Social

Belgradul va da in judecata statele care au recunoscut Kosovo

Moscova avertizeaza Bruxelles-ul ca va suporta consecintele pentru sprijinul acordat noului stat. Europenii pregatesc deja o conferinta a donatorilor pentru Kosovo. Pe fondul violentelor din nordul Kosovo, care au condus la blocarea de catre fortele KFOR a granitei cu Serbia, ieri, atat autoritatile de la Belgrad, cat si cele de la Moscova au incercat sa puna presiune asupra actorilor internationali in vederea anularii declaratiei de independenta a provinciei.

Marul discordiei - proprietatile din Kosovo

Astfel, autoritatile sarbe intentioneaza sa depuna plangeri la Curtea Internationala de Justitie (Haga) contra statelor care au recunoscut „provincia secesionista”, informeaza APA, conform Rompres. Prin aceasta decizie, Belgradul vrea sa apere in fata justitiei internationale proprietatile statului sarb, ale cetatenilor lui, bisericii ortodoxe sarbe si ale economiei de piata din Kosovo, a explicat ministrul sarb al Comertului, Predrag Bubalo, pentru televiziunea publica RTS.

Manifestatie de proportie la Belgrad

Mai mult, pentru a influenta o parte din comunitatea internationala , in frunte cu SUA si cele mai mari state din UE care au recunoscut statul Kosovo, autoritatile sarbe au organizat pentru astazi o manifestatie-gigant, la care se asteapta sute de mii de persoane. Planuit sa inceapa la ora pranzului, in centrul Belgradului, protestul sarbilor va fi marcat de discursurile patriotice ale liderilor politici. De altfel, pentru a atrage cat mai multi participanti, caile ferate sarbe ii vor aduce pe gratis pe demonstranti in capitala.Presedintele Boris Tadic se va afla insa in Romania.

Repercusiuni asupra relatiilor UE-Rusia

La randul sau, autoritatile de la Moscova au reiterat, ieri, prin intermediul purtatorului de cuvant al Ministerului de Externe, ca misiunea de politie si justitie a UE in Kosovo este lipsita de orice temei legal, relateaza AFP. In plus, Rusia a lansat si un avertisment la adresa Bruxellesului. Mai exact, reprezentantul special al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, pentru relatiile cu UE, Serghei Iastrjembski, a declarat ca independenta Kosovo va avea „consecinte” asupra relatiilor dintre Moscova si autoritatile comunitare si asa marcate de tensiuni (printre care se numara si inghetarea negocierilor privind un nou parteneriat UE-Rusia) In ciuda avertismentelor, autoritatile de la Bruxelles merg inainte cu foaia de parcurs in Kosovo. Ieri, olandezul Pieter Feith si-a inceput mandatul de reprezentant special al Uniunii in Kosovo, Berlinul a recunoscut independenta provinciei, iar europenii pregatesc deja o conferinta a donatorilor pentru luna iunie, cu ocazia careia spera sa stranga o suma destul de mare care sa ajute institutiile noului stat.

UE si SUA nu isi retrag ambasadorii de la Belgrad

Nici macar decizia Serbiei de a-si retrage ambasadorii din tarile care au zis un „da” hotarat Kosovo nu a avut efectul scontat asupra europenilor sau americanilor. Washingtonul a refuzat sa-si recheme reprezentantul diplomatic de la Belgrad pentru simplul motiv ca „isi face munca excelent”. Mai mult, Departamentul de Stat a anuntat ca nu are de gand sa-si inchida ambasada din Serbia, in ciuda faptului ca a fost tinta mai multor manifestatii ostile in ultimele zile. Nici statele europene nu se pregatesc sa-si retraga diplomatii, fapt confirmat indirect de vicepremierul sarb, Bozidar Djelic. El a declarat ca a avut o serie de convorbiri cu statele care au recunoscut Kosovo si care au tinut sa asigure Belgradul ca recunoasterea Kosovo nu este un act „neprietenos”. „Bineinteles, reactionam spunand ca acest lucru este ipocrit si de cel mai ridicat nivel de cinism”, a replicat Djelic. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea