Social

Basescu si Tariceanu, vizionarii

Primii oameni din stat au fost si printre primii promotori ai unui sistem sanitar transfrontalier . Dar nimic mai mult.
 
Cel putin dintr-un punct de vedere, Calin Popescu Tariceanu si Traian Basescu se aseamana. Amandoi, cand au avut probleme grave de sanatate, s-au operat in strainatate. Basescu putea sa ramana paralizat de la brau in jos, iar Tariceanu doar schiop. Cam asa suna viitorul sumbru pentru cei doi. N-au vrut sa riste. Este perfect logic. Oricine ar fi avut banii necesari unor astfel de interventii, probabil ca ar fi procedat la fel. A-i condamna sub pretextul unui avort patriotic este ipocrizie pura. Pentru ca atunci cand e vorba de propria piele, patriotismul iese din sange si intra sub unghii, in acel loc mic si greu accesibil pentru obiectele mai groase decat o gamalie de ac.

Inclusiv pentru pixurile infuriate.

Numai ca acum perspectiva unei directive europene care sa le permita romanilor de rand sa se opereze si ei la Paris si Viena, cu o parte din bani platiti de stat, i-a transformat pe cei doi, din „ tradatori de tara si spital“ in „vizionari“ ai unui sistem sanitar transfrontalier. Intr-adevar, pentru guvidele de Rahova, pentru bibanul de Copou sau stiuca de Timisoara, aceeasi operatie care in tara costa zece euro, sa zicem, il va costa 30 in strainatate.

Numai ca daca la cei zece euro va adauga spaga, medicamentele, nervii si zilele pierdute ca urmare a unei posibile infectii intraspitalicesti, s-ar putea ca acesta sa ajunga la concluzia ca e mai bine sa puna bani de-o parte sau sa faca un credit de nevoi personale pentru a se desparti in conditii amiabile de apendicele sau certaret, ori de vezica sa biliara cea lenesa din fire. Cum din cei 30 de euro statul roman va achita zece, conform proiectului de directiva europeana, afacerea s-ar putea sa nu fie chiar una rea.

Se deschid insa si cai nebanuite pentru pacientii straini care vor dori, din diferite motive, sa se opereze in Romania. Pentru ca ar putea primi, teoretic, diferenta dintre costul unei operatii facute in Anglia si uneia realizate la Bucuresti.
Sanatatea transfrontaliera este o realitate impusa de pacienti, nu de catre medici, deoarece sanatatea costa, iar cererea si oferta functioneaza intr-un spital la fel ca la piata . Ingrijorator nu e faptul ca pleaca pacientii din tara. Mult mai grav este ca medicii le-o iau cu mult inainte. Aici, vizionarismul lui Tariceanu si Basescu se termina.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea