Social

Becali, arbitrul majoritatii in Consiliul General

Desi are doar patru mandate in Consiliul General al Primariei Capitalei, partidul lui Gigi Becali va decide formarea unei majoritati. Daca iese Blaga, PNG va sustine PD-L-ul, daca iese Oprescu, se repozitioneaza.

Rezultatele finalei de duminica, dintre Sorin Oprescu si Vasile Blaga, vor clarifica si situatia din Consiliul General. Cel mai probabil, saptamana aceasta partidele vor negocia si vor decide in jurul cui se va forma majoritatea – PSD sau PD-L.

Partidul condus de Emil Boc a obtinut in urma primului tur de scrutin 24 de mandate, urmat de PSD cu 16 mandate si de PNL cu 8. PNG va avea patru locuri de consilieri generali, iar PRM trei. In cazul in care Blaga isi invinge contracandidatul, cel mai probabil PD-L va avea majoritatea in Consiliu , cu ajutorul PNG. Totusi, cele 28 de mandate insumate de cele doua partide nu ar asigura o majoritate confortabila primarului PD-L, pentru ca restul formatiunilor ar fi la diferenta de numai un vot.

Astfel, in situatia in care un consilier PD-L sau PNG ar lipsi de la o sedinta sau ar trada, taberele din CGMB ar fi la egalitate. Daca insa si PRM s-ar alatura partidului prezidential, PD-L ar avea asigurata puterea. O alta „combinatie“ favorabila democrat-liberalilor ar fi cu liberalii si penegistii lui Becali, caz in care proiectele lui Blaga ar trece de Consiliu fara probleme.

In ipoteza in care Sorin Oprescu il „bate“ in finala pe Blaga, cel mai sigur, majoritatea din Consiliu se va forma in jurul PSD. Dar, din nou, pionul decisiv va fi PNG. PSD+PNL+PRM ar strange 27 de consilieri, in timp ce PD-L + PNG, 28. Prin urmare, pentru ca social democratii sa domine, ar avea nevoie si de sprijinul partidului lui Becali. Toate scenariile sunt inca posibile, in conditiile in care capii partidelor sustin ca nu au discutat despre viitoarea majoritate in Consiliu, preferand sa astepte rezultatele finale de la turul 2 in cursa pentru primarie.

PNG pare insa singurul hotarat: sustine PD-L, cu Blaga primar. Daca iese insa Oprescu, consilierii PNG se vor repozitiona. „Vom face o majoritate de dreapta in Consiliu, din care sa faca parte si PD-L. Am ales aceasta varianta din doua ratiuni: pentru ca suntem singurele partide de dreapta din Consiliu si pentru ca tehnic e mai usor sa faci o majoritate din doua partide decat din patru. Daca domnul Blaga pierde, pentru ca trebuie sa luam in calcul si aceasta ipoteza, vom lua o pozitie saptamana viitoare“, a declarat Daniel Fuciu, presedintele PNG Bucuresti pentru Cotidianul.

Potrivit lui Fuciu, PNG a negociat deocamdata „de principiu“ cu PD-L detaliile „tehnice“, cum le numeste el, adica functii de viceprimar sau de sefi ai diferitelor structuri din primarie, nefiind inca stabilite. Si Gigi Becali anunta recent la Realitatea TV ca-l sustine pe Blaga pentru fotoliul de primar al Capitalei si ca va forma majoritate cu PD-L. „Eu daca il sustin, daca plec cu un tovaras la drum, lupt pentru asta“, a subliniat presedintele PNG.

Nici PRM nu s-a hotarat inca pe mana cui va merge, cu toate ca dupa primul tur de scrutin anuntau prin vocea presedintelui Corneliu Vadim Tudor ca-l vor sprijini pe doctor. Tribunul a revenit ulterior asupra afirmatiilor sale, declarand ca „este sub demnitatea lui sa voteze cu Blaga sau cu Oprescu“.

„E greu de spus pe cine vom sustine. Asteptam rezultatele si vom discuta la partid saptamana aceasta“, a declarat pentru Cotidianul Mihai Ungheanu, vicepresedintele PRM. Intrebat ce functii vor cere in schimbul sprijinului, liderul PRM a afirmat ca „discutiile de la partid nu au ajuns pana la nivelul asta“.

Si liberalii sunt in stand by, chiar daca decizia lor este previzibila - vor sustine cel mai sigur PSD, asa cum au lasat de inteles de mai multe ori prin declaratiile anti-Blaga.

Totusi, situatia conflictuala din partid dintre Ludovic Orban, presedintele organizatiei de Bucuresti, si Bogdan Olteanu, reprezentant al aripii Tariceanu din PNL, va face alegerea mai dificila. „N-am discutat absolut nimic in acest sens, asteptam sa vedem cum se termina. Oricum va fi greu sa decidem“, spune precaut Orban.

La randul lor, social democratii sustin ca nu si-au facut calculele pentru o majoritate in Consiliu si spun prin vocea Aurei Vasile, secretar general al PSD Bucuresti, ca „ne batem pana pe ultima suta de metri“, facand referire la candidatura pesedistului Marian Vanghelie la sectorul 5.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea