Social

Bacalaureatul de 40.000 de euro

Pana la 1 mai, scolile se pot inscrie la programele de Bacalaureat International. Costurile pentru scoala sunt destul de mari

Diploma de Bacalaureat International este recunoscuta in toata lumea, iar cursurile si examenele se tin in aproape 120 de tari. Pe langa tarile occidentale, programele de Bacalaureat International se fac si in Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Ungaria, Croatia, Cipru, Cehia sau Rusia.

In Romania, doar o singura scoala are de cativa ani acest tip de Bac, si anume scoala particulara American International School of Bucharest. De curand au fost invitate 15 colegii nationale renumite din tara, printre care si colegiile „Sf. Sava”, „Mihai Viteazul” si „Gh. Lazar”.

Scolile sau liceele care doresc sa intre intr -un astfel de program se pot inscrie pana la 1 mai pentru a oferi cursurile de Bac International incepand cu anul scolar 2009-2010.

Evaluarea scolilor se va face de catre o echipa de specialisti din Geneva, de la Biroul regional al International Baccalaureate.

Bacalaureatul International este structurat in trei programe distincte, care pot fi parcurse si independent, pentru trei mari categorii de varste: programul anilor primari (PYP - Primary Years Programme), pentru intervalul 3-12 ani, programul anilor de mijloc (MYP - Middle Years Programme), gandit pentru elevii de 11-16 ani, si Programul de diploma (DP - Diploma Programme), oferit celor de 16-18 ani.

„Fiecare dintre cele trei programe abordeaza educatia, incurajeaza cresterea sociala, emotionala, personala si intelectuala a tinerilor, expunandu-i pe acestia tuturor domeniilor cunoasterii si aducand in joc traditiile importante ale invatarii limbilor straine, disciplinelor umaniste, stiintelor, matematicii si artelor”, spune Marian Stas , presedintele Fundatiei Codecs pentru Leadership, care a adus Bacul International in Romania.

In cadrul fiecarui program se studiaza un numar redus de discipline, care „pun accent pe acumulari si dezvoltarea deprinderilor in domeniul limbilor, contin cerinte de studii dintr-un spectru larg in domeniile umaniste, stiinta si tehnologie, matematica si arte si continuturi ce reflecta culturi educationale din intreaga lume”, explica presedintele Codecs. Mai mult, elevii au la dispozitie un continut international de pe care sa invete, iar evaluarea lor se face diferit fata de ce se intampla in sistemul de invatamant romanesc.

Cat costa Bacul International

Pentru acreditarea unei scoli in programul International Baccalaureate exista trei taxe initiale, cu statut de costuri fixe: taxa pentru depunerea primului formular de aplicatie, de 1.700 de lire sterline, taxa pentru depunerea celui de-al doilea formular, 1.200 de lire, si taxa anuala de 5.000 de lire.

Exista apoi costurile examinarilor, in functie de numarul de elevi inscrisi in program. Astfel, taxa de inscriere a unui elev este de 70 de lire, iar taxa de examinare pentru fiecare disciplina, de 50 de lire. Mai sunt costuri de achizitionare a materialelor didactice si pentru pregatirea profesorilor. „Un calcul acoperitor conduce la o investitie initiala de 35-40.000 de euro pentru pornirea procesului acreditarii si constituirea unei clase de 25 de elevi”, explica Marian Stas, presedintele Fundatiei Codecs.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea