Social

Basescu: Romania va fi aparata de un scut antiracheta complementar

In urma ultimelor decizii luate la summitul NATO, presedintele Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa la sala Spiru Haret de la Palatul Parlamentului. Basescu a declarat ca: "Am tinut foarte mult ca in declaratia finala de la summitul NATO sa se prevada ca indivizibilitatea securitatii aliatilor este un principiu major al Aliantei."

Basescu a mai spus ca este foarte important ca la summitul NATO s-a recunoscut importanta strategica a zonei Marii Negre. Cat priveste scutul anti-racheta , presedintele a spus ca s-a decis ca acesta sa aiba "o acoperire cuprinzatoare." "NATO isi va asuma crearea unui scut anti-racheta complementar pentru statele care nu sunt aparate de scutul anti- racheta american. In aceasta situatie este si Romania", a spus Basescu.

Cat priveste modul in care s-au luat deciziile la acest summit, Basescu a spus ca pana in ultima clipa Macedonia a fost pe lista tarilor invitate sa adere la NATO. "Chiar daca nu a primit aceasta invitatie, Macedonia nu mai are nevoie de vreun alt summit pentru a adera la NATO, ci doar trebuie sa-si rezolve divergenta cu Grecia. Faptul ca opozitia Greciei a putut impiedica aderarea Macedoniei, dovedeste importanta tarilor mici in cadrul Aliantei."

Basescu a mai spus ca nu exista o solicitare oficiala a Serbiei de a adera la NATO. Totusi, Alianta a decis sa ofere posibilitatea Serbiei de a incepe discutiile de aderare, atunci cand tara va decide ca doreste acest lucru.

Referitor la decizia privind Georgia si Ucraina, seful statului roman a spus ca "la Bucuresti Consiliul a decis ca aceste tari sa devina in viitor membre NATO." Basescu a precizat ca cele doua tari nu au primit invitatia de aderare pentru ca nu indeplinesc criteriile, dar invitatia explicita a fost facuta "in urma unor declaratii facute in anumite capitale."

La reuniunea Aliantei Nord-Atlantice s-a decis ca Georgia, Ucraina si Macedonia sa nu primeasca invitatie de aderare la NATO. Doar Albania si Croatia au primit unda verde.

Potrivit presedintelui roman, la summitul NATO s-a discutat si despre securitatea energetica. "Pentru ca NATO sa poata sa fie eficient in protejarea infrastructurii, s-a stabilit obligativitatea ca statele NATO sa faca schimb de informatii cu privire la eventuale sabotaje ale structurii energetice, a spus Basescu."
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea