Social

Banii Academiei Romane s-au cheltuit in familie

Casa Seniorilor, cladire construita recent de Academia Romana in localitatea Otopeni, a fost proiectata fara licitatie de chiar fiul Mayei Simionescu, vicepresedintele institutiei.

Ideea de a construi o cladire de odihna pentru nemuritori s-a nascut in Academie in anul 2004, ca locatie fiind ales un teren din Otopeni, primit ca donatie de la regretatul academician Aurel Avramescu. Bugetul Fundatiei Elias, aflata sub egida Academiei, a permis concretizarea imediata a acestui plan.

Maya Simionescu & fiul

Proiectantul nu a fost cautat prea mult. Acesta a fost gasit chiar in familia vicepresedintelui Academiei, Maya Simionescu, care e si presedintele Fundatiei Elias. Fara licitatie, firma Vlad Simionescu & Asociatii Arhitecti SRL a semnat contractul cu Academia Romana pe 31 mai 2004, pentru o suma de 1,5 miliarde de lei fara TVA. Vlad Simionescu nu a putut fi contactat pentru a spune in ce context a semnat acest contract. Construirea cladirii, in valoare de aproape un milion de dolari, a atras in competitie sase firme, cistigatoare fiind Athenaeum Construct. O firma cu care Academia avea o relatie deja consolidata.

Alte contracte

Athenaeum Construct cistigase deja, in urma unei selectii de oferte, contractul de amenajare a unui club, sub Aula Academiei, dar si-a adjudecat si construirea Corpului E al Bibliotecii Academiei, lucrare in valoare de 8 miliarde de lei. Anul trecut, cind se lucra de zor la Casa Seniorilor din Otopeni, aceeasi firma a cistigat si lucrarile de inlocuire a timplariei vechi din cladirea Academiei cu timplarie termopan, lucrari aflate inca in desfasurare. A fost interesant ca de fiecare data aceasta firma s-a prezentat cu oferta cea mai buna ca pret, spune Constantin Pistol, directorul tehnico-administrativ al Academiei. Avem si contracte mari, si contracte mai mici. Iar cind vreau sa cistig piata, merg cu preturi mici , explica Nicolae Comanescu, directorul general al Athenaeum Construct. Potrivit acestuia, prin contractul privind Casa Seniorilor din Otopeni, el a pierdut in cele din urma, contractul fiind semnat cind un euro valora 41.700 lei si finalizat cind euro ajunsese la aproximativ 35.000 lei.

Rude si rubedenii

Printr-o coincidenta, Nicolae Fieroiu, seful Serviciului Administrativ de la Academie, a fost angajat la Athenaeum Construct. Fieroiu este cumatru cu Nicolae Comanescu, acesta din urma cununindu-i fiica. Comanescu neaga insa cu vehementa ca relatia de rudenie ar fi putut influenta in vreun fel cistigarea contractelor cu Academia. Recent, chiar el a primit oferta de a lucra in Academie, pe postul de director general-administrativ. Mi s-a spus de catre diversi, insa mie mi s-a propus sa lucrez si la Ministerul Industriilor si am refuzat, sustine Comanescu, precizind ca il simpatizeaza foarte mult pe presedintele Eugen Simion.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea