Social

#plan anticriza boc #romania saraca bani

Presa de azi: Romania este prea saraca pentru planul anticriza

coalitia pd-l-psd dezbate majorarea pensiilor si salariilor mici, titreaza Adevarul in editia de luni. Liderii PD-L si PSD se intalnesc luni dimineata, la Senat, in sedinta conducerii coalitiei, pentru a discuta proiectul bugetului de stat pe 2009, una dintre problemele analizate fiind majorarea pensiilor si salariilor mici incepand cu aceasta primavara.

Publicitate Conducerile PD-L si PSD se reunesc, la ora 9.00, in biroul presedintelui Senatului, Mircea Geoana, pentru a dezbate proiectul legii bugetului de stat pe anul 2009, precum si masurile sociale prevazute de Cabinetul Boc in acest an.

Printre subiectele discutate va fi si cel al majorarii salariilor si pensiilor mici cu un procent mai mare in comparatie cu cei care au pensii si salarii mult peste medie, care vor beneficia de o marire ponderata.

Majorarea pensiilor si salariilor ar putea fi initiata chiar din aceasta primavara. Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat vineri ca social-democratii intentioneaza sa propuna o majorare a pensiilor si salariilor mici din educatie, incepand cu 1 martie.

Premierul Emil Boc a declarat, sambata seara, pe scena Casei de Cultura a Studentilor din Cluj-Napoca, ca principala grija a Guvernului va fi, in perioada urmatoare, asigurarea dezvoltarii economice si protejarea "celor mai loviti de greutatile vremii" - cei cu salarii si pensii mici.

Gardianul scrie ca Guvernul ia in calcul blocarea contributiei la pensiile private. Sindicatele propun ca acel 2% din veniturile salariale, virat catre fondurile de pensii sa fie directionat doar la sistemul de pensii de stat.

Premierul Emil Boc a promis sindicatelor ca va lua in calcul propunerea acestora, astfel incat nivelul contributiei virate catre fondurile de pensii private obligatorii sa fie mentinut la 2% din salariu in acest an, pentru a sustine bugetul public de pensii, a spus vicepresedintele CNS Cartel Alfa, Petru Dandea.

Masura a fost propusa de catre confederatia sindicala pentru a sustine bugetul public de pensii din acest an. "Noi am cerut o inghetare pentru 2009 a nivelului contributiei virate catre fondurile de pensii private obligatorii, deoarece sistemul public de pensii se confrunta cu probleme foarte mari", a explicat vicepresedintele Dandea.

Liderul de sindicat a incercat sa demonstreze ca, in 2009, din banii sistemului public s-ar lua aproximativ 150 milioane euro, in cazul in care nivelul contributiei creste cu 0,5%, adica pana la 2,5% din venitul brut al salariatilor. Dandea a mai precizat ca sindicalistii au facut aceasta propunere pentru a nu pune in pericol plata lunara a pensionarilor, prin cresterea cu 0,5% a contributiei la fondurile de pensii private pe parcursul unui an.

In fata acestei propuneri, premierul Boc a promis sindicatelor ca guvernul este de acord sa blocheze pentru anul acesta cresterea cuantumului acestei contributii, daca se constata ca exista probleme in sistemul public de pensii.

Urgenta la Educatie, scrie Ziua, precizand ca luna de miere s-a incheiat pentru ministrul Ecaterina Andronescu, fara vreo schimbare in invatamant. Profesorii ameninta cu greva pentru salarii marite.

Prima luna din an se incheie fara vreo schimbare in sistemul de invatamant, astfel ca toate masurile promise in campania electorala incep sa devina amintire. Ministrul Ecaterina Andronescu a reusit sa tina in frau sindicatele din educatie, utilizand ca paravan mult asteptata aprobare a bugetului.

Insa liderii celor patru federatii sindicale incep sa se prinda de pacaleala si cer tot mai insistent aplicarea "Legii 50%" de majorare a salariilor. Atat Aurel Cornea, presedintele FSLI, cat si Marius Nistor, liderul executiv al Federatiei "Spiru Haret", precum si Constantin Ciosu, secretarul general al FEN, raman fermi pe pozitie in aceasta privinta, precizand ca nu vor negocia sub nicio forma legea aprobata de Parlament si promulgata de presedintele Traian Basescu.

Singurul care ar accepta o majorare in doua transe este presedintele federatiei din invatamantul superior "Alma Mater", Razvan Bobulescu.

Organizatiile civice sunt, la randul lor, nemultumite de taraganarea lucrurilor si o acuza pe Ecaterina Andronescu ca "pierde vremea cu buna stiinta".

Gandul ne anunta ca Romania este prea saraca pentru planul anticriza al Guvernului Boc. Planul, asa cum arata el acum, ar costa circa sapte miliarde de euro, bani pe care Guvernul nu ii are la dispozitie, dupa cum spun expertii economici.

Prima varianta a planului anticriza al Romaniei, pe baza caruia se vor purta negocieri intre Guvern, patronate si sindicate, este prea scump pentru vistieria statului, spun economistii.

Proiectul presupune cheltuieli totale de 28 de miliarde de lei, respectiv circa sapte miliarde de euro, printre cele mai mari fiind plata datoriilor statului, opt miliarde de lei, majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie, 1,5 miliarde de lei si introducerea tichetelor de vacanta, doua miliarde de lei.

Economistii spun ca nu are cum sa fie vorba despre un plan propriu-zis, ci, mai degraba, despre un set de propuneri, pentru simplul motiv ca nu avem suficienti bani pentru a pune aceste masuri in aplicare.

"Noi nu ne permitem prea multe lucruri in acest moment. Banii sunt extrem de putini. Acest plan este un set de propuneri. Nu este insotit de surse de finantare. Noi inca nu stim cati bani putem cheltui. Ceea ce este insa clar este ca Romania nu isi poate permite stimulente fiscale sau mariri generalizate de pensii si de salarii ale bugetarilor. Pentru ca nu sunt bani", a declarat pentru Gandul Ionut Dumitru, economist-sef Raiffeisen Bank.

Jurnalul National scrie desprePartidul ciocului mic - PSD, de la agonia opozitiei la extazul puterii. Ajunsi la putere, pesedistii lui Mircea Geoana sunt ca niste mielusei in relatia cu "deseul toxic" Traian Basescu si foarte cuminti in Guvernul condus de "trompeta de serviciu" Emil Boc.

Uitand ce credeau odinioara, social-democratii inghit pe nemestecate tot ce vine de la Cotroceni, iar la Palatul Victoria au incetat sa lupte pentru ceea ce au promis in campania electorala. Prea putine sunt vocile critice in partid, dar exista. In rest, ciocu’ mic!

Democratii sunt "marionetele" lui Traian Basescu. PD este un partid "fara coloana vertebrala si splina". Traian Basescu este "patronul oligarhilor si mafiotilor din Romania". Legea fundamentala este "hartie igienica" pentru Traian Basescu. Seful statului este un "dictator mediocru" si un "populist". Emil Boc este "un fel de avocat provincial de serviciu al domnului Basescu", "un mediocru student intr-ale Constitutiei" si "trompeta de serviciu a domnului Basescu".

Traian Basescu reprezinta "un proiect politic esuat... este o frana pentru Romania". Presedintele Romaniei este "un deseu toxic al tranzitiei", impotriva caruia se poate actiona fie incinerandu-l, fie izolandu-l, fie reciclandu-l politic. Toate aceste lucruri erau spuse pana anul trecut de nimeni altii decat partenerii de astazi ai democrat-liberalilor la guvernare, social-democratii lui Mircea Geoana.

Insa ceea ce era valabil atunci, nu mai este acum, cand pesedistii s-au vazut cu sacii in caruta puterii si iau de buna ceea ce zic si fac vechiul rival Traian Basescu si ex-trompetistul Emil Boc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea