Social

#motorina #pret #romania #benzina

Benzina si motorina, mai scumpe in Romania ca in vestul Europei

In Romania, litrul de benzina si motorina, fara taxe , costa mai mult decat in Franta sau Germania.

Benzina si motorina ies pe portile rafinariilor romane mai scumpe ca in Austria, Germania sau Franta. Explicatia producatorilor este productivitatea redusa.

Directoratul pentru Energie al Comisiei Europene a centralizat datele legate de pretul carburantilor din intreaga Europa, iar concluzia nu este imbucuratoare pentru soferii romani: productia benzinei si motorinei costa mai mult in tara noastra ca in Occident.

Un litru de benzina Euro-super 95, fara taxe si impozite , costa 0,523 euro in Romania, in timp ce, pretul in Franta este de 0,503 euro, in Germania - 0,512 euro, iar in Austria, 0,514 euro. Acelasi litru de benzina costa mai putin atunci cand este fabricat in Bulgaria - 0,515 euro, sau in Polonia - 0,513 euro.

Chiar daca pretul carburantilor in Romania este media la nivel european, litrul de motorina fara taxe este mai scump in Romania - 0,564 euro, fata de 0,528 euro in Franta, 0,538 euro in Germania si 0,548 euro in Austria.

Impactul preturilor fara taxe se vede la pompa, unde romanii platesc din ce in ce mai mult. Explicatia producatorilor tine de productivitatea redusa din Romania.

"E vorba de productivitate , eficienta, randament . Toate costurile de productie sunt mai mari pentru ca totul e mai scump decat in Occident, de la costurile de procesare si cu energia pana la logistica si personalul mult mai numeros", a declarat pentru Gandul Constantin Tampiza, directorul general al Lukoil.

Solutia pentru reducerea costului benzinei si motorinei fara taxe pare a fi reducerea personalului.

"Intr-o rafinarie ca Petrotel lucreaza 600 de oameni. Eu as fi bucuros sa lucreze 100 de oameni, dar cu tot regretul... ", a mai spus Tampiza.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu: Branding - Cum sa eviti vecinii nepotriviti

Experti It

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu, multimedia designer si specialist de marketing online

Experti It

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: 8 functii ignorate ale smartphone-ului care iti imbunatatesc considerabil viata

Experti It

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Tendinte ale tehnologiei in 2014

Experti It

Sfatul expertului

Expert Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Cum se transporta un computer

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea