are la dispozitie un tabel cu noua astfel de situatii: cutremur, epidemii, incendii, inundatii, atac chimic, nuclear etc.

Situatia de urgenta este declansata cu instiintarea si acordul Ministrului Administratiei si Internelor, in aceasta situatie, Vasile Blaga. In cazul inundatiilor generalizate din Romania, situatia de urgenta este coordonata de Comitetul National pentru Situatii de Urgenta al carui sef nemijlocit este Vasile Blaga. Conform Ordonantei de Urgenta 21/2004, acest comitet national este coordonat chiar de primul-ministru, respectiv Calin Popescu Tariceanu.
Blaga trebuie sa coordoneze si ajutoarele straine

Ministrul Vasile Blaga, impreuna cu colegii lui din alte ministere, ar fi trebuit sa:

hotarasca punerea in aplicare a planurilor de evacuare a sinistratilor;
propuna guvernului instituirea de catre presedintele Romaniei a starii de urgenta in zonele afectate;
coordoneze, pe teritoriul national, activitatea fortelor internationale solicitate pentru rezolvarea situatiilor de urgenta;
stabileasca repartizarea principalelor functii de sprijin pe care le asigura ministerele;
coordoneze informarea opiniei publice privind managementul situatiilor de urgenta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea