Social

#liviu dragnea interne #ministrul interne dragnea

Presa de azi: "Teroristul" a preluat Internele

Liviu Dragnea, un "terorist" la Interne, titreaza Evenimentul Zilei, in editia de marti. Poreclit, in gluma, "teroristul" de presedintele Traian Basescu, Liviu Dragnea a fost nominalizat luni de conducerea PSD pentru a prelua Ministerul Administratiei si Internelor.

"Are toate calitatile si tot ce inseamna instincte corecte pentru aceasta functie importanta. Este un campion al descentralizarii", l-a recomandat Mircea Geoana dupa sedinta PSD in care noul sef al MAI a fost "validat in unanimitate, cu aplauze".

Dragnea s-a declarat "onorat" si "coplesit" de "increderea care i s-a acordat". Potrivit presedintelui PSD, propunerea a fost discutata atat cu premierul Boc, cat si cu presedintele Basescu.

"Asa e corect, pana la urma va lucra si cu premierul in guvern, si cu presedintele in CSAT. Mi se pare firesc ca noul ministru de interne sa aiba o relatie constructiva si cu premierul, si cu presedintele", a declarat Geoana.

Dupa ce i s-a retras sprijinul politic lui Gabriel Oprea, Internele au fost timp de o saptamana disputate in culisele PSD de Liviu Dragnea si de vicepremierul Dan Nica. Argumentul hotarator a fost acela ca social-democratii ar pierde un post in guvern daca Nica ar prelua si MAI, deoarece ar fi cumulat si functia de vicepremier.

Ultima discutie a liderilor PSD a avut loc duminica, atunci cand Dan Nica a anuntat ca nu renunta la postul de vicepremier. In acel moment, Dragnea a ramas ca singura varianta de ministru care va fi validata in forurile PSD.

Lantul de iubire PSD-PD-L s-a completat cu veriga lipsa: Liviu Dragnea, alias "Teroristul", scrie Gandul. "Ce faci, Teroristule?" i-a ras, anul trecut, Traian Basescu lui Liviu Dragnea, intr-una din vizitele pe care PSD le-a facut la Administratia Prezidentiala.

Basescu parea cordial, dar pesedistii erau precauti. Amabilitatea cu care i se adresa lui Dragnea era un motiv in plus de suspiciune: cei doi se despartisesera cu scandal, cearta terminandu-se cu demisia lui Dragnea din PD si dezertarea in tabara dusmana - la Adrian Nastase si PDSR.

In ultimele zile, in nominalizarea lui Liviu Dragnea pentru functia de ministru de Interne un rol-cheie l-a jucat Traian Basescu. Pesedistii pur si simplu n-au stiut cum va reactiona presedintele la aceasta propunere: daca s-ar fi opus, ar fi aruncat ministerul de Interne intr-un scandal si mai mare decat cel declansat de plecarea lui Gabriel Oprea. In plus, ar fi fost un nou pericol pentru ruperea aliantei.

De aceea, cei care au facut cartile pentru desemnarea noului ministru, au mers pe coji de oua. Conducerea PSD n-a prezentat oficial niciun nume, preferand sa tina, pana duminica noaptea, doua variante deschise - Dan Nica sau Liviu Dragnea. Duminica noaptea, Mircea Geoana a avut o lunga discutie cu Dragnea, in care, dupa cum avea sa declare a doua zi, l-a "incurajat" sa accepte nominalizarea.

Apoi Mircea Geoana s-a asigurat ca varianta Dragnea este agreata de Traian Basescu, inainte de a o prezenta spre vot conducerii largite a partidului. Potrivit propriilor declaratii, Geoana l-a sunat pe Basescu luni la pranz, imediat dupa sedinta conducerii restranse, dar inainte de votul din conducerea mare. Traian Basescu i-a spus ca nu se opune. Geoana l-a sunat si pe Boc, sa-i spuna ca PSD are un ministru de Interne. In paralel, a plecat spre Guvern si o scrisoare oficiala, in care se facea propunerea ca Dragnea sa preia portofoliul.

Si Ziua scrie ca "Teroristul" a preluat Internele. Seful Consiliului Judetean Teleorman Liviu Dragnea, poreclit de colegii de partid "Teroristul", a fost ales cu unanimitate de voturi de Comitetul Executiv al PSD sa il inlocuiasca pe demisionarul Gabriel Oprea in fruntea Ministerului Administratiei si Internelor.

Dupa ce fostul ministru a fost schimbat din functie sub acuzatia de tradare, in favoarea PD-L si a lui Traian Basescu, succesorul sau a fost in urma cu un deceniu membru al PD. Surse din conducerea PSD au declarat ca s-au primit garantii din partea sefului statului ca nu se va opune instalarii lui Dragnea in fotoliul de ministru.

O saptamana a durat procesul transformarii lui Dragnea din presedinte al Consiliu Judetean Teleorman in ministrul Administratiei si Internelor . Puternic sprijinit de Mircea Geoana si greii partidului pentru preluarea acestei pozitii cheie intr-un an electoral, coordonatorul ministrilor PSD a primit oferta de a prelua Internele la intalnirea de taina de martea trecuta de la Snagov.

De teama ca va pierde sefia CJ Teleorman si nu va prinde nici fotoliul ministeriabil, Dragnea a amanat sa dea un raspuns ferm pana nu a primit garantia ca nominalizarea sa va coincide cu instalarea sa in functie fara a mai trece prin furcile caudine ale Cotroceniului.

Gardianul scrie ca Lumea e mica. Dragnea si Videanu, vechi colegi de banca, dar si de partid, in Guvernul Boc. Social-democratul Liviu Dragnea a fost ales, luni, in unanimitate de catre membrii Comitetului Executiv National al PSD, sa preia postul ramas vacant la Ministerul Administratiei si Internelor.

Decizia social-democratilor nu a fost insa luata fara o discutie prealabila a liderului PSD, Mircea Geoana, cu presedintele Traian Basescu, dar si cu premierul Emil Boc.

La finele sedintei CExN, Dragnea a apreciat ca a trecut peste "retinerile" declarate in urma cu o saptamana "cu foarte mare greutate", insa discutia de duminica noaptea cu Geoana se pare ca l-a convins sa lase sefia CJ pentru minister.

In Guvernul Boc, Dragnea isi va regasi colegul de banca din scoala primara, Adriean Videanu, coleg, de altfel, si de partid pana ca noul ministru desemnat sa treaca in barca PSD.

Social-democratii au numit si conduceri interimare la unele organizatii, astfel ca primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a preluat fraiele filialei Ilfov.

Dragnea, nominalizat la sefia Internelor, este titlul din Jurnalul National. Sustinut de baronii locali, Liviu Dragnea este alesul PSD pentru postul de ministru al Administratiei si Internelor . Fara a avea concurent, Dragnea a fost desemnat luni cu unanimitate de voturi in Comitetul Executiv National al partidului sa ocupe functia detinuta de Gabriel Oprea.

Seful pesedistilor teleormaneni si-a adjudecat astfel fara emotii ministerul, el fiind singura varianta discutata luni in sedinta Biroului Permanent National (BPN), ce a avut loc inainte de Comitetul Executiv National (CEx).

Geoana l-a propus in aceasta sedinta pe Dragnea, numele lui Dan Nica, ministru interimar la MAI, disparand complet din schema, desi duminica era vazut in carti de unii pesedisti. Nica explica luni pe holurile Parlamentului, unde a avut loc reuniunea, ca el nu dorea sa candideze la postul de ministru al Internelor si ca ar fi facut-o daca presedintele partidului i-ar fi cerut acest lucru.

Ceea ce s-a dovedit o simpla formalitate la CEx, expediata in cateva minute - nominalizarea lui Dragnea - fusese "anticipata" inca din cursul diminetii, inaintea BPN, de Radu Mazare si Marian Vanghelie, care l-au dat ca sigur pe Dragnea drept ministru al Internelor.

De altfel, mai multi pesedisti spuneau luni ca varianta Dragnea era dinainte batuta in cuie. Pentru a se instala insa la minister, Dragnea trebuie sa fie acceptat si de presedintele Traian Basescu, cel care semneaza decretul de numire a acestuia in functie. Desi s-a speculat ca seful statului nu il agreeaza prea mult pe liderul PSD Teleorman, fost pedist, acesta ar fi primit totusi girul de la Cotroceni, dupa cum a sugerat Mircea Geoana.

Dragnea, sef la Interne, aflam si din Romania libera. Liviu Dragnea a fost nominalizat in unanimitate de membrii CEx al PSD pentru functia de ministru de Interne. El il inlocuieste astfel pe Gabriel Oprea, fortat de liderii PSD sa demisioneze dupa un scandal starnit si orchestrat de liderul filialei Bucuresti, Marian Vanghelie.

Acesta s-a instalat, de altfel, si in functia de presedinte interimar al filialei Ilfov, post la care, de asemenea, Oprea renuntase. Liviu Dragnea este presedintele Consiliului Judetean Teleorman, vicepresedinte al PSD si coordonator al ministrilor social-democrati din Guvernul Boc.

Toate functiile publice si politice au fost un paravan pentru afacerile sale infloritoare. In ultimul dosar penal , DNA il acuzase de fraude cu banii UE. Dragnea, in calitate de presedinte al CJ Teleorman, ar fi falsificat unele documente pentru accesarea a 4,5 milioane, fonduri comunitare pentru deschiderea unui punct de control al trecerii granitei in Bulgaria.

Inainte de alegerile generale, presa a vorbit despre redeschiderea acestui dosar penal de catre DNA, pentru ca acum, imediat dupa nominalizarea lui Dragnea ca ministru de Interne, un comunicat al procurorilor DNA sa sustina ca acesta nu este cercetat penal in nici un caz penal.

Cele mai mari afaceri dubioase le-a facut Dragnea in perioada 2001-2004, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman.  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea