Social

Basescu l-a certat pe Melescanu ca "discuta pe la colturi deciziile CSAT"

Presedintele Traian Basescu le-a cerut marti sefilor MAp sa puna imediat in aplicare decizia CSAT de reducere a numarului de ofiteri superiori si de crestere a celui al subofiterilor.

Seful statului a cerut ieri, cu ocazia bilantului Ministerului Apararii pe anul 2007, reducerea „excedentului de grade mari“ concomitent cu rezolvarea „deficitului de grade mici“ din armata Romaniei. „Va cer, domnule ministru al Apararii si domnule sef al Statului Major General, sa puneti imediat si fara intirziere in aplicare hotarirea CSAT“ care stabileste refacerea structurii armatei.

„Nu sint dispus sa tolerez discutarea pe la colturi a deciziilor CSAT“, a precizat Basescu. Cu premierul Calin Popescu Tariceanu - care este adeptul retragerii din Irak - alaturi de el, Traian Basescu a dat asigurari, la fel ca ministrul Apararii, ca armata Romaniei va continua sa isi respecte angajamentele asumate in Irak, Afganistan si in Balcani.

Basescu le-a sugerat responsabililor militari sa transfere catre armata afgana si cea irakiana excedentul de tehnica de lupta romaneasca.

Presedintele nu a scapat ocazia de a critica Guvernul pentru seria de majorari a pensiilor si salariilor, fara sa existe „o propunere decenta“, aceea de a le fi platite militarilor din teatrele de operatii indemnizatiile in euro si nu in dolari (care „se depreciaza“).

Dupa incheierea prezentarii bilantului MAp pe 2007, ministrul Teodor Melescanu a facut unele precizari referitoare la reprosurile lui Basescu. El a spus ca s-a decis crearea unui grup de lucru care sa evalueze posibilitatile de aplicare a hotaririi CSAT privind reducerea functiilor si gradelor mari din armata.

Teodor Melescanu a adaugat ca restructurarea armatei trebuie finalizata pina la sfirsitul lui 2008. In armata sint ocupate mai putine posturi in prezent (88.000) fata de cit era preconizat (90.000), dar problema este respectarea „piramidei gradelor“, pentru ca trebuie sa se ajunga la un singur general cu patru stele, seful SMG, iar numarul soldatilor si gradatilor voluntari sa fie semnificativ mai mare decit cel al ofiterilor cu grad mare.

Anul acesta vor intra in rindul armatei 5.000-6.000 de voluntari, sustine ministrul Melescanu. In ce priveste diurna militarilor din teatrele de operatiuni, ministrul a amintit ca exista un proiect de hotarire de guvern pentru transformarea diurnei din dolari in euro si cresterea de la 70 la 100 de euro/zi pentru subofiteri si de la 80 la 120 euro/zi pentru ofiteri.

Presedintele Basescu si premierul Tariceanu au tinut sa atraga atentia asupra achizitiilor strategice care trebuie demarate „in regim de urgenta“. Investitia in avioanele de lupta multirol este pe termen lung, de pina la 35 de ani, iar Romania nu-si permite sa faca alegeri nepotrivite, sustine premierul, care se declara interesat si de beneficiile pe care le va avea industria de aparare in urma semnarii acestui contract. Tariceanu a mai subliniat ca urmatoarea rectificare bugetara va fi „pozitiva“ pentru bugetul MAp.

Seful statului a fost mai dur si a cerut MAp si SMG sa depuna un efort major pentru indeplinirea programelor de achizitii, pentru ca nu se mai pot tolera de la an la an „raportari nevinovate, cu zimbetul pe buze, care arata dezinteres fata de faptul ca iar nu s-au realizat obiectivele de achizitii“. Basescu a vorbit si despre faptul ca la sfirsitul anului banii alocati ramin necheltuiti si se intorc in bugetul statului, fapt negat de Melescanu, care spune ca MAp si-a indeplinit 97% din programul de achizitii pe 2007, iar banii alocati au fost insuficienti.

Scutul NATO va proteja Romania de rachetele iraniene

Basescu s-a referit si la rezultatele Summitului NATO de la Bucuresti, precizind ca in finantarea si realizarea scutului antiracheta al Aliantei se vor implica toate cele 26 de state membre. Basescu a declarat ca „in ce ne priveste, focarele de risc din zona Golfului ne indreptatesc sa luam masuri pentru protejarea contra acestor rachete“.

SUA au precizat deseori ca necesitatea scutului antiracheta este justificata de prosibilitatea unor atacuri lansate de Iran sau de Coreea de Nord. Presedintele roman considera ca este datoria MAp si a SMG sa contribuie la realizarea tehnologica a scutului, pentru ca acele costuri sa nu fie exagerate si scutul sa corespunda nevoilor de aparare a Romaniei.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu: Branding - Cum sa eviti vecinii nepotriviti

Experti It

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu, multimedia designer si specialist de marketing online

Experti It

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: 8 functii ignorate ale smartphone-ului care iti imbunatatesc considerabil viata

Experti It

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Tendinte ale tehnologiei in 2014

Experti It

Top

Cauta-ti perechea