Social

#traian basescu promulgare #legea voiculescu basescu #legea case nationalizate

Basescu i-a promulgat legea lui Voiculescu

Presedintele Traian Basescu a promulgat modificarile aduse Legii caselor nationalizate initiate de Dan Vociulescu, vineri fiind ultima zi in care seful statului putea promulga actul normativ pe care l-a intors in Parlament si apoi atacat la Curtea Constitutioanla.

Presedintele a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii 10, privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989. Seful statului declarase, la inceputul saptamanii, ca nu mai poate face nimic in privinta legii initiate de Dan Voiculescu si ca o va promulga in ultima zi permisa de prevederile legale, dar spune ca Guvernul poate sa ii aduca unele corectii.

"Eu nu mai am nicio posibilitate constitutionala decat s-o promulg, pentru ca am intors-o la Parlament, Parlamentul mi-a trimis-o inapoi la fel cum a votat-o, am atacat-o la Curtea Constitutionala, Curtea Constitutionala a spus ca este constitutionala", a declarat Basescu. Seful statului sustine ca lucrul pe care il omite aceasta lege este acela ca dreptul de proprietate nu se prescrie.

"La CEDO vom pierde toate procesele. De aceea, cred ca Guvernul va trebui sa priveasca cu atentie ce corectii poate sa faca in lege, pentru ca atat chiriasii, cat si proprietarii sa nu fie dezavantajati", a explicat seful statului, care a precizat ca va promulga legea vineri. Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a declarat, pe 14 ianuarie, constitutionale modificarile aduse Legii caselor nationalizate, dupa ce presedintele Traian Basescu a facut o sesizare cu privire la aceste modificari, altele decat cele dezbatute deja de CCR.

Cu majoritate de voturi, Curtea a constatat ca legea este constitutionala, se arata pe site-ul CCR. Presedintele Traian Basescu a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu modificarile Legii 10/2001, cunoscute ca " legea Voiculescu ", precizand ca ataca alte aspecte decat cele deja sesizate, se arata intr-un comunicat de presa remis agentiei NewsIn, in 23 decembrie, de Administratia Prezidentiala.

Presedintia mentioneaza ca a luat cunostinta ca prin Decizia nr. 1351 din 10 decembrie 2008 a Curtii Constitutionale, pronuntata in cadrul controlului anterior de constitutionalitate au fost respinse sesizarile formulate de catre deputatii apartinand PDL si PNL, dar se precizeaza ca motivele actualei sesizari sunt diferite de cele asupra carora s-a atras deja atentia CCR.

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, pe 10 decembrie, ca modificarile adoptate pe 8 octombrie de deputati la Legea caselor nationalizate , prin care casele nationalizate cumparate cu buna-credinta nu mai pot fi restituite in natura proprietarilor de drept, nu incalca legea fundamentala. In sedinta din data de 10 decembrie 2008, Curtea Constitutionala a solutionat sesizarile asupra neconstitutionalitatii Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, sesizari formulate de un numar de 55 de deputati, respectiv 63 de deputati.

Cu majoritate de voturi, Curtea a decis ca legea este constitutionala, se arata in comunicatul Biroului de presa al CCR. PD-L si PNL au contestat, in octombrie, la Curtea Constitutionala a Romaniei modificarea legii caselor nationalizate. Casele nationalizate care au fost cumparate cu buna-credinta nu mai pot fi restituite in natura catre proprietarii de drept, a decis, pe 8 octombrie 2008 , Camera Deputatilor, for decizional, care a respins solicitarea de reexaminare a presedintelui referitoare la modificarea Legii 10/2001, demersul fiind considerat de seful statului o alta nationalizare.

Urmare a acestei modificari, proprietarii deposedati de imobilele lor de catre regimul comunist nu vor mai beneficia de acum inainte de restituirea lor in natura, ci doar in echivalent la pretul pietei, daca respectiva proprietate a fost cumparata cu buna-credinta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu: Branding - Cum sa eviti vecinii nepotriviti

Experti It

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu, multimedia designer si specialist de marketing online

Experti It

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: 8 functii ignorate ale smartphone-ului care iti imbunatatesc considerabil viata

Experti It

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Tendinte ale tehnologiei in 2014

Experti It

Top

Cauta-ti perechea