Social

Blaga, agentul lui Oprescu

Jumatate din campania dinaintea turului doi a trecut lejer pentru Sorin Oprescu.
 

N-a mai fost nevoit sa explice unde se duc autostrazile cand zboara, nici sa se caute de solutii pentru criza locurilor de parcare sau pentru largirea tevilor de canalizare. O saptamana intreaga s-a scurs pe sleaul vorbelor goale, acolo unde doctorul are cu adevarat experienta. Culmea e ca l-a condus acolo tocmai contracandidatul sau, Vasile Blaga.

Atacul din seara alegerilor, continuat luni, dupa vot si construit pe schema Oprescu - Iliescu – mineriade , a fost exact ce-i trebuia fostului pesedist ca sa-si continue discursul cu accente patetice care i-a adus voturile a 200.000 de bucuresteni: iar cu ticalosia, cu sistemul politic putred, cu meseria lui umanitara...

De altfel, cu asta a si pansat rana mineriadei - “am ingrijit ranitii din Piata Universitatii”.

Cat despre relatia cu Ion Iliescu, a fost de-ajuns sa ii dea in cap lui Blaga cu scaunul de prefect fesenist pe care rivalul sau statea in iunie '90 ca sa-l convinga pana si pe Traian Basescu sa o lase mai moale cu filiatia comunistoida. Asa se face ca prima saptamana de campanie s-a incheiat fara mutatii vizibile in preferintele electoratului - fapt confirmat si de sondajul difuzat ieri. Nici nu avea de unde sa apara o departajare concludenta, cata vreme alegatorii din Capitala sunt inca nauciti de vanzoleala partidelor care muta decorul pe scena, in spatele celor doi protagonisti.

Dupa ce au ragusit chiuind a victorie, sefii si negociatorii PSD, PD-L si PNL au inceput sa sopteasca diverse invitatii si avansuri pentru configurarea unor combinatii si aliante. Mai intai pentru Consiliile Locale si cele Judetene, ulterior pentru o guvernare sudata dupa parlamentare. Constatarea ca toata lumea e dispusa sa colaboreze cu toata lumea, dincolo de declaratiile formale, n-are darul de a limpezi optiunile electorale.

Il votezi acum pe independentul Oprescu, cruciatul antisistem, si te trezesti cu el, pe urma, inapoi in PSD sau pactizand cu cine stie ce creatura politica mutanta care stapaneste CGMB-ul. Pui stampila pe Blaga, ca sa impiedici iesirea din hibernare a lui Iliescu, si te trezesti in decembrie ca PD-L deschide PSD-ului usile de la Palatul Victoria. Poate ca era mai intelept ca partidele sa-si tina propunerile pentru combinatorica politica pana dupa 15 iunie si sa-i lase pe cei doi gladiatori sa se infrunte singuri in arena.

Era nu doar intelept, dar si logic, atata vreme cat de numele invingatorului la Capitala depinde evolutia principalelor partide pentru legislativele de la toamna. Cu Blaga adaugat pe panoplia de trofee electorale, PD-L ia un avans pentru competitia parlamentara, ca partid al marilor victorii. In cazul unui esec la Bucuresti, oamenii lui Traian Basescu vor avea de infruntat obrazniciile PSD, partid care isi va asuma cu tupeu izbanda lui Oprescu, chiar daca acesta din urma nu va reveni in randurile celor pe care i-a parasit inainte de alegeri.

Nu cred ca cineva ar vrea sa fie acum in pielea lui Vasile Blaga, sa stii ca de tine atarna soarta intregului partid si chiar a presedintelui Basescu pentru scrutinul de la anul. Iar aceasta raspundere uriasa are si o contragreutate: tot de Vasile Blaga depinde cum vor curge ultimele zile de campanie. Singura lui sansa ar fi sa redevina tehnic, aplicat, fiindca tocmai ce si-a dat cu sloganu-n cap si a deraiat de la solutii taman inspre discutii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea