Social

#prizonieri de la #barroso state ue

Barroso le cere statelor UE sa primeasca prizonieri de la Guantanamo

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso , le-a cerut vineri statelor din UE sa primeasca prizonieri de la Guantanamo , pentru a-l ajuta pe Barack Obama, dupa anuntarea inchiderii acestui centru de detentie.

"Cred ca, fireste, trebuie sa ne ajutam prietenii americani sa rezolve problema " preluand unii dintre prizonieri , "Oricum, exista cel putin doua state - Spania si Portugalia - care au facut deja propuneri in acest sens", a spus el. "Cred ca statele din UE - este decizia lor, fireste - ar putea face un efort pentru a ajuta Statele Unite sa rezolve problema", a declarat Barroso.

Chestiunea unui eventual gest al statelor europene, sub forma gazduirii de prizonieri, va fi dezbatuta pentru prima data luni, intr-o reuniune a ministrilor europeni de externe, insa nu se asteapta o decizie imediata, pentru ca multe dintre statele membre sunt reticente.

Austria a exclus vineri varianta primirii de prizonieri. "Cine provoaca o problema, trebuie sa o si rezolve. Daca este vorba despre cetateni nevinovati, nu exista niciun motiv sa nu li se permita sa-si construiasca un viitor in Statele Unite", a declarat ministrul austriac de externe, Michael Spindelegger.

Portugalia este prima tara din UE care le-a cerut partenerilor europeni sa primeasca prizonieri, Spania a promis ca va analiza chestiunea, iar Franta s-a declarat dispusa sa examineze cererile "de la caz la caz". Germania este divizata in aceasta problema, in timp ce Suedia, Danemarca si Olanda au spus deja, in decembrie, ca nu vor prelua prizonieri.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea