Social

#bacalaureat 2022 #bacalaureat #matematica #istorie #subiecte bacalaureat 2022 #sustinere bacalaureat 2022

Bacalaureat 2022! Ce subiecte au avut de rezolvat elevii la proba obligatorie a profilului, matematica sau istorie

Astazi a avut loc ce-a de-a doua proba scrisa a examenului de Bacalaureat 2022. Elevii au sustinut astazi proba obligatorie a profilului si specializarii: istorie sau matematica.  

 

Reamintim ca pentru sesiunea de Bacalaureat 2022 s-au inscris la examen 126.454 de absolventi de liceu, dintre care 15.125 din seriile anterioare.  

Examenul a inceput la ora 9, iar elevii au avut la dispozitie 3 ore pentru rezolvarea subiectelor.  Pe toata durata examinarii, acestia au fost monitorizati audio-video si nu le-a fost permis accesul in sala cu dictionare, manuale, caiete sau alte notite, dar nici cu telefoane mobile.

Pe 22 iunie urmeaza ca elevii sa sustina proba la alegere a profilului si specializarii. De asemenea, pe 23 iunie, urmeaza proba scrisa la Limba si literatura materna. Rezultatele vor fi afisate pe 27 iunie, cand pot fi depuse si contestatiile.  .

Bacalaureat 2022: Ce subiecte au avut de rezolvat copiii

Subiectele la la proba obligatorie a profilului, matematică sau istorie  au fost relativ usoare, fiind nevoie de cunostinte minime pentru obtinerea notei de trecere. Iata ce subiecte au avut de rezolvat absolventii de liceu la Bacalaureat 2022!

Bacalaureat 2022 – subiecte la matematica

Subiectele de matematica au fost diferite, in functie de profilul studiat, astfel:

Subiecte bacalaureat 2022 matematica – profil real – matematica-informatica

Subiecte bacalaureat 2022 matematica – profil tehnologic

Subiecte bacalaureat 2022 matematica – profil real – stiintele naturii

Bacalaureat 2022 – subiecte la istorie

La subiectul I elevii au avut doua texte suport, unul scris de T. Judt, din Epoca postbelica: o istorie a Europei de dupa 1945 si altul de I. Kershaw, din Drumul spre iad. Europa, 1914-1949.

 

Subiectul al II-lea a fost notat cu 30 de puncte si a avut ca text suport un fragment din Ioan Aurel Pop si I.

Bolovan, din Marea istorie ilustrata a Romaniei si a Republicii Moldova.

Cititi, cu atentie, sursa de mai jos:

„In persoana […] lui Dimitrie Cantemir (1710-1711), Poarta [Imperiul Otoman] spera sa fi gasit un domn potrivit cu noile vremuri. Imediat dupa ocuparea tronului Moldovei, Dimitrie Cantemir a incercat sa puna capat luptelor dintre gruparile boieresti […], a innoit Sfatul Domnesc, in care a introdus persoane care-i impartaseau opiniile. […] Deciziile luate in Sfatul Domnesc au fost, in general, favorabile micii boierimi; marea boierime i s-a aratat ostila. […]

Pe plan extern, […] Dimitrie Cantemir s-a indreptat catre Rusia lui Petru cel Mare. […] Tratativele moldo-ruse s-au incheiat in aprilie 1711 prin Tratatul de la Lutk. Prevederile acestuia, cuprinse in 16 articole, reglementau viitorul statut al tarii fata de Rusia si pe acela al domnului fata de boieri.

Moldova urma sa se alature luptei antiotomane, iar in orasele si cetatile moldovene urmau sa fie instalate trupe rusesti; tara era pusa sub protectia tarului, domnia urmand a deveni ereditara in familia Cantemirestilor. […] Tratatul a fost pastrat secret pana la declansarea operatiunilor de razboi, din mai 1711 […]. Trupele rusesti, inferioare numeric celor turcesti, […] au trecut prin mari dificultati. Tarul a fost nevoit sa initieze tratative de pace cu turcii. Acestea au fost finalizate la 23 iulie 1711 […]. Ca urmare, trupele tariste si-au inceput retragerea din Moldova. Alaturi de ele a parasit tara si Dimitrie Cantemir […].

Regimul fanariot a fost inaugurat dupa infrangerea armatelor tarului Petru I si a domnului moldovean la Stanilesti (1711) […]. Turcii l-au instalat in fruntea Moldovei pe Nicolae Mavrocordat (1711-1715). Acelasi domn avea sa deschida seria «domniilor fanariote» si in Tara Romaneasca. […] Investirea si numirea domnului de catre sultan evidentiaza degradarea statutului domniei fata de secolele anterioare, integrarea sa in sistemul administrativ otoman. […] In «veacul fanariot», domnia a fost extrem de instabila […], in general, domniile au fost scurte, de unul sau cel mult doi ani.” (I. A. Pop, I. Bolovan, Marea istorie ilustrata a Romaniei si a Republicii Moldova)

Pornind de la aceasta sursa, raspundeti la urmatoarele cerinte:

1. Numiti statul condus de Dimitrie Cantemir, precizat in sursa data.

2. Precizati secolul in care se desfasoara evenimentele descrise in sursa data.

3. Mentionati domnul fanariot si o caracteristica a domniei in „veacul fanariot‟, la care se refera sursa data.

4. Mentionati, din sursa data, doua informatii referitoare la politica interna din timpul domniei lui Dimitrie Cantemir.

5. Formulati, pe baza sursei date, un punct de vedere referitor la prevederile Tratatului de la Lutk, sustinandu-l cu doua informatii selectate din sursa.

6. Argumentati, printr-un fapt istoric relevant, afirmatia conform careia romanii participa la actiuni militare desfasurate in secolele al XV-lea – al XVI-lea. (Se puncteaza prezentarea unui fapt istoric relevant si utilizarea conectorilor care exprima cauzalitatea si concluzia.)

 

Subiectul al III-lea

Elaborati, in aproximativ doua pagini, un eseu despre evolutia spatiului romanesc in a doua jumatate a secolului al XIX-lea si in primele doua decenii ale secolului al XX-lea, avand in vedere:

– precizarea unui fapt istoric desfasurat de romani in perioada 1851-1859 si mentionarea a doua aspecte referitoare la acesta; – mentionarea a doua masuri adoptate de statul roman in plan intern, intre anii 1862-1870; – prezentarea unui fapt istoric desfasurat de Romania in contextul „crizei orientale‟ din a douajumatate a secolului al XIX-lea; – formularea unui punct de vedere referitor la implicarea statului roman in relatiile internationale din primele doua decenii ale secolului al XX-lea si sustinerea acestuia printr-un argument istoric. Nota! Se puncteaza si utilizarea limbajului istoric adecvat, structurarea prezentarii, evidentierea relatiei cauza-efect, elaborarea argumentului istoric (prezentarea unui fapt istoric relevant si utilizarea conectorilor care exprima cauzalitatea si concluzia), respectarea succesiunii cronologice/logice a faptelor istorice si incadrarea eseului in limita de spatiu precizata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: SteamOS poate fi descarcat incepand de astazi

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului