Social

#informatii personale #bnr #banca.

Bancile pot cere clientilor informati personale peste cerintele CNR

Asociatia Romana a Bancilor si Banca Nationala a Romaniei au hotarat ca bancile pot cere clientilor informatii mai cuprinzatoare decat minimul prevazut de regulamentul BNR.

Orice banca sau institutie financiara va avea dreptul sa ceara clientilor informatii de ordin privat indiferent de produsul sau serviciul bancar pe care il utilizeaza sau solicita.

"Regulamentul BNR 9/2008 stabileste standardele minime pentru elaborarea de catre institutiile de credit si cele financiare nebancare inscrise in Registrul special a propriilor norme de cunoastere a clientelei ca parte esentiala a administrarii riscului de spalare a banilor si de finantare a terorismului. In acest context, solicitarea de informatii de catre fiecare entitate in parte poate avea o arie mai larga de cuprindere decat minimul prevazut de regulament", se mentioneaza intr-un comunicat comun al Asociatiei Romane a Bancilor ( ARB ) si Bancii Nationale a Romaniei, citat de Gandul.

Daca clientii nu ofera informatiile solicitate, tranzactiile pot fi intarziate pana la actualizarea datelor. Bancile si institutiile financiare pot sa obtina cel putin informatii privind numele si prenumele si, dupa caz, pseudonimul, data si locul nasterii, codul numeric personal sau un alt element unic de identificare similar, domiciliul si resedinta, numarul de telefon, fax, adresa de posta electronica dupa caz, nationalitatea, ocupatia si numele angajatorului ori natura activitatii proprii, functia publica importanta detinuta, daca exista, si numele beneficiarului real.

Persoanele juridica trebuie sa ofere cel putin denumirea, forma juridica, sediul social si, daca este cazul, sediul unde se situeaza centrul de conducere si de gestiune a activitatii statutare, numarul de telefon, fax, adresa de posta electronica, dupa caz, tipul si natura activitatii desfasurate, identitatea persoanelor care, potrivit actelor constitutive si/sau hotararii organelor statutare, sunt investite cu competenta de a conduce si reprezenta entitatea, precum si puterile acestora de angajare a entitatii, numele beneficiarului real sau informatii despre grupul de persoane care constituie beneficiarul real, identitatea persoanei care actioneaza in numele clientului, precum si date pentru a se stabili ca aceasta este autorizata/imputernicita in acest sens, informeaza Gandul.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea