Social

Basescu a dat de pamant cu CSM

Dupa criticile mass-media referitoare la secretizarea ultimei sedinte CSM prezidate de presedintele Romaniei, Traian Basescu si plenul CSM au fost de acord, ieri, cu discutarea "pe fata" a problemelor de pe ordinea de zi. Si pentru ca aceasta ordine de zi era stufoasa, s-a trecut rapid la prezentarea mecanismelor de monitorizare a masurilor din planul de actiune privind reforma sistemului judiciar pentru perioada 2005-2007 si a grupurilor de lucru din cadrul CSM, precum si stabilirea responsabilitatilor membrilor Consiliului in vederea indeplinirii masurilor din planul de actiune pentru implementarea strategiei de reforma a sistemului judiciar si a celor din Strategia Nationala Anticoruptie.
Presedintele Basescu a spus, din capul locului, ca sedinta CSM nu trebuie sa dureze mai mult de doua ore, pentru ca, "dupa doua ore, lucrurile sunt ineficiente". Apoi a intrebat-o pe Monica Macovei, ministrul Justitiei, daca modificarile si proiectele de legi pentru luna aprilie au fost finalizate. Macovei a spus ca ele se afla inca la minister. "Cred ca nu ne mai putem juca cu termenele! E sfarsit de aprilie!", a spus presedintele. Ne vom incadra in termenele din aprilie!", a promis ministrul Justitiei.

"Daca merg la Parlament nu e echivalentul unei dezbateri publice? Vital e raportul din noiembrie, cand ni se va spune daca se aplica clauza de salvgardare sau nu!", a avertizat presedintele.

Referindu-se la responsabilitatile membrilor CSM, Macovei a subliniat ca prea multe persoane raspund pentru o masura, ceea ce in final ar duce la diluarea responsabilitatii fiecaruia pana la inexistenta acesteia si a spus ca sunt prea multe comitete de monitorizare, iar CSM "a creat o structura foarte incarcata".

Seful statului a atacat direct subiectul: "Sunt de acord in principiu, dar daca CSM a stabilit asa, sa stabilim cum raspunde fiecare. Pleaca din CSM. Demisioneaza! Vreau sa stiu cum se manifesta responsabilitatea (...) Stabilim aici ce inseamna raspunderea si cum se materializeaza responsabilitatea".

Presedintele CSM, Dan Lupascu, a atacat si el problema: "Reforma n-o fac nmai CSM sau MJ, ci toate instantele si parchetele. De aceea am vrut ca peste tot sa existe responsabilitatea. Si de la Ministerul Justitiei vine aceeasi idee cu 3-4-5 comitete".

Basescu a intervenit imediat, subliniind ca "avem, din pacate, si presa inauntru" si a readus la esenta responsabilitatii toata discutia: "Vreau sa traducem". Dupa care, a continuat, raspunzand unui membru din CSM care spunea ca responsabilitatea va fi de sus in jos si de jos in sus: "In administratie, lucrurile sunt simple". Nu a facut ce trebuia, si-a pierdut functia, asa cum se intampla si in administratia publica, cand nu se indeplinesc sarcinile de serviciu. Voi administrati Justitia, deci trebuie sa raspundeti (...) Nerealizarea obiectivelor atrage revocarea din CSM. Inseamna sa raspunzi cu functia ta! E o propunere pe care v-o fac si dumneavoastra o s-o adoptati! (...) Cand ma refer la revocare, ma refer la revocarea din functia din CSM nu din instante, unde functionam pe alte principii".

Unul din membrii CSM, Angela Harastasanu , a spus ca este stipulat in lege cum poate fi revocat din functie un membru CSM si ca "nu putem supune la vot aplicarea legii", iar Basescu a raspuns cu o nota de ironie: "Vedem in toata Justitia ca aplicarea legii nu se supune la vot!".

La randul lui, Dan Lupascu a adaugat ca ar fi important ca in comisia de monitorizare sa fie, ca reprezentant al Finantelor, chiar ministrul, iar Basescu a fost de acord. In fine, presedintele Romaniei a tinut-o pana la capat cu ideea ca ar trebui sa se faca in asa fel incat "nerealizarea sarcinilor duce la punerea in discutia CSM si revocarea membrului, cu o formula mai academica, sa stim ca avem responsabilitate majora". "Dumneavoastra raspundeti de Justitie. Este o raspundere aspra, dura" (...) Eu sunt impotriva ca presedintele CSM sa aiba o responsabilitate in comisie, pentru ca are o responsabilitate uriasa ca e presedintele CSM (...) Va propun sa scoateti presedintele CSM sau vicepresedintele sau pe cei cu functii fixe cum e presedintele Inaltei Curti sau procurorul general al Romaniei. Nu au de ce sa aiba o sarcina si din partea CSM. Cred ca trebuie revazut modul de asumare a responsabilitatii reale, practice", a mai adaugat Basescu.


Huza, ca o "frana!"
A urmat momentul interventiei presedintelui Tribunalului Bucuresti, Maria Huza, care a tinut sa sublinieze ca atat timp cat nu se cunosc exact modificarile legilor pe care trebuie sa le monitorizeze, precum si sarcinile ce le revin membrilor CSM, nu se poate vorbi despre responsabilizare , mai ales ca ministrul Justitiei trebuia sa le puna la dispozitie textele de acum doua luni, ceea ce nu s-a intamplat.

Afirmatia lui Huza l-a determinat pe Basescu sa declare: "Este o abordare foarte interesanta. Problema este: ori va asumati responsabilitatile, ori nu va bagati! Cand nu stii cum functioneaza, vei actiona ca o frana (...) Sunteti pe lista, acolo, dar nu stiti ce e de facut. Ori va asumati, ori nu va bagati, doamna!" (...) Doamna Huza, ati fi fost responsabila de vreo cinci masuri. Priviti ca prin ceata la legile astea si ati fi functionat ca o frana. Scoateti-va de pe tabel!". Apoi, a intervenit Macovei care i-a cerut presedintei Huza sa prezinte trei modificari din cele trei legi ale reformei Justitiei intrate in vigoare in septembrie 2004 si care trebuie modificate pana in septembrie 2005. Huza a replicat lui Macovei: "Sa va raspund ca la interogatoriu pentru ca va pastrati, vad, calitatea de procuror". Basescu a intervenit, insa, imediat: "Lasati rautatile intre juristi. Eu sunt inginer si nu va inteleg. Doamna Huza, doamna Macovei, hai sa vedem cat ne asumam din aceste raspunderi". Presedintele Traian Basescu a solicitat, in final, membrilor CSM sa mediteze la cele discutate ieri in sedinta si sa gaseasca o solutie. Dupa care, a precizat ca vrea sa stea cinci minute cu membrii CSM fara presa. Totusi, unii dintre jurnalisti s-au facut "uitati" in sala. Ce a transmis Basescu? Un mesaj clar, peste care sa nu se treaca sub nici o forma cu vederea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea