Social

#preluare putere #scandaluri #maea imparteala #pd-l #alianta psd-pc

Presa de azi: PSD si PD-L si-au impartit ciolanul, raul si ramul

Conform traditiei, nicio schimbare de guvernare nu se realizeaza fara ca noua administratie sa fluture prin fata jurnalistilor acte, gasite parca pe birou, prin care sa incrimineze iresponsabilitatea si bataia de joc fata de banul public a predecesorilor.

Astazi este randul defunctului Minister al Economie si Finantelor, condus pana de curand de Varujan Vosganian, si al Ministerului Afacerilor Externe.

Primul, a "umflat incasarile ca sa justifice cheltuielile pe final de an", titreaza Gandul pe prima pagina. Cu cifrele in fata, Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), are o explicatie cat se poate de simpla. "Fostul guvern avea in vedere cheltuieli ridicate, inca din 2007, cand a intocmit bugetul pe 2008, pe care le-a acoperit prin estimari ridicate. Adica, s-a asigurat din timp pentru ce urma sa se intample".

Potrivit publicatiei, fostii guvernanti sperau sa incaseze in luna octombrie la buget fix 21,21 miliarde de lei. Potrivit jurnalistilor, tinta a fost absolute nerealista, in conditiile in care primele semen ale crizei au inceput sa se resimta in Romania incepand cu aceasta luna.

Afirmatia a fost intarita si de Gheorghe Pogea, noul ministru al Finantelor, care a declarat ca "intr-adevar, a fost o supraestimare a veniturilor publice la buget". Acesta a facut trimitere la cifrele din lunile anterioare, in care incasarile la buget nu au depasit valoarea de 16,1 miliarde de lei.

In acelasi timp, un concurs de admitere in MAE realizat pe finalul de mandat al liberalilor s-a lasat cu un urias scandal, motiv pentru care Cotidianul scrie ca "intrarea in diplomatie se face pe usa din dos si pe ultima suta de metri".

Desfasurarea celui mai recent concurs de admitere in randul personalului diplomatic si consular a starnit o adevarata revolta in Ministerul Afacerilor Externe, mai cu seama dupa ce rezulatatele au fost afisate pe 23 decembrie a.c., in toiul vacantei de Craciun si al incertitudinii politice create de schimbarea ministrului de resort.

Pe lista noilor intrati in diplomatie apar un fost politician UDMR, actualul secretar de stat in MAE, Anton Niculescu, si Oana Marinescu.

Aceasta din urma a ajuns in MAE pe filiera PNL, dupa ce a fost purtatorul de cuvant al lui Calin Popescu Tariceanu, pana cand a plecat in concediu de maternitate . La revenirea din amintitul concediu, pentru ca postul de purtator de cuvant fusese ocupat intre timp de Camelia Spataru , Oanei Marinescu i s-a gasit un loc de director general de comunicare in MAE.

Jurnalistii publicatiei centrale nu au uitat sa aminteasca faptul ca afisarea surpinzatoarelor rezultate s-a facut exact in ziua in care "presedintele Traian Basescu - care a asistat la predarea stafetei de la fostul ministru Lazar Comanescu celui actual, Cristian Diaconescu - solicita depolitizarea corpului diplomatic".

Tot in paginile aceluiasi ziar se mai vorbeste de intelegerile dintre alianta PSD-PC si PD-L, care si-au impartit "ciolanul, plus raul si ramul". Astfel, In curtea lui Mircea Geoana au ajuns RA-APPS, Garda Financiara , dar si raul, si ramul, adica apele si padurile Romaniei, iar primul-ministru Emil Boc a primi de la Mos Craciun Vamile, Garda de Mediu, Drumurile, Posta si Loteria.

Dornici sa demonstreze ca au de unde sa reduca cheltuielile bugetare, noii guvernanti au umblat si in sertarele Ministerului Administratiei si Internelor. Aici au descoperit ca majoritatea chestorilor sunt recompensati pentru munca depusa la birou cu sporuri de cateva mii de euro pe luna.

Potrivit Adevarul, acestia se bat cu undele electromagnetice, cu programul de opt ore sau cu monitorul calculatorului, acesta din urma atacand sistemul "analizatorului vizual".

Conform fisei postului directorului general al Directiei Generale de Afaceri Europene si Relatii Internationale (DGAERI) din Ministerul de Interne, chestor Alexandru Corneliu lucreaza in "conditii deosebite de munca": "activitate in general statica, cu volum mare de operatii mentale complexe, presupunand un nivel de atentie ridicat (...), implicand solicitari neuropsihice mari din cauza necesitatii modificarii planurilor de munca (...)". Pentru asta primeste putin peste 3.000 de euro pe luna.

" Program de lucru : norma intreaga, normal 8 ore/zi. Deplasari curente: potrivit nevoilor muncii. Conditii deosebite de munca: conditii de pericol deosebit; desfasurarea activitatii sub influenta campurilor electromagnetice de radiofrecventa. Riscuri implicate de post: expunerea la campuri electromagnetice; solicitari neuropsihosenzoriale. Afectiuni ale coloanei vertebrale si ale analizatorului vizual" - pentru astfel de riscuri, salariul anual este de 196.974 de lei plus 10.188 de lei. Nu este James Bond in varianta romaneasca, ci Panait Simona, sefa Comicex, unitate care are ca principala atributie "importul sistemelor, produselor, echipamentelor, instalatiilor, pieselor de schimb, asistentei tehnice si serviciilor in domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale", sublineiaza Adevarul.

Nu in ultimul rand, chestorul Adrian Mitea, directorul "Auditului intern", primeste 163.659 de lei pe an, numai salariu, si asta pentru ca "in anumite situatii poate fi victima unor violente verbale sau presiuni psihice deosebite datorita reactiilor imprevizibile ale celor auditati", dupa cum se mentioneaza in capitolul Riscuri la care se expune.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea