Social

#ministru interne dragnea #nica ministru interne #vanghelie minister interne

Presa de azi: Vanghelie, exterminatorul de ministri

Dragnea, la loc comanda! Cinci scenarii ale demisiei titreaza Gardianul. Demisia, la numai 12 zile de la instalare in functie, a ministrului Administratiei si Internelor, Liviu Dragnea, justificata prin lipsa fondurilor alocate MAI, poate fi lesne pusa pe seama unor scenarii din care nici o varianta nu ar putea fi exclusa.

Dragnea a demisionat chiar in ultima zi in care ar fi trebuit sa aleaga intre postul de ministru de Interne si cel de presedinte al CJ Teleorman. Sondajele aratau ca la conducerea judetului ar fi venit un alt partid.

Totodata, Dragnea ar fi putut fi santajat cu un dosar DNA pentru care, la venirea PSD la guvernare alaturi de PD-L, s-a dat NUP. Asupra lui ar fi putut fi exercitate presiuni atat din interior, cat si din exterior pentru numirea sefilor din MAI, in principal din DGIPI.

Dupa ce a luat contact cu MAI, Dragnea ar fi putut constata ca e o caciula mult mai mare pentru el functia de sef peste generali, drept pentru care a preferat sa se intoarca, acasa, la CJ Teleorman, acolo unde ii este locul.

Cotidianul scrie ca "Doi si-un sfert" l-a dovedit si pe Dragnea. Demisia lui Liviu Dragnea, la fel ca aceea a lui Gabriel Oprea, din aceeasi functie de la Ministerul de Interne, are la baza razboiul pentru Serviciul de informatii al MI, celebra "doi si-un sfert", purtat intre Traian Basescu si gruparea Vanghelie-Hrebenciuc din PSD.

Acest razboi a pornit inca din seara in care, atunci cand se negociau ministerele intre PSD si PD-L, Traian Basescu i-a comunicat lui Mircea Geoana ca este de acord ca PSD sa preia Ministerul Administratiei si Internelor, dar cu o conditie: seful DGIPI (fosta unitate "doi si-un sfert") sa fie numit de el.

Vanghelie si Hrebenciuc doresc ca PSD sa controleze serviciul secret al MAI, considerat a fi aproape la fel de puternic si de "periculos" din punct de vedere politic ca si SRI.

Ambii lideri ai PSD sunt apropiati de un grup de generali din care fac parte Catalin Voicu, Mincu Silvestru si Dumitru Iliescu.

Acestia ar dori sa controleze DGIPI, din acest grup venind propunerea ca noul sef al Serviciului de informatii al MAI sa fie Ionel Georgescu , sustinut cu insistenta de Vanghelie si de Hrebenciuc in fata lui Mircea Geoana si a premierului Boc la sedintele Coalitiei.

Ziua afirma ca Dragnea l-a vandut pe Geoana. Demisia lui Liviu Dragnea din fruntea Ministerului Administratiei si Internelor ascunde in fapt luptele interne dintre diferitele tabere ale PSD care isi disputa suprematia in partid.

Surse din conducerea social-democratilor au declarat pentru Ziua ca senatorul de Vrancea Miron Mitrea se pregateste pentru preluarea conducerii la Congresul din primavara, iar Dragnea urmeaza sa fie secretar general.

Inaintea demisiei ministrului de Interne, cei doi au discutat mai bine de un ceas pe o canapea din Senat. In pofida demisiei, Vanghelie nu renunta la oamenii sai de incredere: Ionel Georgescu la sefia fostului serviciu "doi si-un sfert" si nici la Mincu Silvestru pentru pozitia de secretar de stat.

"Dragnea era ravasit si dorea sa renunte. Ne-a surprins, dar probabil a ales sa demisioneze in ultima zi (n.r.-luni) pentru a nu pierde presedintia Consiliului Judetean. Simtea ca nu are puterea de care avea nevoie si a ales sa plece pentru a nu face jocurile altora", au declarat surse din conducerea PSD.

Vanghelie, exterminatorul de ministri, scrie Evenimentul Zilei. Liviu Dragnea si Gabriel Oprea si-au dat demisia de la MAI dupa ce nu au reusit sa-l impuna la minister pe omul lui Vanghelie, Mincu Silvestru.

Ambitia lui Marian Vanghelie de a-si instala oamenii in fruntea Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) a pus punct si carierei de ministru a lui Liviu Dragnea, dupa ce in urma cu trei saptamani mai facuse o victima: Gabriel Oprea.

Mincu Silvestru este numele interpusului lui Vanghelie pe care Dragnea nu a reusit sa-l impuna in functia de secretar de stat pentru ordine publica. Refuzat de Emil Boc, dar presat de Vanghelie si Hrebenciuc, Dragnea nu a fost ajutat de propriul sau trecut de baron local al PSD sa se mentina in fruntea MAI, astfel ca, cedand presiunilor, a ales libertatea si a demisionat.

In confesiunile facute liderilor PSD, Dragnea sustine ca a demisionat pentru ca nu a putut sa-l numeasca pe Mincu Silvestru secretar de stat, dar si pe un alt presupus reprezentant al lui Vanghelie, Ionel Georgescu, in fruntea serviciului secret al ministerului.

Intre timp, Dan Nica a fost propus pentru Ministerul de Interne, aflam din Romania libera. Vicepremierul Dan Nica a fost propus de conducerea PSD marti seara tarziu pentru preluarea conducerii Ministerului Administratiei si Internelor (MAI).

La 49 de ani, Dan Nica ar putea cumula atat functia de vicepremier cat si pe cea de ministru al Internelor si Administratiei. Inaintea deciziei conducerii PSD, Mircea Geoana a declarat ca mandatul noului ministru de Interne "va avea o viata lunga si mai trainica decat in cazurile precedente".

Fost ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei in perioada guvernarii Nastase (2000-2004), vicepresedinte PSD, Dan Nica preia un minister complicat, care a fost abandonat intr-o luna si jumatate cat a trecut de la instaurarea noului guvern fara explicatii convingatoare de alti doi colegi de-ai sai.

Si Gandul scrie Dan Nica, al treilea ministru de interne al PSD. Vicepremierul Dan Nica a fost ales, cu unanimitate, de conducerea PSD pentru a ocupa functia de ministru al Administratiei si Internelor , el fiind validat marti seara si de Comitetul Executiv National al formatiunii.

Acesta isi va pastra si functia de vicepremier, astfel ca PSD va renunta sa mai numeasca inca o persoana in Cabinetul Boc. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat partidul a trimis deja, la Guvern, propunerea ca Dan Nica sa preia conducerea MAI, aratand ca acesta din urma va avea "deplina libertate" sa-si aleaga secretarii de stat , cu acceptul formatiunii.

Anterior intrunirii social-democratilor, liderul PSD, Mircea Geoana, a avut o intalnire cu presedintele Traian Basescu si cu premierul Emil Boc. Geoana a declarat dupa aceasta ca discutiile au fost dedicate si subiectului desemnarii unui ministru al Administratiei si Internelor.

Intrebat daca seful statului si prim-ministrul au fost de acord ca Dan Nica sa fie propunerea PSD pentru conducerea MAI, Geoana a spus ca deciziile nu au fost luate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea