Social

BEC a fost pus la zid de Pro Democratia

Asociatia Pro Democratia (APD) a cerut Biroului Electoral Central (BEC), printr-o sesizare inaintata ieri, precizari privind problemele ramase neclare dupa declaratiile presedintelui BEC si ale conducerii Institutului de Statistica legate de fraudele reclamate de Alianta PNL-PD. Prezentam integral continutul sesizarii amintind ca, desi documentul a fost trimis BEC prin fax ieri dimineata, Biroul nu a oferit nici un raspuns pana seara, la inchiderea editiei. Mentionam, de asemenea, ca Pro Democratia - una dintre cele mai active organizatii neguvernamentale din Romania - a decis sa nu mai participe la monitorizarea celui de- al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, in semn de protest fata de neregulile comise la vot si de slabiciunile sistemului normativ demonstrate cu ocazia votului din 28 noiembrie . (O.B.)
Domnului judecator Emil Ghergut

Presedintele Biroul Electoral Central

Sesizare

Constatand viciile in asigurarea transparentei prelucrarii datelor electorale la nivelul BEC, data fiind criza de incredere si suspiciunile ce au rezultat in urma publicarii comunicatelor BEC privind rezultatele partiale ale alegerilor parlamentare si prezidentiale din 28 noiembrie si publicate in 29 noiembrie la orele 9, 12 si 17, avand in vedere si pozitia prezentata de BEC si INSEE in ziua de 30 noiembrie pentru a explica evolutia diferentei dintre numarul total al alegatorilor inscrisi in listele electorale existente la sectia de votare, care s-au prezentat la urne (votanti prezenti) si numarul total al voturilor valabil exprimate (al carui rezultat ar trebui sa fie voturile nule), in virtutea dreptului la informatii publice si luand in considerare responsabilitatea ce va revine in asigurarea corectitudinii procesului electoral, Asociatia Pro Democratia cere institutiei dumneavoastra urmatoarele precizari:

13 intrebari

Care a fost motivul pentru care BEC nu a anuntat public corecturile realizate in privinta diferentelor dintre prezenta la urne si numarul de voturi valabil exprimate?

Din ce motiv BEC nu a prezentat publicului si nu a postat pe site un comunicat privind explicarea diferentei care a facut obiectul suspiciunilor, in afara raspunsului la Contestatia depusa de Alianta DA PNL - PD?

Cum se explica succesiunea de raspunsuri (1.160.000 de cetateni au plecat cu buletinele de vot, 2. voturile pentru Camera Deputatilor, Senat si Presedinte sunt inregistrate separat si de aici ar putea interveni eroarea, si 3. In unele setii s-a inregistrat acelasi numar si la rubrica 1 Numarul total al alegatorilor inscrisi in copia de pe lista electorala permanenta si in listele electorale speciale de tip 1 si la rubrica 2 Numarul total al alegatorilor inscrisi in listele electorale existente la sectia de votare, care s-au prezentat la urne).

Cine a constatat erorile, cand si cum a informat BEC? (eventual o copie dupa informarea scrisa realizata)

Cine a dat dispozitia privind realizarea corecturilor? (eventual o copie a acestei dispozitii)

In ce sedinta a BEC au fost informati membrii acestei institutii asupra situatiei?

Care sunt persoanele de la nivelul birourilor electorale ale circumscriptiilor judetene cu care s-a luat legatura (nume si functie, modul de informare, ora informarii)

Cum au fost convocati presedintii si loctiitorii birourilor sectiilor de votare pentru a face corecturile? (documentele prin care s-au realizat aceste convocari)

Care sunt sectiile de votare pentru care s-au realizat corecturile? (numarul sectiei si numele presedintelui si loctiitorului acesteia).

Daca au fost anuntati ceilalti membri ai biroului sectiei de votare, delegati ai partidelor, asupra corecturilor facute?

Daca exista declaratii care sa ateste ca presedintii sectiilor de votare au recunoscut erorile din procesele verbale privind constatarea rezultatului votarii pentru Camera Deputatilor, Senat si Presedintele Romaniei si au explicat circumstantele producerii acestora?

Daca programul folosit pentru prelucrarea datelor este doar un program de arhivare sau si unul de procesare, transformand documentele (procesele verbale) in fisiere pdf si pe acestea in fisiere Excel, daca asigura calcularea automata (insumarea) a voturilor si, daca raspunsul este da, cum se explica faptul ca programul nu a invalidat procesele verbale cu erori.

Care a fost numarul si proportia alegatorilor inscrisi in listele electorale speciale de tip 1 si alegatorilor inscrisi in listele electorale speciale de tip 2 ?

Consideram ca raspunsurile la aceste intrebari pot aduce necesarele precizari pentru a asigura regasirea increderii in democratie si egalitatea votului.


Cristian Parvulescu

Presedintele Asociatiei Pro Democratia

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea