Social

# fotbal masculin #Bibiana Steinhaus #arbitra #retragere

Bibiana Steinhaus, cea mai celebra arbitra din fotbalul masculin, s-a retras din activitate

Bayern Munchen a cucerit Supercupa Germaniei pentru a opta oara, invingand-o cu 3-2 pe Borussia Dortmund. A fost un meci care i-a tinut pe urmaritori cu sufletul la gura, decis de golul marcat de Joshua Kimich, cu opt minute inainte de final.

 

Partida disputata pe Allianz Arena a fost arbitrata, la centru, de Bibiana Steinhaus (41 de ani), cea mai celebra arbitra din fotbalul masculin. A fost ultimul meci oficial pentru cea care a debutat in Bundesliga in septembrie 2017, cand a condus Hertha Berlin vs Werder Bremen (1-1).

De profesie politista, Steinhaus i-a calcat pe urme tatalui sau, fost fotbalist, care a urmat o cariera de arbitru dupa ce si-a atarnat ghetele in cui. Ea a facut primele cursuri de arbitraj la varsta de 15 ani, iar in 2001, pe cand avea 22 de ani, a inceput sa arbitreze meciuri in Regionalliga.

Arbitra in 2.Bundesliga la 28 de ani

Debutul intr-o competitie de prim plan a fost facut in 2007, in 2.Bundesliga. A fost prima femeie arbitru din fotbalul profesionist german. In 2008,  Bibiana Steinhaus a facut parte din corpul de arbitri de la Cupa Mondiala feminina U20. De atunci, a participat la mai multe turnee finale de campionat european sau mondial, in fotbalul feminin. A arbitrat finala Cupei Mondiale de Fotbal Feminin din 2011 si a competitiei de fotbal feminin de la Jocurile Olimpice din 2012.

In 2017, Steinhaus a arbitrat finala Ligii Campionilor (fotbal feminin), dintre Lyon si Paris Saint-German. O saptamana mai tarziu a fost promovata la „top level”, in Germania, o competitie cu multe provocari pentru arbitri, asa cum arata statisticile de pe SoccerStats247.com.

Cu ocazia primului meci oficial in Bundesliga, pe care l-am amintit mai sus, Hertha a redus la jumatate pretul biletelor pentru femeile care au venit la stadion. Tichetele speciale au fost numite „bilete Bibiana”.

Iranienii nu au mai vazut Supercupa

De-a lungul carierei, arbitra a fost tinta mai multor remarci sexiste din partea jucatorilor si antrenorilor, dar a trecut peste toate cu zambetul pe buze. Au fost tot felul de glume, precum cea facuta de Franck Ribery intr-un Bayern Munchen vs FC Chemnitz (5-0, in 2017). In timp ce se pregatea sa execute o lovitura libera, francezul s-a prefacut ca se apleaca pentru a-si aranja mai bine mingea, insa a dezlegat unul dintre sireturile femeii. Steinhaus a zambit si i-a spus atacantului ca ar trebui sa ii arate cartonasul galben, dar ca il iarta.

Revenind la Supercupa Germaniei, din aceasta toamna, prezenta unei femei arbitru pe teren a fost de neacceptat pentru televiziunea publica din Iran care avea dreptul de difuzare pentru Supercupa Germaniei si care „nu gusta” noile tendinte in fotbal. Meciul nu a mai fost transmis. Potrivit „As”, conducerea respectivei televiziuni nu permite aparitii ale femeilor in pantaloni scurti si fara sa fie acoperite.

Un episod similar s-a petrecut si in trecut, cand iranienii au transmis un meci cu Bibiana Steinhaus la centru, dar au taiat imaginile in care aparea arbitra.

Se concentreaza pe arbitrajul VAR

“La fel ca multi alti oameni, am fost obligata sa imi revizuiesc prioritatile in timpul crizei de coronavirus. M-am gandit mult la elementele pro si contra si, dupa o discutie sincera si constructiva cu Lutz Michael Frolich, directorul sportiv al arbitrajului de elita din cadrul federatiei, am decis sa imi inchei cariera nationala si internationala”, a declarat Steinhaus.

La randul sau, Fritz Keller, presedintele Federatiei Germane de Fotbal, a considerat ca „fotbalul german nu va pierde doar un arbitru remarcabil, dar va pierde si o personalitate extraordinara, o deschizatoare de drum intr-un mediu al barbatilor”.

Din aceasta luna, Bibiana Steinhaus se va dedica exclusiv arbitrajului VAR. De altfel, ea a fost asistent VAR la meciul CFR Cluj – FC Sevilla 1-1, din „16-imile” Europa League (sezonul 2019-2020), in care campioana Romaniei a deschis scorul dintr-un penalty acordat dupa ce arbitrul de centru a fost atentionat din cabina VAR si a analizat imaginile cu hentul comis in propriul careu de Kounde.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea