Social

#belgia #guvern #demisie

Belgia, din nou in criza politica

Cu doar o saptamana inainte de Ziua Nationala , din 21 iulie, Belgia ramane fara prim-ministru. Yves Leterme si-a depus, in noaptea de luni spre marti, demisia pe masa regelui Albert al II-lea.

Criza din Regatul Belgian, care dureaza deja de un an de zile, (de la alegerile legislative din 10 iunie 2007) se adanceste si mai mult.

Premierul Yves Leterme este la a treia "recidiva" in incercarea de a iesi din impasul politic si de a mentine "carma" unei echipe guvernamentale destul de neomogene.

Tarziu in noapte, la iesirea de la discutiile cu regele,el a precizat ca "viziunile opuse intre comunitati (cea flamanda, majoritara, si cea valona) referitoare la "constructia institutionala statala sunt astazi ireconciliabile".

Sistemul federal si-a atins limitele

In opinia lui Leterme, modelul "de coordonare exclusiv la nivel federal si-a atins limitele". El si-a dat demisia, in timp ce liderii politici asteptau din partea sa noi propuneri catre partidele din coalitie, privind asocierea Regiunilor si Comunitatilor la viitoarea reforma a statului.

Dosarul reformelor are trei parti: ajustarea bugetului pe 2008, programul plurianual social si fiscal si, cea mai sensibila , reforma institutionala.

Mingea se afla acum in terenul regelui, care are trei posibilitati: acceptarea demisiei imediate a lui Yves Leterme si inceperea consultarilor cu partidele; alegeri anticipate sau demisia si pastrarea lui Leterme in fruntea guvernului.

"Viziunile opuse ale flamanzilor si valonilor sunt azi ireconciliabile" - Yves Leterme, premierul belgian demisionar


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea