Social

Basescu: "Cei care au semnat Tratatul cu Ucraina si-au dat tara pe nerasuflate"

Presedintele Basescu a declarat luni, la TVR, ca politicienii care au semnat Tratatul cu Ucraina in 1997, si-au dat tara "pe nerasuflate" si au lasat interesul national dupa usa, adaugand ca din cauza proastei negocieri de atunci, Romania se judeca acum la Haga cu tara vecina.

In contextul reafirmarii sprijinului pe care Romania il acorda Ucrainei pentru ca tara vecina sa primeasca la summitul de la Bucuresti MAP, Basescu a lansat un atac dur impotriva celor care, in pragul aderarii tarii noastre la NATO, au semnat un document impotriva intereselor nationale. Fara a-i numi, seful statului s-a referit la fostul presedinte Emil Constantinescu si la fostul sef al diplomatiei, Adrian Severin , spunand ca va veni o vreme cand vor trebui discutate conditiile semnarii acestui Tratat .

Presedintele a spus ca politicienii din vremea respectiva nu au stiut sa negocieze cu Ucraina si au semnat in graba si dupa dictare un Tratat dezavantajos, desi alte documente similare nu au fost semnate cu alte tari. "N-as vrea sa spun ca am exagerat putin, iar azi cei care au exagerat mai au si gura mare si semnau tratate cu Ucraina dictate de Kiev, stii, si in postura de slugi absolute, ca uite am intrat in UE si NATO fara sa avem Tratat cu Republica Moldova", a declarat Basescu la postul public de televiziune.

El a mai adaugat ca nimeni nu a obligat Romania sa transeze chestiuni care nu ii erau avantajoase si a opinat ca unele subiecte, fara a le enumera, trebuiau sa fie scoase din Tratat si negociate mai tarziu. "Imi pare rau ca am facut aceasta paranteza, insa rabd de prea multi ani obraznicia unora care si-au dat tara pe nerasuflate sau au lasat interesul national dupa usa cand au semnat Tratatul cu Ucraina. Datorita slabiciunii cu care s-a negociat atunci, acum mergem la Haga, incercam sa ajustam niste interese legitime", a declarat seful statului. El a mai spus ca Romaniei i se cerea sa aiba un tratat de buna vecinatate, dar nu sa cedeze "lucruri care trebuiau negociate".

Presedintele a mai spus despre politicienii de la acea vreme ca acum vin si fac "teorii patriotarde gratuite" si a opinat ca va trebui "sa discutam cinstit " si conditiile in care a fost negociat acest Tratat.

"Daca ai un subiect pe care nu te intelegi, il scoti din Tratat, dar nu il semnezi impotriva intereselor nationale. Aici vom discuta si cu marii ministri de externe care azi dau lectii, dar n-au fost capabili sa-si apere interesul national. (....) Trebuiau lucruri clarificate, iar cele care nu erau clarificate, trebuiau scoase din Tratat si lasate sa fie negociate la o perioada urmatoare, nu sa te repezi la Kiev si sa scrii dupa dictare", a conchis el.

Tratatul cu privire la relatiile de buna vecinatate si cooperare dintre Romania si Ucraina (Tratatul politic de baza) a fost semnat in 1997, cand presedinte era Emil Constantinescu.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea