Social

#pnl #psd #majoritate #alegeri #calin popescu tariceanu #mircea geoana #premier #obraz #theodor stolojan #traian băsescu

Presa de azi: Stolojan nu are obraz sa-i ceara lui Basescu sa-l puna premier

"Daca PD-L nu obtine mai mult decat PSD nu ma simt indreptatit sa-i cer presedintelui Traian Basescu sa ma puna pe mine premier. Nu avem obrazul sa-i cerem sa puna candidatul nostru", a declarat Theodor Stolojan.

"Oricare dintre noi trebuie sa priveasca inainte, si nu inapoi", a fost reactia lui Theodor Stolojan, intrebat de jurnalisti daca se va aseza la masa negocierilor cu premierul Calin Popescu Tariceanu si cu cei care l-au dat afara din PNL, scrie Gandul.

De data aceasta, Stolojan nu a mai atacat gruparea din jurul lui Tariceanu si nu a mai vorbit de faptul ca va negocia doar cu PNL, fara actualul sau lider si apropiatii sai. Raspunsul prim-vicelui PD-L confirma disponibilitatea democrat-liberalilor de a-l recompensa pe Tariceanu cu o functie, in cazul in care vor alcatui Guvernul.

Precizarea lui Stolojan a venit in contextul in care seful statului a reiterat, luni seara, la Realitatea Tv, ca premierul pe care il va desemna va trebui sa vina cu majoritate parlamentara preferabil de 60-65-70% (cat PNL si PD-L impreuna). Basescu a exclus un guvern de uniune nationala.

Intrebat daca crede ca va putea coagula o majoritate consistenta, asa cum cere presedintele, Stolojan a raspuns: "Mi se pare corecta pozitia presedintelui tarii, iar eu sunt candidatul la functia de premier, pe care PD-L l-a ales in unanimitate. Presedintele are dreptul constitutional de a desemna un candidat pentru functia de premier si ma regasesc in definitia sa pentru viitorul prim-ministru".

Ulterior, la Realitatea FM , Stolojan a precizat ca nominalizarea sa ca premier este viabila doar in conditiile in care PD-L se claseaza pe primul loc ca numar de parlamentari.

"Premierul" Stolojan vrea doar ministerele cu bani, titreaza Cotidianul. Internele, Finantele si Transporturile sunt ministerele pe care le vizeaza PD-L in viitorul guvern , potrivit lui Theodor Stolojan. Emil Boc pluseaza si cere si Justitia.

Prim-vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan a afirmat ca, in eventualitatea in care partidul sau va trebui sa negocieze formarea viitorului guvern, democrat-liberalii vor revendica domeniile care trebuie reformate, adica Internele, Finantele si Transporturile.

"Ne intereseaza reformele blocate. Este vorba despre descentralizarea administratiei publice pe care Calin Popescu Tariceanu n-a dorit sa o faca, de mana cu PSD. Ne intereseaza ca Ministerul Internelor sa faca aceste reforme, evident ca ne intereseaza acest minister.

Ne intereseaza ca Ministerul Finantelor sa elimine 100 de taxe si impozite. Ne intereseaza ca Romania sa nu ramana tara celor cinci kilometri de autostrada. Ipotetic vorbind, vom insista in orice negociere pe domeniile in care trebuie reforme", a declarat Stolojan.

Prim-vicepresedintele PD-L a subliniat ca si-ar dori ca partidul sau sa guverneze singur cu 40%, insa in eventualitatea formarii unui Executiv de coalitie pedelistii sunt dispusi sa negocieze in anumite conditii.

Intrebat daca Ministerul Justitiei se afla printre cele pe care le doreste neaparat PD-L, Stolojan a spus ca va sustine un independent pentru acest portofoliu. De altfel, Emil Boc declara inca de marti ca Monica Macovei este optiunea PD-L pentru Justitie: "Eu am avut o singura discutie cu doamna Macovei la inceputul campaniei, o discutie expresa, explicita si clara.

Mi-a confirmat si mi-a spus ca da, este de acord sa faca parte din cabinet ca ministru independent intr-un guvern al Partidului Democrat-Liberal."

Potrivit unor surse de pe scena politica, se ia insa in calcul si varianta ca actualul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu , sa ramana in functie, in cazul in care PNL si PD-L ar stabili refacerea Aliantei pentru guvernare.

In ceea ce priveste partenerii preferati pentru negocierile de la ministere, Stolojan a refuzat sa faca vreo nominalizare. "Exista partide cu care nu dorim sa colaboram si exista partide cu care am putea colabora. Insa votul ne va spune, indiferent ce preferinte am avea fiecare in PD-L pentru un partid sau altul", a spus Theodor Stolojan, aflam din Ziua.

Stolojan a adaugat ca singurele criterii pe care PD-L le va folosi in desemnarea ministrilor sai vor fi competenta si integritatea. "Nu voi face ce a facut Calin Popescu-Tariceanu, sa iei un om de pe strada si sa-l pui ministru. Sau pentru ca i-a carat servieta la un moment dat", a explicat prim-vicepresedintele PD-L.

Daca Stolojan viseaza la castigarea alegerilor, Mircea Geoana ar guverna si cu PD-L, informeaza Evenimentul zilei. Liderul PSD isi vrea partidul la putere si nu spune nu negocierilor cu democrat-liberalii, in ciuda opozitiei lui Ion Iliescu care le exclude din start.

Social-democratii sunt dispusi sa discute chiar si cu Traian Basescu si PD-L formarea viitorului guvern, a dat de inteles Mircea Geoana. Presedintele PSD l-a contrazis astfel pe Ion Iliescu care, cu o zi inainte, afirmase ca exclude PD-L de la negociere.

"Nu exclud niciun fel de colaborare dupa 30 de noiembrie. Vom face o analiza a rezultatelor alegerilor, vedem cine intra in parlament si vom face o invitatie la dialog catre toate partidele parlamentare", a declarat miercuri Mircea Geoana.

Semnalul dat de Mircea Geoana, interpreteaza liderii PSD, este unul de deschidere la discutii cu Traian Basescu, discutii pe care chiar Ion Iliescu incearca sa le blocheze. Marti, in ultima conferinta de presa in calitate de senator, Iliescu si-a expus propria viziune despre viitoarea guvernare manifestandu-si preferinta un "guvern monocolor PSD".

In acest moment, lideri PSD sunt grupati in doua curente. "Moderatii" care ar intra la guvernare cu oricine. Chiar si cu PD-L. Din acest curent fac parte majoritatea liderilor PSD, inclusiv Mircea Geoana, Viorel Hrebenciuc si Miron Mitrea.

Celalalt curent este reprezentat de "radicali", cei care nu vor sa auda de Basescu: Ion Iliescu si Adrian Nastase. Ca prima preferinta, atat pentru cei care ar guverna chiar si cu Basescu, cat si pentru ceilalti, este alianta cu PNL.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea