Social

Bittner are interzis la icre negre

Ministrul Mediului , Sulfina Barbu, si ministrul Agriculturii , Gheorghe Flutur, vor sa interzica pentru zece ani pescuitul la sturioni in Romania. Motivul: aceasta specie cautata pentru icrele negre este pe cale de disparitie . In Delta, firma lui Bittner este cea care pescuieste cei mai multi sturioni.

Autoritatile vor sa stopeze pescuitul la sturioni, pe o perioada de maximum zece ani. Cel mai probabil se va opta pentru o perioada de sapte ani, timpul necesar pestilor din grupa sturioni precum morun, nisetru, pastuga si cega sa se reproduca, spune Adrian Ionascu, purtatorul de cuvint al Agentiei Nationale de Pescuit (ANP). Potrivit acestuia, proiectul de ordin intocmit de ministrul Agriculturii si Ministerul Mediului este motivat de raportul oficial de captura a sturionilor, dar si de braconajul tot mai intens.

Specia cea mai braconata

Cotele de recolta alocate de CITES Romaniei nu au fost realizate in nici un an, potrivit actelor. Pe de alta parte, aceasta specie este foarte braconata, de aceea, aceasta masura trebuie luata, avind in vedere starea actuala a speciilor de pesti cu icre negre, mai spune Adrian Ionascu. Pe de alta parte, autoritatile au lasat o portita deschisa. Se va permite recoltarea sturionilor pentru acvacultura, spune Gheorghe Stefan , directorul ANP.

Cote depasite

In Romania, la ora actuala, firma omului de afaceri Alexandru Bittner, Piscicola Tour, este cea care pescuieste cea mai mare cantitate de sturioni. Potrivit unei investigatii realizate de asociatia Salvati Delta -AC, desi cotele alocate pentru Romania au fost destul de mici, specia este pe cale de disparitie. In perioada 2000-2004, cotele pentru Romania au fost de: 2.000 de pastrugi, 560 de exemplare de cega, 208 moruni si 66 de nisetri. Totusi, speciile de sturioni stau sa dispara. Majoritatea pestilor cu icre negre sint pe cale de disparitie, chiar daca respectivele cantitati recoltate sint foarte mici. Este clar ca s-a scos mai mult peste, peste cotele admise, spune Sulfina Barbu, ministrul Mediului.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea