Social

#psd cearta vulpe #oprea ardelean cearta

Presa de azi: Pesedistii se cearta pe Vulpe

"Vulpea" a calcat pe musuroiul PSD, scrie Romania libera in editia de luni. Prima cearta in sanul coalitiei PSD-PD-L a fost provocata de numirea generalului Virgil Ardelean in fruntea fostei unitati "Doi si-un sfert" de catre ministrul Internelor, Gabriel Oprea.

PSD il acuza pe premierul Boc ca a semnat propunerile lui Oprea fara sa se fi consultat inainte cu presedintele PSD, Mircea Geoana.

In timp ce in PD-L apele par calme, social-democratii s-au impartit in mai multe tabere, aratand de fapt ca partidul este slab si ca se pune intr-o postura delicata in interiorul coalitiei de guvernare, sustin analistii.

Numirea generalului Virgil Ardelean, poreclit "Vulpea", ca director al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI), serviciul secret al Ministerului de Interne, provoaca prima cearta in interiorul coalitiei de guvernare si in acelasi timp starneste o furtuna interna in PSD.

Presedintele Pro Democratia, Cristian Pirvulescu , crede ca de aceasta prima criza va profita PD-L, care "va sta deoparte si va lasa conflictul sa se consume in interiorul PSD pentru ca acesta sa-si strice imaginea publica".

Ziua scrie ca Pesedistii se cearta pe Vulpe. Scandalul declansat de numirea lui Virgil Ardelean, zis si "Vulpea", in fruntea serviciului secret de la Interne a generat o falie puternica in interiorul PSD, capul ministrului Gabriel Oprea fiind cerut cu insistenta de mai multi lideri centrali.

Conflictul are valente mai extinse, unii social-democrati vorbind despre tradare din partea partenerilor de la PD-L, pe care ii acuza ca au incalcat Protocolul de colaborare si l-au exclus pe Mircea Geoana de la masa deciziilor.

In functie de propriul interes, reprezentantii PSD au inceput un razboi al declaratiilor pe marginea acestui subiect, o hotarare finala in cazul "Oprea-Vulpea" urmand sa se ia luni in cadrul structurilor de conducere ale partidului.

Scanteia scandalului a fost declansata de presedintele PSD, Mircea Geoana, care a anuntat masuri represive impotriva ministrului de Interne, Gabriel Oprea, dupa ce acesta a facut mai multe numiri in cadrul ministerului pe care il conduce fara sa-i ceara aprobarea.
Intors de pe meleagurile americane unde si-a petrecut vacanta de iarna, liderul social-democrat nu a vazut cu ochi buni in primul rand instalarea lui Virgil Ardelean in fruntea Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna a Ministerului de Interne (DGIPI).

Din Evenimnetul Zilei aflam ca Vanghelie si Hrebenciuc asmut PSD-ul asupra lui Oprea. Gabriel Oprea, ministrul de Interne, e amenintat cu retragerea sprijinului politic. Vanghelie si Hrebenciuc l-au "parat" lui Mircea Geoana ca l-a instalat pe Virgil Ardelean la "Doi s’un sfert", fara voie de la partid.

Numirea lui Virgil Ardelean - "Vulpea" ca sef al Directiei de Informatii din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), asa-numitul "Doi s’un sfert", a bagat zazanie in coalitia PD-L - PSD. Motivul: premierul Emil Boc a semnat vineri reactivarea lui Ardelean la propunerea ministrului PSD Gabriel Oprea, dar peste capul lui Mircea Geoana, aflat pana duminica in vacanta in Statele Unite.

Mutarea lui Boc a dezgropat in PSD bataia mai veche pentru fotoliul de la Interne, cu miza controlului asupra "Doi s’un sfert", gruparea Vanghelie fiind gata sa ceara luni cu scandal retragerea sprijinului politic pentru Oprea.

De altfel, Marian Vanghelie, sustinut de Ion Iliescu, a fost printre primii care s-au plans public ca partidul a fost exclus de la luarea acestei decizii si l-au chemat pe ministru la raport.

Oprea are insa sustinatorii sai: Marian Oprisan, Ioan Rus, Miron Mitrea, dar si PD-L-istii care oficial refuza sa intre in discutii pe motiv ca "nu e treaba lor". Neoficial, democrat-liberalii admit ca s-a respectat doar legea, nu si detaliile protocolului cu PSD.

Vulpea transpartinica. Alianta PSD-PD-L trece pe la "Doi si-un sfert". Numirea lui Virgil Ardelean, zis si "Vulpea", la sefia Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) a scos din vizuina o grupare transpartinica ce leaga PSD si PD-L.

Ministrul de interne, Gabriel Oprea, a fost sprijinit, dupa ce l-a numit pe Ardelean la sefia DGIPI, de gruparea de la Cluj a PSD, cat si de Emil Boc (aripa clujeana a PD-L), acesta din urma aproband, fara sa-l consulte pe Mircea Geoana, inscaunarea lui Ardelean la fosta UM 0215. Mai mult, Oprea a fost sustinut si de Marian Oprisan, unul dintre cei care si-au dorit permanent ca PSD si PD-L sa guverneze impreuna.

Negocierile dintre PSD si PD-L sunt mai vechi. O recunoaste chiar Ilie Sarbu. Acesta a declarat zilele trecute ca a negociat cu democratii timp de doi ani alianta dintre cele doua partide. Insa, dupa ce Ion Iliescu l-a acuzat de tradare, Sarbu a revenit si a precizat ca nu este vorba de doi ani, ci de doua luni.

Chiar daca acum se incearca inabusirea scandalului, realitatea din teren este cu totul alta. Iata doar trei exemple: In iunie 2006, social-democratul PSD Vasile Ion declara ca se poarta negocieri intre PSD si PD in vederea unei aliante, sustinand ca exista anumite prietenii intre liderii celor doua partide.

In 2007, Marian Oprisan, unul dintre sustinatorii lui Gabriel Oprea, declara ca, "dupa alegerile viitoare (n.r. - cele din noiembrie 2008), ar putea fi un guvern PSD-PD". El a sustinut ca PSD a demarat "negocieri la vedere pentru a face un guvern de baieti destepti, profesionisti, care sa lucreze pentru cetateni, nu pentru buzunarele oligarhilor".

Anul trecut, la inceputul lunii decembrie, Vasile Dancu aprecia ca un Guvern PSD-PD-L este posibil si ca un asemenea Executiv poate exista numai daca se armonizeaza anumite probleme care nu sunt "de netrecut". Concluzia celor doi ani de negocieri intense este urmatoarea: Guvernul de la Bucuresti este format din PSD si PD-L.

Gandul noteaza ca Pesedistii il someaza pe Oprea sa le scoata Vulpea din ograda. Numirea lui Virgil Ardelean la "Doi si-un sfert" sparge voiosia cu care PSD si PD-L isi imparteau tara.

Vestea despre ungerea celui supranumit "Vulpea" la sefia directiei cu atributii de serviciu de informatii l-a prins pe Mircea Geoana, seful de partid al ministrului Gabriel Oprea, in strainatate.

"Domnul Oprea a actionat unilateral si in afara disciplinei de partid si a protocolului coalitiei", a transmis Geoana si a convocat conducerea partidului pentru a discuta situatia ministrului. Imediat insa in PSD a inceput circul declaratiilor.

Marian Vanghelie, inca deranjat ca Oprea a castigat sefia ministerului, si nu omul sustinut de el, a fost printre primii care a trecut la atac. "Nu cred ca domnul Ardelean va ramane acolo", a declarat Vanghelie pentru Gandul, explicand ca tactica lui Oprea nu e "cusera".

"Noua nu are cum sa ne spuna ca l-a pus pe Ardelean pentru profesionalism. Dansul a fost facut ministru de noi, nu a cumparat postul. Munca e a noastra, a tuturora. E penibil sa spuna in fata noastra asa ceva", sustine iritat seful PSD Bucuresti care, intrebat daca va cere demiterea ministrului de interne, a raspuns evaziv: "E posibil orice".

De partea cealalta au sarit ca arsi aparatorii lui Oprea. Miron Mitrea: "Vor sa schimbe un ministru pus si aprobat tot de noi pentru ca nu i-a numit in nu stiu ce functii pe cei care le conveneau unor grupuri de interese din partid".

Ioan Rus: "Personal cred ca impotriva lui (Virgil Ardelean n.r.), decisiv, poate sa aiba pozitii doar crima organizata din Romania. In rest sunt chestiuni de nuanta". Neculai Ontanu : "Stiu ei de ce le e frica".

Cotidianul scrie ca Geoana ii sparge ochiul si timpanul lui Mitrea si precizeaza ca in spatele scandalului Oprea-Ardelean se ascunde rafuiala gruparii Geoana-Vanghelie-Hrebenciuc cu "vampirul" Miron Mitrea.

Ministrul Administratiei si Internelor , Gabriel Oprea, si-a pus in cap majoritatea liderilor PSD dupa ce a hotarat ca noul sef al UM "doi si-un sfert" sa fie Virgil Ardelean, cunoscut ca un apropiat al PDL si al presedintelui Basescu.

Este de asteptat ca PSD sa ia o decizie de sanctionare a lui Oprea, Viorel Hrebenciuc declarand pentru Cotidianul ca se va pune problema retragerii sprijinului politic pentru ministrul Internelor.

Totul a plecat de la decizia de numire a lui Ardelean, luata vineri, fara acceptul conducerii partidului, Mircea Geoana fiind plecat in America. Primul care a reactionat impotriva ministrului Oprea a fost Marian Vanghelie, urmat de Liviu Dragnea, Mircea Geoana si apoi de Viorel Hrebenciuc.

Sustinatori ai unei decizii de inlocuire a lui Oprea ar fi, potrivit unor surse din partid, majoritatea celor din Biroul National.

Potrivit unor surse citate de Cotidianul, de numirea lui Virgil Ardelean fara acceptul conducerii PSD nu este strain Miron Mitrea, fostul sef de campanie a partidului, cazut in dizgratia conducerii actuale. Functia respectiva fusese acordata la negocierile din 29 decembrie filialei Vrancea a PSD, condusa de Marian Oprisan, un apropiat al lui Mitrea.

Oprisan ar fi trebuit sa faca conducerii PSD o propunere de numire. In zilele dinaintea votarii Guvernului, Miron Mitrea si Viorel Hrebenciuc si-au disputat foarte dur, pentru protejatii lor, functia de ministru al Internelor .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea