Social

Batalia pe salariul minim

In timp ce sindicatele considera ca marirea salariului este posibila de la 1 iulie, patronatele conditioneaza aceasta masura cu eliminarea grilei de ierarhizare.

Sindicatele si patronatele au inceput discutiile pentru cresterea salariului minim pe economie, la 540 de lei, de la 1 iulie, dar partea patronala conditioneaza majorarea venitului minim cu eliminarea grilei de ierarhizare, in functie de pregatirea profesionala. Sindicatele sustin, insa, ca eliminarea coeficientilor de ierarhizare ar putea incuraja munca la negru .

Sindicatele, patronatele si guvernul au stabilit, la sfarsitul anului trecut, ca valoarea salariului minim sa fie de 500 de lei, din ianuarie, si de 540 de lei, din iulie, daca evolutia principalilor indici economici vor permite acest lucru.

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu , sustine ca majorarea salariului minim este posibila, pentru ca Romania a inregistrat cinci luni de crestere economica. Liderul sindical a precizat ca majorarea salariului minim este "imperios necesara", in conditiile in care pentru luna iulie sunt anuntate cresteri de preturi la gaze si la energie.

Patronatele cer eliminarea grilei de ierarhizare


Patronatele sunt de acord cu majorarea salariului minim, dar conditioneaza aceasta crestere cu eliminarea grilei de ierarhizare, in functie de pregatirea profesionala. Reprezentantul Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR), Alexandru Margaritescu , a explicat ca grila de ierarhizare nu-si are rostul si ca negocierea salariului ar trebui lasata la latitudinea patronilor. El a adaugat ca eliminarea grilei sau macar diminuarea coeficientilor de ierarhizare ar putea duce la cresterea salariului minim.

Potrivit Contractului Colectiv de Munca la nivel national, la salariul minim de 500 lei se aplica indici de ierarhizare intre 1 si 2, in functie de calificare. Astfel, daca salariul minim al unui muncitor necalificat nu poate fi mai mic de 500 lei, venitul unui absolvent de studii superioare de lunga durata va fi de cel putin 1.000 lei.

Pacuraru nu promite nimic

Departe de neintelegerile dintre partenerii sociali, guvernul se abtine, deocamdata, sa faca promisiuni referitoare la majorarea salariului minim. Ministrul muncii, Paul Pacuraru, a explicat ca este greu de spus daca venitul minim va creste la jumatatea anului, pentru ca nu exista rezultate decat pe trei luni, iar datele exacte despre evolutia indicilor economici pe sase luni se vor sti abia la sfarsitul lunii iulie sau in august.

Pacuraru a mai spus ca majoritatea angajatilor din Romania castiga salarii mai mari decat minimul pe economie, afirmatie contrazisa de Bogdan Hossu, care a aratat ca peste o treime din salariati primesc 500 de lei pe luna.

Salariul minim in alte tari europene


Salariul minim brut in Europa variaza intre 92 euro (Bulgaria) si 1.570 euro (Luxemburg). Salariul minim este cuprins intre 92 si 298 euro in Bulgaria, Romania (140 euro), Letonia, Slovacia, Polonia sau Ungaria, intre 470 si 668 euro in Portugalia, Slovenia, Malta, Spania si Grecia si peste 1.250 euro, in Franta, Belgia, Olanda, Marea Britanie, Irlanda si Luxemburg.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea