Social

Biblioteca pacientilor cu IQ ridicat

Nu toti pacientii Centrului de Recuperare Psihiatrica de la Costina arata de parca ar veni din alta lume. Unii da, chiar sint din alt univers. Viata i-a obligat sa renunte la catedra facultatii sau la tomurile universitare, pentru rafturile prafuite ale bibliotecii de la Costina.

Vechiul conac boieresc din localitatea suceveana Costina adaposteste peste 250 de persoane cu probleme psihice. 30 dintre acestea sint tratate in regim special, deoarece au un coeficient de inteligenta mult peste medie. Profesori universitari , intelectuali, absolventi de facultati, studenti, toti au intrerupt contactul cu lumea reala.

Grigore A., in virsta de 57 de ani, este internat de aproape zece ani. Fost cadru universitar la Facultatea de Medicina Veterinara din Iasi, inca are puterea sa glumeasca, spunind ca a ajuns la Costina din prea multa carte. Devine serios. Unii imi zic ca de-aia sint asa, ca am citit prea mult cind eram tinar. Prostii, nu ai cum sa innebunesti de la citit.

Brusc, se schimba la fata. Ne intreaba cine sintem si ce cauta el acolo. Dupa nici un minut, isi reia povestea, ca si cum nimic nu s-ar fi intimplat. Predam la universitate, eram cineva in viata asta. Dar la un moment dat au inceput crizele, si familia m-a adus aici. Eu vreau sa ma fac bine, sa plec acasa, dar nu stiu cind va fi asta.

Familia il viziteaza pe Grigore aproape saptaminal. In restul timpului, profesorul universitar este responsabil cu micul laborator in care se prepara diverse combinatii de plante medicinale , strinse de pacienti vara de pe pajistile din apropierea spitalului.

A Beautiful Mind

Corina I. a terminat cu nota 10 Facultatea de Fizica, a profesat patru ani in invatamint, dupa care, din cauza unor conflicte cu familia, s-a rupt de realitate. Este obsedata de ideea ca trebuie sa dea examen la medicina. Pe fiecare petic de hirtie pe care il prinde, scrie formule complexe din fizica si chimie, numai de ea intelese. Femeia se afla sub tratament de aproape 20 de ani, insa cadrele medicale spun ca nu mai are nici o sansa de a-si reveni. La sanatoriu are si o colega medic, Daniela U., de 39 de ani. A vindecat multi pacienti, numai pe ea nu s-a putut vindeca de dragoste si a fost adusa la Centru de fratele ei. Psihiatrii spun ca a capatat o forma severa de schizofrenie, de care nu va mai scapa niciodata.

In Centrul de Recuperare de la Costina sint internati si pacienti care au suferit de afectiuni psihice inca de pe bancile facultatii. Media lor de virsta nu depaseste 30 de ani, insa accesul la ei nu este permis, pentru a nu le inrautati situatia.

Pacientii cu IQ ridicat de la Costina au si facilitati specifice mediului in care s-au format.

Vise pe raftul bibliotecii

Cei mai multi frecventeaza biblioteca din Centru, ingrijita de profesoara de fizica si de doctorita. Ele au grija de peste 5.000 de volume, majoritatea beletristica, dar si carti de specialitate. Supraveghetorii spun ca cititul le ofera bolnavilor o modalitate de a evadade la Costina, de a visa. Pentru cei activi, au fost amenajate ateliere de terapie educationala, unde pacientii picteaza sau confectioneaza obiecte artizanale. Este un loc de alinare pentru ei. Incercam sa le cream activitati culturale, educative, sa nu se simta neglijati. Eu cred ca acesti oameni sint mult mai buni si mai curati in fata lui Dumnezeu decit multi dintre noi, ne-a spus sefa Centrului de la Costina, Rodica Hlamaga. Insa nimic nu se compara cu frinturile de memorie, cu amintirea zilelor petrecute in mijlocul celor care sint considerati normali. Mi-e dor de studentii mei, de cursurile de la facultate, de toate. Citeodata ma mir de ce sint aici, ca nu am facut niciodata rau la nimeni. Dar daca Dumnezeu a vrut asa, nu am ce sa mai fac, a incheiat scurta noastra discutie profesorul universitar Grigore, inainte de a se retrage.

Tratament special si la Sasca

La aproape 20 de kilometri distanta de Costina, in localitatea Sasca, se afla un centru asemanator. Si aici, din cei peste 400 de pacienti cu tulburari psihice, 40 sint intelectuali, oameni care au terminat cel putin o facultate. Ca si la Costina, bolnavii cu cartede la Sasca beneficiaza de anumite facilitati, cum ar fi biblioteca si diverse ateliere de creatie .


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea