Social

Berlusconi are un avans de 2% in Camera Deputatilor si de 3% in Senat, potrivit unui exit-poll

Sectiile de votare s-au inchis in Italia, in cea de-a doua zi a alegerilor legislative si locale. Iar primele rezultate preliminare il dau castigator pe Silvio Berlusconi . Rata de participare a fost, dupa ziua de ieri, de 62,5 la suta.

Principalii lideri politici au votat inca de duminica: Walter Veltroni la Roma, al carui primar a fost pana in urma cu cateva saptamani, iar Silvio Berlusconi in fieful sau din Milano.

Potrivit primelor exit poll-uri, Silvio Berlusconi este pe punctul de a castiga alegerile legislative anticipate, avand un avans de 2 puncte in fata liderului de centru-stanga Walter Veltroni in Camera inferioara si de trei puncte in Senat .

Berlusconi are 42,5% in Senat si Veltroni are 39,5%.

Daca acest exit poll se va confirma, Berlusconi va deveni premier pentru a treia oara, cu un avans suficient in Senat pentru a-si asigura majoritatea.

Un alt exit poll al televiziunii de stat il da castigator tot pe Berlusconi.

Primele proiectii ale repartizarii fotoliilor in Parlament sunt asteptate in jurul orei 19:00 (20:00 ora Romaniei).

Rezultatele oficiale ar putea fi anuntate, insa, marti, in special daca lupta dintre cele doua formatiuni pentru majoritatea in Senat se va dovedi atat de stransa pe cat o anuntau unele sondaje.

Acestea estimeaza ca Berlusconi, liderul Partidului Poporului Libertatii (PDL), din care fac parte aliatii sai Liga Nordului (regionalist, populist) si Alianta Nationala (AN, conservator), ar putea reveni la guvernare, pentru un al treilea mandat. Dar majoritatea in tara nu inseamna neaparat si o majoritate in Senat, in conditiile in care legea electorala prevede o prima de majoritate pentru invingatorii din fiecare regiune.

Daca partidele mai mici - comunistii si verzii, UDC (centru-dreapta, crestin), La Destra (extrema-dreapta) - au un rezultat bun in unele regiuni, risca sa priveze de prima PDL sau noul Partid Democrat (PD) al lui Veltroni.

In aceste conditii, Italia se va afla din nou intr-o situatie asemanatoare celei din 2006, cand Romano Prodi a castigat alegerile, dar guvernul sau a cazut 20 de luni mai tarziu, in lipsa unei majoritati confortabile in Senat.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea