Social

#biserica rusa patriarh #alegeri patriarh rusia

Biserica ortodoxa rusa isi aleage Patriarhul

ii alege duminica pe candidatii din randul carora il va desemna incepand de marti pe si al intregii Rusii care ii va succeda lui Aleksei al II-lea , decedat la inceputul lunii decembrie.

Un consiliu episcopal care ii reuneste pe inaltii demnitari ai ortodoxiei provenind din toate tarile fostei URSS, dar si din alte state unde este implantata aceasta credinta, se reuneste pentru a desemna pana luni trei candidati la demnitatea de patriarh, relateaza AFP.

Aceasta adunare este urmata incepand de marti de un sinod al Bisericii ortodoxe ruse care ii cuprinde pe aceiasi demnitari, precum si pe reprezentanti de rang inferior ai clerului si simpli credinciosi reprezentand parohiile, in total 711 persoane. Aceste persoane trebuie sa-l aleaga pe patriarh in principiu marti, chiar daca dezbaterile pot continua pana joi. Procedurile se deruleaza cu usile inchise in catedrala Hristos Mantuitorul din Moscova.

Dupa cum se obisnuieste, nu s-a anuntat niciun candidat, dar potrivit observatorilor si presei ruse, doi favoriti se detaseaza din randul celor 145 de ierarhi ortodocsi eligibili. Mitropolitul de Smolensk si Kaliningrad Kirill, numit in decembrie patriarh interimar, este de sase saptamani omniprezent in mass-media.

Considerat mai deschis asupra lumii decat concurentul sau, clericul, in varsta de 62 de ani, a condus in timpul lui Aleksei al II-lea diplomatia Bisericii ortodoxe ruse si este singurul demnitar cunoscut marelui public. In comparatie cu el, releva presa, mitropolitul de Kaluga si Borovsk, Kliment, in varsta de 59 de ani, este un conservator care conduce administratia Bisericii ortodoxe si dispune de sustinere puternica in randul clerului.

Sustinatorii celor doi si-au adresat reciproc acuzatii in ultimele zile, fie ca a fost vorba despre baniieli de coruptie, de presupuse simpatii ale lui Kirill fata de catolici sau de tentativele lui Kliment de a impune sinodului sustinerea sa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea