Social

Birocratia plimba mamele

Timp de mai bine de o saptamina, mamicile bucurestene au fost plimbate de la un oficiu la altul pentru a primi indemnizatia de crestere a copilului.

Schimbarea normelor de acordare a indemnizatiilor pentru cresterea copilului pina la 2 ani, respectiv 3 ani pentru cei cu handicap, a dat batai de cap mamicilor care au batut zilnic drumul intre directiile de munca si primariile din Bucuresti.

De la 1 ianuarie, plata acestei indemnizatii a trecut din atributia caselor de pensii in cea a primariilor. Dar inainte, dosarele pentru acordarea acestor indemnizatii trebuie depuse la directiile de munca. Pe hirtie, schimbarea a fost simpla si a vizat relaxarea sistemului national de pensii, mult prea incarcat, potrivit presedintelui Casei de Pensii, Mihai Seitan .

Era mai bine inainte

Insa, in practica, birocratia excesiva a dat nastere la zile pierdute pe drumuri, cozi interminabile si femei iritate de lipsa de informare a functionarilor. Potrivit legii, angajatorii erau cei care trebuiau sa asigure depunerea actelor, dar, din lipsa de timp sau de interes, cei mai multi le-au pus dosarele in brate si au trimis mamicile sa stea la coada.

Ieri, la Directia pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala din Piata Amzei, o noua zi pentru depus actele aferente indemnizatiilor pentru cresterea copilului a infierbintat circul care se petrece de citeva zile bune. Era mai bine inainte. Ne-au plimbat de citeva zile prin primarii, pe la zece ghisee si pentru ce? Eu imi luam banii pentru copil la timp, spune o tinara din nou mamica.

Autoritatile se joaca cu mamicile

Dupa patru ceasuri de stat la coada, femeile primesc o veste proasta: la ora trei, programul se incheie. Nervii mamelor se intind la maximum. De dimineata a iesit cu scandal rau. Unei functionare i-au furat cheile de pe masa cit era la baie. Sint si femeile astea stresate, ca nimeni nu stie exact ce sa le spuna, povesteste un agent al Politiei Comunitare.

Unul dintre putinii barbati prezenti este, de asemenea, si unul dintre cei trei-patru reprezentanti ai angajatorilor aflati in minoritate printre zecile de femei care au venit sa le faca treaba. Nu mamele ar trebui sa stea la coada, ci angajatorii, spune acesta. In replica, o femeie care experimenteaza fenomenul cozii pentru prima data ii spune: Noua ne-au pus actele in mina si ne-au trimis aici sa stam la coada. Nimeni nu intelege care e de fapt motivul acestei tevaturi, pentru ca mamicile oricum isi iau banii. Deja resemnata, dupa o saptamina de umblat prin primarii si directii, o alta femeie trage concluzia: Doar sa ne puna asa pe drumuri.

Ciorna proiectului, respinsa de PD

In iunie 2005, ministrul Muncii Gheorghe Barbu , a propus o alta forma a proiectului de indemnizatii pentru cresterea copilului, care a fost insa respinsa de PD. Proiectul initial prevedea scaderea sumei aferente acestui ajutor de la 85% la 35% din salariul mediu brut, dar acordarea lui fara restrictii tuturor mamelor. Prin ordonanta votata in noiembrie, mamele care au platit impozit cel putin un an primesc o indemnizatie de 8 milioane de lei daca stau acasa. Iar daca muncesc in concediul maternal, primesc doar un stimulent de 3 milioane de lei.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea