Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Social

Barbatii si promovarea sanatatii materne

UNFPA, Fondul ONU pentru Populatie, reaminteste, cu ocazia Zilei Mondiale a Populatiei, importanta parteneriatului in cuplu si a sprijinului barbatilor pentru a avea mame si copii sanatosi . Barbatii au un rol fundamental in sustinerea drepturilor femeii, inclusiv dreptul la sanatatea reproducerii. Nicio femeie nu trebuie sa moara pentru ca da viata. Realitatea este insa ca, in fiecare minut, o femeie moare din cauza sarcinii sau a nasterii, ceea ce face ca in fiecare an sa piara mai mult de jumatate de milion de femei, iar un milion de copii sa ramana orfani. Acesta este doar varful aisbergului. Pentru fiecare femeie care moare, alte 20-30 supravietuiesc nasterii, dar raman cu sechele pe tot restul vietii. In Romania, mortalitatea materna a scazut constant in ultimii ani, de la 626 decese materne in 1989 la 34 in 2006 (care corespunde unei rate a mortalitatii materne de 15 decese materne/100.000 nascuti vii). Cu toate acestea, comparativ cu tarile din Uniunea Europeana, rata mortalitatii materne este mult mai ridicata, tarile membre UE inregistrand in 2006 o rata a mortalitatii materne de 6,66 decese materne/100.000 nascuti vii. Mortalitatea materna este unul dintre indicatorii care arata gradul de dezvoltare a unei tari. El ilustreaza statutul femeilor, accesul lor la asistenta medicala si competenta sistemului medical de a raspunde fiecarui caz in parte. In Romania, pentru a micsora riscurile maternitatii, Ministerul Sanatatii Publice, cu sprijinul Fondului ONU pentru Populatie si al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a demarat un proces de imbunatatire a analizei cazurilor de mortalitate materna si a complicatiilor sarcinii. Fiecare deces matern sau caz de complicatii cu risc vital are o poveste a sa din care pot fi trase concluzii pentru evitarea unor astfel de cazuri. Analiza profesionala a cazurilor de deces matern raspunde la intrebari cum ar fi: 'De ce mor femeile in timpul sarcinii si la nastere?', 'Ce se poate face pentru a preveni decesul matern?', 'Ce poate fi imbunatatit in asistenta medicala in timpul sarcinii, nasterii si lauziei?'. Ea reprezinta unul dintre mecanismele importante prin care se poate realiza imbunatatirea calitatii asistentei medicale in timpul sarcinii, nasterii si lauziei, si prin aceasta, scaderea in timp a mortalitatii materne. Mesajul UNFPA, Fondul ONU pentru Populatie, intarit si de Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon , este ca putem elimina riscurile maternitatii daca barbatii se implica activ in sanatatea femeilor, daca le incurajeaza sa isi planifice sarcinile si sa mearga regulat la doctor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea