Social

#barroso #comisia europeana

Barroso isi incepe campania pentru un nou mandat la presedintia Comisiei Europene

Cu sprijinul declarat al Frantei si Italiei, Jose Manuel Barroso se pregateste pentru a-si incepe campania pentru un nou mandat la presedintia Comisiei Europene, in ciuda unui bilant doar pe jumatate favorabil si a unei reputatii slabite in fata statelor membre, comenteaza France Press.

"Daca ar trebui sa iau azi o decizie in ceea ce priveste al doilea mandat, as spune , evident cu conditia sa am sprijinul statelor membre si al Parlamentului European", a recunoscut el la sfarsitul saptamanii intr-un interviu acordat cotidianului olandez NRC Handelsblad.

Mandatul actual al lui Barroso expira in toamna anului 2009, dupa alegerile europene din iunie 2009. Liberal de centru-dreapta in varsta de 52 de ani, Barroso se pregateste deja. Ambitia sa de a ramane in functie nu era tocmai un secret, dar contextul ii permite sa o oficializeze.

Franta, Italia si Germania il sustin

Una dupa alta, Franta si Italia i-au adus sprijinul pentru un al doilea mandat, desi Tratatul de la Lisabona a fost respins de irlandezi in timpul presedintiei sale si cele doua tari au avut divergente cu serviciile lui Barroso in mai multe dosare.

"Cand va trebui, curand, sa numim un presedinte al Comisiei, candidatul nostru va fi presedintele Barroso. Vedem in tine cel mai bun presedinte", i-a spus lui Barroso seful Guvernului italian, Silvio Berlusconi.

Si presedintele francez Nicolas Sarkozy si-a anuntat public sprijinul pentru Barroso, ca si presedintele Parlamentului European, conservatorul german Hans-Gert Poettering. Eurodeputatii joaca un rol esential in alegerea viitorului sef al Executivului european, desi desemnarea sa revine liderilor Celor 27. Conservatorii sunt deja primul grup politic din Parlamentul European si aceasta tedinta are sansa sa se confirme anul viitor, dreapta dominand peisajul politic european in prezent.

Tentatia schimbarii

Ramane de vazut daca sprijinul afisat va supravietui unei prelungiri a crizei institutionale a Europei si distantei constatate intre UE si cetatenii sai. In lipsa unui nou vot, pozitiv, in Irlanda, liderii europeni, in special Germania, ar putea fi tentati sa voteze pentru o schimbare la Bruxelles.

Bilantul institutional al portughezului Barroso, care ar trebui sa fie fata Europei, nu este stralucit pentru moment: Constitutia europeana a fost respinsa in 2005 in Franta si Olanda, iar textul care i-a a succedat, Tratatul de la Lisabona, a fost respins de irlandezi in 12 iunie.

Barroso, criticat si pentru ca nu a facut suficient campanie pentru tratat in Irlanda, refuza sa isi asume responsabilitatea pentru dezamagirea cetatenilor europeni. "Nici o Comisie nu a facut atat de multe pentru a apropia cetateanul de Europa (...) Daca am avea acelasi angajament din partea liderilor nationali, pot sa va garantez ca situatia ar fi mai buna", a spus el intr-un interviu publicat in ultima editia a saptamanalului francez Le Point.

Critici si aprecieri

Sosit la Bruxelles in 2004, cu intentia de a legifera mai putin si de a promova o Europa "a rezultatelor", Barroso se poate lauda cu cateva progrese, precum ambitiosul plan european de combatere a incalzirii climatice, aflat in curs de negociere. Dar i se reproseaza o anume inertie in fata problemelor mari, precum criza financiara sau al treilea soc petrolier.

Serviciile sale par sa functioneze deja, de cateva luni, cu incetinitorul, iar criticii ii reproseaza lui Barroso ca adauga slabiciunii Comisiei, care nu are o pozitie clara in raport cu statele membre.

"Comisia Barroso este foarte slaba, Barroso insusi este un presedinte slab, acesta este motivul pentru care liderii europeni vor sa il pastreze, pentru ca nu ii pune in umbra", ironizeaza un inalt functionar al Comisiei.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea