Social

#traian basescu pdl #guvernare udmr #marko bela

Basescu nu a dorit cu adevarat UDMR la guvernare

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, duminica, la prima intrunire a Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) de dupa alegeri, ca nu crede ca presedintele Traian Basescu si PD-L au dorit cu adevarat ca UDMR sa participe la guvernare. 

"De aceea a avut dreptate seful statului cand, dupa alegeri, am discutat mult, la Cotroceni, despre opinia sa ca, indiferent de componenta guvernului, UDMR, respectiv reprezentanta maghiara, trebuie sa faca parte din guvern. A fost o opinie clara, limpede exprimata, care a facut posibil sa trecem, si noi, si domnia sa, peste deosebirile de opinii politice de pana atunci.

Transpunerea consecventa in practica a acestei pozitii ar fi putut fundamenta, pentru o lunga perioada de timp, relatiile de parteneriat romano-maghiare care par, acum, sa se rupa. Regret ca nu s-a intamplat astfel. E posibil ca numai eu am crezut, in mod naiv, ca suntem de aceesi parere, ca vedem viitorul in acelasi mod, deoarece evolutiile ulterioare arata altceva: poate ca seful statului si Partidul Democrat Liberal nici nu au vrut sa duca pana la capat acest proiect (participarea UDMR la guvernare, n.r.) si, astfel, s-a creat o noua situatie, asupra careia trebuie sa meditam foarte serios, noi toti", a declarat Marko Bela, in discursul tinut in fata reprezentantilor CRU, arata NewsIn.

In continuare, liderul maghiar a criticat si PSD pentru opozitia pe fata de intrarea UDMR la guvernare. "Fauritorul cel mai inversunat al acestei noi situatii a fost PSD, in special organizatiile sale din Ardeal, care nu au inteles ca parteneriatul - bazat nu pe apartenenta politica, ci pe aparteneta etnica-, constituie un interes comun si ca ratarea lui ar putea produce daune incomensirabile Romaniei", a spus Marko Bela, apreciind ca intre interesele UDMR si interesele maghiare nu exista diferente. El a apreciat ca neparticiparea UDMR la guvernare ar putea declasa chiar si tensiuni interetnice.

"Tensiunile interetnice sunt invers proportionale cu participarea comunitatii minoritare la luarea deciziilor si la executie. Ar fi usor sa se recunoasca acest lucru, dar pentru asta ar fi nevoie de oameni de stat, nu de politicieni de subzistenta , care se incaiera pentru ciolanul portofoliilor ministeriale", a spus presedintele UDMR.

Liderul unional a adaugat ca se teme ca functionarii maghiairi din teritoriu vor fi schimbati pe criterii etnice . "In zadar se va incerca motivarea schimbarii functionarilor maghiari prin alternanta politica la putere, deoarece aceste destituiri vor avea, fara echivoc, motive si consecinte etnice in invatamant, cultura, sanatate, in toate domeniile", a spus el.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea